Indhold

Dette afsnit indeholder en beskrivelse af metoden for fastsættelse af øllets alkoholindhold.

Afsnittet indeholder:

  • Regler for fastsættelse af alkoholindhold for bryggerier
  • Regler for fastsættelse af alkoholindhold for andre registrerede virksomheder end bryggerier.

Regler for fastsættelse af alkoholindhold for bryggerier

Egenkontrolprogram

Bryggeriet er ansvarlig for at sikre, at afgiften bliver beregnet på et korrekt grundlag. Som grundlag for at sikre dette, skal bryggeriet have et program til verifikation af alkoholprocenten. Bryggeriet kan selv vælge, hvilken metode det vil benytte. Eksempelvis kan det være det egenkontrolprogram, som anvendes af fødevareregionen.

Bryggeriet skal konstatere øllets alkoholindhold for hver batch efter bryggeriets valgfrie egenkontrolprogram. Det er bryggeriets ansvar at fastsætte den nødvendige batchstørrelse, afhængig af bryggeriets størrelse og produktionsmetode.

Egenkontrolprogrammets indhold

I relation til ølafgiften skal egenkontrolprogrammet omfatte

  • fastlæggelse af overvågningsprocedurer, dvs. at bryggeriet skal beskrive, hvordan det vil kontrollere, at det deklarerede alkoholindhold stemmer overens med det faktiske indhold, hvad enten der er tale om øl på flasker, dåse, fustage eller tankvogn
  • dokumentation af, at bryggeriet foretager overvågningen, herunder registrering af fejl og dokumentation for fejlhåndtering.

Bryggeriets verifikationsprogram skal sendes til SKAT. Hvis bryggeriet ønsker at bruge fødevareregionens egenkontrolprogram, kan dette eventuelt sendes alene i form af en ekstrakt af den del af programmet, som vedrører kontrol af alkoholmærkning.

SKAT vil i fornødent omfang kontrollere verifikationsprogrammet, og vil kunne stille supplerende krav, der har betydning for at sikre, at der sker korrekt afgiftsbetaling.

Eventuelle ændringer af verifikationsprogrammet for alkoholbestemmelse skal sendes til SKAT.

Kontrolopgørelse

Bryggeriet skal hvert år, ved afslutningen af enten kalenderår, regnskabsår eller bryggeriår, lave en kontrolopgørelse af, om afgiftsberegningen er korrekt. Opgørelsen består i, at bryggeriet opgør det gennemsnitlige alkoholindhold på grundlag af de udførte kontroller af alkoholindholdet for hver enkelt øltype og alkoholindhold (norm). Opgørelsen opbevares sammen med bryggeriets regnskab.

Variation i alkoholindhold

Alkoholindholdet i samme øltype kan variere fra batch til batch, men vil i almindelighed ligge indenfor 0,3-0,5 pct. vol. i forhold til det alkoholindhold, som bryggeriet har fastsat som norm for øltypen.

Se også

Se også afsnit E.A.3.3.5 om afgiftens størrelse og beregning.

De nærmere regler om mærkning af alkoholindhold og tolerancer fremgår af Fødevarestyrelsens bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 om mærkning mv. af fødevarer, særligt § 32 og bilag 3.

De nærmere regler om Fødevarestyrelsens egenkontrolprogram fremgår af bekendtgørelse nr. 1365 af 9. december 2013 om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder og bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 om mærkning mv. af fødevarer.

Regler for fastsættelse af alkoholindhold for andre registrerede virksomheder end bryggerier

Importører af øl skal fastsætte øllets alkoholindhold ud fra det, der er angivet på enten beholderens etiket, i fakturaen eller ledsagedokumentet. Er disse tre angivelser ikke enslydende, fastsættes alkoholindholdet ud fra den højeste angivelse.

Alkoholindholdet skal som minimum opfylde kravene i Fødevarestyrelsens bekendtgørelse nr. 1308 af 14. december 2005 om mærkning mv. af fødevarer.

Det er importørens ansvar, at øllet beskattes på et korrekt grundlag.