Indhold

Dette afsnit handler om, hvornår den variable afgift, der er betalt ved tinglysningen, kan tilbagebetales, når et tinglyst ejerskifte af fast ejendom efterfølgende ændres, så adkomsten tilbageføres til den oprindelige ejer.

Afsnittet indeholder:

  • Hovedregel
  • Undtagelse: Aflysning af et betinget skøde på grund af ikke opnået offentlig godkendelse
  • Hvornår er et ejerskifte aflyst?
  • Eksempler: 9 måneders fristen
  • Eksempel: Indhentelse af offentlig godkendelse.

Hovedregel

Når et tinglyst ejerskifte aflyses, kan SKAT tilbagebetale afgiften - dog med fradrag af den faste afgift.

Det er en betingelse, at

  • aflysningen sker senest 9 måneder efter overtagelsen af ejendommen
  • SKAT modtager en anmodning om tilbagebetaling.

Se TAL § 23 stk. 1, nr. 1.

Bemærk

Ved beregning af 9 måneders fristen er overtagelsesdagen det tidspunkt, som parterne har oplyst som overtagelsesdag i skødet.

Se eksemplerne nedenfor.

Tilbageførsel til tidligere ejer ved nyt skøde

Tinglyses et nyt skøde for at tilbageføre ejendommen til den tidligere ejer, skal der betales afgift efter TAL § 4 for tinglysning af dette skøde. Denne afgift kan også tilbagebetales efter ansøgning til SKAT- dog med fradrag af den faste afgift. Det er en betingelse, at afgiften på det oprindelige skøde kan tilbagebetales efter § 23 stk. 1, nr. 1.

Se TAL § 23 stk. 4 .

Undtagelse: Aflysning af et skøde på grund af ikke opnået godkendelse

Har ejerskiftet været betinget af en offentlig myndigheds godkendelse, som ikke er opnået, og skødet derfor er aflyst eller udslettet, gælder 9 måneders fristen i § 23 stk. 1, nr. 1, ikke.

Afgiften kan i denne situation derfor tilbagebetales, uanset ejendommen er overtaget for mere end 9 måneder siden. Se TAL § 23 stk. 1, nr. 2.

Hvornår er et ejerskifte aflyst?

Tinglysningsmæssigt aflyses et ejerskifte i det tilfælde, hvor et tinglyst betinget skøde aflyses i eTl.

Bestemmelsen i TAL § 23 har en større rækkevidde, da et aflyst ejerskifte her forstås som enhver situation, hvor ejerrettighederne til ejendommen går tilbage til den oprindelige ejer (sælger).

Ejerrettighederne går tilbage til den oprindelige ejer (sælger) i disse situationer:

a)      Når et betinget skøde aflyses

b)      Når skødet slettes fra tingbogen

c)      Når adkomsten føres tilbage til tidligere ejer ved nyt skøde.

a) Når et betinget skøde aflyses

Er skødet lyst betinget, og betingelserne ikke opfyldes, anmoder køber og sælger om at få skødet aflyst fra tingbogen, hvorefter den oprindelige ejer (sælger) igen er den eneste tinglyste adkomsthaver.

Aflysningen af skødet er afgiftsfri. Se TAL § 8 stk. 2.

b) Når skødet slettes fra tingbogen

Tinglyses skødet med frist til at afgive erklæring, indhente tilladelse fra offentlig myndighed eller lignende, og udløber fristen uden der er begæret fristforlængelse, slettes skødet fra tingbogen på fristdagen. Den oprindelige ejer (sælger) er igen eneste tinglyste adkomsthaver.

Sletningen udløser ikke afgift.

c) Når adkomsten føres tilbage til tidligere ejer ved nyt skøde

Et ejerskifte, der er lyst endeligt, kan tinglysningsmæssigt ikke aflyses eller slettes. Skal adkomsten til ejendommen tilbageføres til den tidligere ejer (sælger), kan dette kun ske ved tinglysning af nyt skøde (tilbageskødning).

Ved denne tinglysning skal der betales almindelig afgift. Se TAL § 4.

Se afsnit E.B.3.1.2.6 om tilbagebetaling af afgift som følge af nedsættelse af ejendomsværdien efter klage.

Eksempler: 9 måneders fristen

Her er tre eksempler, hvor 9 måneders fristen er afgørende for tilbagebetalingen efter § 23 stk. 1, nr. 1.

De tre eksempler vedrører:

a)      Skøde lyst betinget
b)      Skøde lyst med frist
c)      Skøde lyst endeligt.

Eksempel a) Skøde lyst betinget

Et skøde er lyst betinget af købesummens betaling den 1. december 2010. I skødet er overtagelsesdagen aftalt til 15. oktober 2010.

Den 15. august 2011 erklærer køber og sælger, at handlen ikke er gennemført, da købesummen ikke er betalt som aftalt, og det betingede skøde aflyses samme dag på parternes begæring.

Afgiften for tinglysning af ejerskiftet kan ikke tilbagebetales, da aflysningen foretages senere end 9 måneder efter den aftalte overtagelsesdag.

Eksempel b) Skøde lyst med frist

Den 1. december 2010 anmeldes skøde om ejerskifte af et sommerhus til tinglysning.

I skødet er overtagelsesdagen aftalt til 15. oktober 2010.

Skødet lyses med frist til 1. februar 2011 til at afgive behørig erklæring fra sælger i henhold til lov om sommerhuse og campering.

Ved fristens udløb den 1. februar 2011 er erklæringen endnu ikke kommet frem til retten, og skødet slettes fra tingbogen, da der ikke er begæret fristforlængelse. Den 15. marts 2011 anmeldes og tinglyses skødet som begæret med den nødvendige erklæring.

Ved anmeldelse af skødet den 15. marts 2011 skal der betales almindelig afgift efter TAL § 4, da der er tale om en ny anmeldelse.

Afgiften betalt ved tinglysningen den 1. december 2010 kan tilbagebetales efter ansøgning til SKAT  - dog med fradrag af den faste afgift - da ejerskiftet aflyses den 1. februar 2010 - eller 3 1/2 måned efter ejendommens overtagelse.

Eksempel c) Skøde lyst endeligt

Skøde lyst endeligt den 1. december 2010. I skødet er overtagelsesdagen aftalt til 15. oktober 2010.

Der er efterfølgende konstateret alvorlige fejl og mangler ved ejendommen, og køber og sælger enes om at hæve aftalen om ejendommens overdragelse.

Nyt skøde, hvorved adkomsten til ejendommen går tilbage til den oprindelige ejer (sælger), tinglyses den 15. februar 2011.

Afgiften, der er betalt den 1. december 2010 ved tinglysningen af det oprindelige skøde, kan tilbagebetales - dog fratrukket den faste afgift - efter ansøgning til SKAT, da ejendommen tilbageskødes til den oprindelige ejer inden 9 måneder efter ejendommens overtagelse.

Der skal betales almindelig afgift for tinglysningen af skødet den 15. februar 2011. Denne afgift kan også betales tilbage - dog fratrukket den faste afgift - da afgiften på det første skøde kan tilbagebetales. Se TAL § 23 stk. 4.

Eksempel: Indhentelse af offentlig godkendelse

Den 1. december 2010 anmeldes skøde om ejerskifte af en landbrugsejendom til tinglysning.

I skødet er overtagelsesdagen aftalt til 1. juli 2010.

Skødet lyses med frist til 1. februar 2011 til at indhente jordbrugskommissionens tilladelse til, at køber erhverver ejendommen.

Ved fristens udløb den 1. februar 2011 er tilladelsen fra jordbrugskommissionen endnu ikke kommet frem til tinglysningsretten, og fristen forlænges på anmelders begæring til 1. april 2011.

Ved fristens udløb den 1. april 2011 er der stadig ikke meddelt tilladelse til at erhverve ejendommen, og skødet slettes fra tingbogen, da der heller ikke er begæret fornyet fristforlængelse.

Den 15. april 2011 giver jordbrugskommissionen tilladelse til, at køber kan erhverve ejendommen, og skødet anmeldes på ny og tinglyses samme dag. 

Ved skødets endelige tinglysning den 15. april 2011 skal der betales fuld afgift i henhold til TAL § 4.

Afgiften, der er betalt den 1. december 2010 for tinglysningen af det nu slettede skøde, kan herefter tilbagebetales efter § 23 stk. 1, nr. 2, - dog fratrukker den faste afgift - uanset, at det ved skødets aflysning den 1. april 2011 er mere end 9 måneder siden, at ejendommen er overtaget af køber.