Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne om vurderingsankenævnenes opgaver.

Afsnittet indeholder:

  • Saglig kompetence
  • Påkendelseskompetence
  • Genoptagelse af egne afgørelser
  • Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Saglig kompetence

Vurderingsankenævnet afgør klager over told- og skatteforvaltningens afgørelser vedrørende:

Se SFL § 6.

Se også

Afsnit A.A.1.11 om kompetenceafgrænsning i forhold til andre myndigheder.

Påkendelseskompetence

Vurderingsankenævnet kan kun behandle det punkt, der er klaget over. Nævnet kan dog uanset klagens formulering foretage afledte ændringer. Herved forstås ændringer, der er udtryk for en ændret retlig kvalifikation inden for rammerne af det faktum, der ligger til grund for klagen. Se SFL § 38, stk. 6.

Vurderingsankenævnet er ikke bundet af fristreglerne i SFL § 33.

Hvis en klage tilbagekaldes, har et vurderingsankenævn ikke kompetence til at fortsætte klagebehandlingen. Se hjemlen til tilbagekaldelse BEK nr. 1058 af 10/11/2009 § 25.

Se TfS 1995.641.LSR.

Genoptagelse af egne afgørelser

Vurderingsankenævn kan efter anmodning herom genoptage egne afgørelser. Se SFL § 39.

Betingelsen for at tillade genoptagelse er som udgangspunkt, at 

  • der forelægges nye oplysninger
  • det skønnes, at oplysningerne ville have medført et væsentligt ændret resultat, hvis de havde foreligget tidligere

Anmodning om genoptagelse skal som udgangspunkt indgives inden udløbet af ansættelsesfristen i SFL § 33. Dette kan dog fraviges, hvis vurderingsankenævnets afgørelse er påklaget til Landsskatteretten eller er indbragt for domstolene. I disse situationer kan klageren tilbagekalde sin klage og anmode om genoptagelse hos nævnet, uanset at de nævnte frister er overskredet.

Når særlige omstændigheder taler for det, kan vurderingsankenævnet tillade genoptagelse, selv om ovennævnte betingelser ikke er opfyldt.

Vurderingsankenævnet kan dog aldrig genoptage en klagesag, hvis Landsskatteretten, Skatterådet eller domstolene har taget stilling til det omhandlede klageforhold. Se SFL § 14.

Vurderingsankenævnet kan ikke genoptage en sag, medmindre der foreligger en anmodning herom fra klageren. Nævnet kan dog genoptage en ansættelse på egen foranledning, hvis formålet med genoptagelsen alene er at berigtige egentlige skrive- eller regnefejl.

Bliver nævnet i øvrigt opmærksom på, at det har truffet en forkert afgørelse, kan nævnet ikke genoptage sagen. Er der tale om en ændring til gunst for klager, bør nævnet foreslå klager at anmode om genoptagelse.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsskatteretsafgørelser

SKM2010.767.LSR

Vurderingsankenævnet havde ikke kompetence til at ændre grundværdien i forbindelse med en klage over fradrag for forbedringer.

 

SKM2010.781.LSR

Vurderingsankenævnet havde ikke kompetence til at ændre råjordsprisen i forbindelse med en klage over nedslag i grundværdien for udgifter til ekstrafundering.