Indhold
Afsnittet beskriver vareområdet og ressortmyndighedens lovgrundlag på området.
Afsnittet indeholder:
- Formål og lovgrundlag
- Ressortmyndighed
- Import
- Dokumentkontrol og fysisk kontrol
- Afviste forsendelser
- Transit.
Formål og lovgrundlag
Formålet
Mange planter og plantedele - herunder en del frisk frugt og grønt samt træ - er omfattet af plantesundhedsbestemmelser. Bestemmelserne skal søge at forhindre, at skadedyr og plantesygdomme bringes ind i EU sammen med planterne, frugten mv.
Lovgrundlaget
For området Planter og planteprodukter gælder der en række nationale bestemmelser. Det drejer sig bl.a. om:
Undtagelser
Import af små mængder af visse planter og planteprodukter m.m., som er til eget brug, er ikke omfattet af krav om forhåndsanmeldelse eller kontrol mv. Dette gælder når forsendelsen medbringes i bagage i forbindelse med en rejse.
Ressortmyndighed
Ressortmyndighed for denne varebestemmelse er NaturErhvervstyrelsen.
NaturErhvervstyrelsens hjemmeside indeholder en nærmere beskrivelse om reglerne. Se Import af planter og planteprodukter
Import
Varer, som er omfattet af bekendtgørelse om import af planter og planteprodukter m.m. skal altid være ledsaget af et plantesundhedscertifikat eller et såkaldt reeksportcertifikat. Et re-eksportcertifikat skal være udstedt i eksportlandet.
Der skal ske forhåndsanmeldelse til NaturErhvervstyrelsen senest 24 timer før varen ankommer til grænsekontrolstedet eller til et godkendt bestemmelsessted. Se Forhåndsanmeldelse
Forsendelser med plante- og planteprodukter, der er omfattet af plantesundhedskontrol, kan kun indføres til Danmark via særligt udpegede grænseovergangssteder i havne og lufthavne. Se link
Ved import af kontrolpligtige planter eller planteprodukter, skal importøren eller dennes repræsentant altid angive følgende i fortoldningsangivelsen til SKAT:
- Typen af planter og planteprodukter m.m. ved angivelse af varebeskrivelse og varekode, samt varebestemmelse bogstav C, certifikatkode og -nummer.
- Erklæring med titlen: "Denne forsendelse indeholder produkter af plantesundhedsmæssig relevans".
- Numrene på medfølgende plantesundhedscertifikater.
- Importørens officielle nummer ved Plantedirektoratet.
Markeringen af varebestemmelse bogstav C i toldtariffen fortæller, hvilke planter og planteprodukter, der skal være ledsaget af et plantesundhedscertifikat og som samtidig skal kontrolleres af NaturErhvervstyrelsen. Bogstavet C er alene vejledende, idet markeringen for en del varetyper ikke kan sættes ind på en entydig måde i toldtariffen.
Dette hænger sammen med, at det ofte er en kombination mellem planteart, varetype og eksportland, der afgør om planter og planteprodukter er kontrolpligtige eller ej. I tvivlstilfælde henvises til bilag 5 i bekendtgørelse om import af planter og planteprodukter m.m. Her fremgår det præcist hvilke planter og planteprodukter, der er kontrolpligtige.
Varer, der er angivet til fortoldning og som er omfattet af bestemmelserne kan kun frigives, hvis der foreligger dokumentation for, at NaturErhvervstyrelsen har foretaget importkontrol. Det betyder, at importøren eller dennes repræsentant skal fremvise en kopi af plantesundheds- eller reeksportcertifikat fra afsenderlandet. Certifikatet skal være afstemplet af NaturErhvervstyrelsen med teksten "Godkendt til indførsel i Danmark".
Disse bestemmelser gælder også for planter og planteprodukter m.m. som indføres i en post- eller kurerforsendelse eller lignende. En forsendelse med mindre mængder kontrolpligtige produkter skal derfor altid anmeldes til NaturErhvervstyrelsen, hvis varen indføres i post- eller kurerforsendelser.
Dokumentkontrol og fysisk kontrol
Dokumentkontrollen for gyldigt plantesundhedscertifikat skal altid ske på det første indgangssted i EU. Det gælder også selvom forsendelsen indføres til en importør i et andet EU-land.
Den fysiske kontrol af produkterne skal også foregå på indførselsstedet med mindre der foreligger en godkendelse til at kontrollen kan finde sted på bestemmelsesstedet. Godkendelsen kræver dog, at NaturErhvervstyrelsen har givet importøren tilladelse til, at den fysiske kontrol af en forsendelse sker på et godkendt bestemmelsessted i Danmark.
For at opnå denne tilladelse til kontrol på et godkendt bestemmelsessted skal importøren være registreret hos SKAT som godkendt modtager eller have tilladelse til midlertidig oplæggelse. Det er desuden et krav, at NaturErhvervstyrelsen har godkendt bestemmelsesstedet.
Afviste forsendelser
Er betingelsen for indførsel ikke opfyldt vil NaturErhvervstyrelsen afvise forsendelsen. En afvist forsendelse skal indenfor en frist, som er fastsat af NaturErhvervstyrelsen, føres ud af EU. NaturErhvervstyrelsen kan dog angive muligheden for, at importøren kan vælge at lade sendingen destruere eller behandle. En eventuel destruktion eller behandling skal foregå under NaturErhvervstyrelsens godkendelse og kontrol.
Transit
Forsendelser, der indføres direkte via Københavns Lufthavn, Kastrup, og som fortsætter i transit (T1) til en importør i fx Sverige, skal kontrolleres af NaturErhvervstyrelsen på EU's første indgangssted. I dette tilfælde er det Københavns Lufthavn, Kastrup.
Sådanne importer skal anmeldes til NaturErhvervstyrelsen på en Forhåndsanmeldelse. Er der tale om en svensk importør, er det importørens officielle registreringsnummer hos Jordbruksverket i Sverige, der skal anføres i dokumenterne.
Bemærk
Der gælder særlige regler for indførsel af planter omfattet af Washingtonkonventionen (CITES) som fx kaktus og orkidéer. Se afsnit F.A.11.16 Udryddelses truede dyr og vilde planter.