Indhold

Dette afsnit handler om, hvordan tilskuddet bliver opgjort og afregnet.

Afsnittet indeholder:         

  • Tilskudsperiode og udbetaling af tilskud
  • Fremskyndet udbetaling af tilskud
  • Opgørelsen
  • Regulering af tilskuddet
  • Tilbagebetaling af tilskud
  • Regnskab.

Tilskudsperiode og udbetaling af tilskud

Virksomhederne kan få udbetalt tilskud for hver afsluttet momsperiode, hvis de har

  • indgået aftale med Energistyrelsen, eller
  • opnået tilsagn fra Energistyrelsen.

På grundlag af hensigtserklæringen giver Energistyrelsen virksomheden tilsagn om betinget tilskud til dækning af udgifter til energispareafgift m.v. for en periode på maksimalt 10 måneder. Energistyrelsen kan i særlige tilfælde forlænge fristen.

Tilsagnsperioden kan tidligst begynde, når Energistyrelsen modtager den underskrevne hensigtserklæring.

Energistyrelsen meddeler SKAT, at virksomheden har modtaget tilsagn om betinget tilskud.

Virksomheder, der indgår aftale med Energistyrelsen, bliver registreret hos SKAT, og får dermed et registreringsbevis

SKAT udbetaler tilskuddet efter anmodning fra virksomheden.

Blanket eller Tast Selv Erhverv

Virksomheder, der ikke er registreret for energispareafgift efter CO2AL, skal bruge blanket nr. 24.001. Anmodning om udbetaling af tilskud sker på blanket nr. 24.001 "Anmodning - tilskud til CO2-afgift".

Blanketten er tilgængelig på SKATs hjemmeside www.skat.dk -> virksomheder -> blanketter.

Beløb skal angives i hele kroner. Anmodningen skal være underskrevet af virksomhedens ansvarlige ledelse og skal sendes til SKAT.

Anmodning om godtgørelse af energispareafgift efter CO2AL og anmodning om tilskud til energispareafgift kan ikke ske som et samlet beløb. Ved anmodning om almindelig godtgørelse af energispareafgift efter CO2AL skal virksomheden bruge momsangivelsen.

Virksomheder, der er registreret for elafgift og energispareafgift, og som har en aftale med Energistyrelsen om tilskud til energispareafgift på elektricitet, skal angive tilskud til energispareafgift af elektricitet på en særskilt linje samme sted, som virksomheden angiver elafgiften i Tast Selv Erhverv.

Virksomheder, der er registreret for elafgift og CO2-afgift, og som ikke angiver elafgift via Tast Selv Erhverv, skal angive tilskud til energispareafgift på angivelse, blanket nr. 23.011 - "Energiafgift og energispareafgift af el" på et særskilt felt på blanketten.

Sådanne virksomheder skal dermed ikke benytte blanket 24.001 til anmodning om udbetaling af tilskuddet.

Bemærk

Momsangivelsen må ikke bruges til anmodning om tilskud til energispareafgift. 

Fremskyndet udbetaling af tilskud

Virksomheder med bevilling til fremskyndet tilbagebetaling af energiafgifter kan også opnå fremskyndet (månedsvis) udbetaling af tilskud.

Se også

Se også

Opgørelsen

Grundlaget for opgørelsen af tilskuddet, er det samme, som for virksomheder, der kan opnå fremskyndet tilbagebetaling af godtgørelsesberettiget CO2-energispareafgift og tilskud.

For virksomheden, der ikke er omfattet af en brancheaftale, skal det akkumulerede tilskud for kalenderåret dog overstige bundfradraget, inden der kan anmodes om udbetaling af tilskud.

Se også

Se også afsnit

  • E.A.4.7.4 om opgørelse af tilbagebetalingsbeløb
  • E.A.4.8.2 om bundfradrag.         

Opgørelse af tilskuddet ved indgåelse og ophør af aftale

Hvis ikrafttrædelsen af tilsagnet ikke falder sammen med begyndelsen af virksomhedens afgiftsperiode efter momsloven, bliver tilskuddet opgjort fra tilsagnet træder i kraft til første afgiftsperiode efter momsloven udløber på grundlag af virksomhedens energispareafgift for samme tidsrum. Det vil sige, at grundlaget for opgørelse af tilskuddet er den afgift, som virksomheden i samme periode kan opnå godtgørelse for efter reglerne for tung proces eller let proces, afhængigt af om der er tale om en proces- eller promsaftale. Se BEK. Nr. 1229 af 14. december 2011 § 28, stk. 4.

Hvis tilsagnet ophører før virksomhedens afgiftsperiode efter momsloven udløber, opgøres tilskuddet fra momsperioden begynder til tilsagnet udløber på grundlag af virksomhedens energispareafgift for samme tidsrum. Det vil sige, at grundlaget for opgørelse af tilskuddet er den afgift, som virksomheden i samme periode kan opnå godtgørelse for efter reglerne for tung proces eller let proces, afhængigt af om der er tale om en proces- eller promsaftale. Se BEK. Nr. 1229 af 14. december 2011 § 28, stk. 5.

Regulering af tilskuddet

Virksomheder, der anvender reglerne om acontogodtgørelse (acontofradrag) for energiafgifter og energispareafgift, skal samtidig med den årlige regulering af den almindelige godtgørelse af energiafgifter og energispareafgiften foretage en regulering af tilskuddet. Regulering af godtgørelse af CO2-energispareafgift og tilskuddet følger dermed hinanden.

Virksomheden skal regulere tilskuddet på grundlag af resultatet af den endelige opgørelse. Eventuelle differencer trækkes fra eller lægges til tilskuddet, inden beløbet anføres på tilskudsanmodningen/i tilskudsfeltet i afgiftsangivelsen. Reguleringen skal fremgå af virksomhedens regnskab.

Tilbagebetaling af tilskud

Det betingede tilsagn bortfalder i tilfælde, hvor en virksomhed har modtaget et tilsagn fra Energistyrelsen, men hvor der ikke bliver indgået en aftale. Energistyrelsen meddeler SKAT, at tilsagnet er bortfaldet, og SKAT kræver derefter tilskuddet tilbagebetalt.

Hvis der er indgået en egentlig aftale, og overholder virksomheden ikke denne, kan Energistyrelsen opsige aftalen og beslutte, at tilskud skal tilbagebetales.

Tilskud kan derudover kræves tilbagebetalt, hvis der er ydet for stort tilskud, eller virksomheden ikke har opfyldt betingelserne for at opnå tilskud.

Der skal ske tilbagebetaling af tilskud senest 14 dage efter påkrav. Hvis der ikke sker rettidig tilbagebetaling, forrentes beløbet efter energiaftalelovens § 3, stk. 2.

Se også

Se også

Regnskab

Reglerne om regnskabsførelse for tilskud til CO2-energispareafgift følger reglerne for virksomhedens regnskab ved godtgørelse af energiafgifter.

Se også

Se også