Indhold
Dette afsnit handler om reglerne for, hvornår en arbejdsgiver kan fratrække udgifter til løn og andre ydelser til sit personale.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Definition
- Løn og naturalier til personalet
- Bonus
- Gaver, gratialer og tantieme mv.
- Løn til familie mv.
- Udgifter til husassistent
- Personalets uddannelse
- Feriepenge mv.
- Hensættelse til overarbejde
- Hensættelse til skyldig tantieme
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.
Regel
Den erhvervsdrivende mv. kan i sin indkomstopgørelse fratrække udgifter til løn samt en række andre ydelser til personalet, hvis udgifterne er knyttet direkte til driften af virksomheden. Se SL § 6, stk. 1, litra a.
Der er særlige regler, der afskærer fradrag for udgifter til tobak og lignende, som er ydet i et ansættelsesforhold. Se LL § 8 T.
Se også
Se også afsnittene
Definition
Personaleudgifter er udgifter, der afholdes direkte til fordel for de ansatte i virksomheden, såsom løn og lønaccessorier, samt kurser, der er relevante for virksomhedens indkomsterhvervelse. Hertil kommer andre ydelser, der typisk knytter sig til velfærdsforanstaltninger, eller som tager sigte på at forbedre arbejdsmiljøet eller arbejdsklimaet.
Løn og naturalier til personalet
Den erhvervsdrivende kan trække erhvervsmæssigt betingede lønudgifter fra, når han eller hun opgør sin skattepligtige indkomst.
Den selvstændige har også fradrag for sin udgift, hvis lønnen ydes i naturalier, fx som frit ophold, fri kost eller som fri bolig. Se eksempelvis LSRM 1980, 145 LSR, hvor en depotejer kunne fratrække udgiften til "drikkeøl" til personalet, som havde krav på dette efter deres overenskomst.
Også personaleudgifter, som de ansatte ikke har retligt krav på, kan fratrækkes, blot udgifterne knytter sig tilstrækkeligt nært til virksomhedens drift. Det gælder fx udgifter til personalefester, skovture, julefrokoster mv. samt til personaleforeninger eller til firmasport.
Eksempler på godkendt fradrag for personaleudgifter
En virksomheds tilskud til en personalerejse anset for en fradragsberettiget personaleudgift. Se LSRM 1984, 118 LSR, hvor Landsskatteretten lagde vægt på følgende:
- Tilskuddets størrelse i forhold til
- omsætningen
- tidligere års godkendte udgifter til personalefrokoster
- indhentet tilbud på frokost, som ville overstige tilskuddet
- Anledningen til tilskuddet - medarbejdernes særlige arbejdsindsats
- Alle medarbejderes deltagelse
- Medarbejdernes afspadsering under virksomheden lukning i den uge, rejsen varede.
Et selskab havde fradragsret for tilskud til personalets kunstforening, fordi formålet med tilskuddet til foreningen, som var åben for alle ansatte, blev anset for at være almindelig personalepleje. Det forhold, at kunstværker som et varigt formuegode blev udloddet til foreningens medlemmer, og at der var tale om et løbende tilskud til en forening, ændrede ikke resultatet. Se TfS 1991, 501 ØLD.
En banks udgifter til repræsentantskabets årlige sommermøde, hvor halvårsregnskabet blev forelagt, men hvor også ægtefællerne deltog i udflugten, blev anset for fradragsberettigede personaleudgifter. Se TfS 1988, 618 LSR
En virksomhed, der afholdt repetitionskurser for merkonomstuderende, fik fuldt fradrag for udgifter til ikke ansatte ægtefællers deltagelse i et personalearrangement, fordi udgifterne blev anset for at ligge inden for rammerne af sædvanlig personalepleje. Se TfS 1999, 783 LSR.
Eksempler på ikke godkendt fradrag for personaleudgifter
En stenhuggermester blev nægtet fradrag for sin billetudgift til et boksestævne, som han havde været til sammen med to medarbejdere, fordi udgiften savnede den fornødne forbindelse med stenhuggerens løbende indtjening i virksomheden. Se LSRM 1984, 30 LSR.
En fabrikant, der havde afholdt en udgift til nogle børneinstitutioner for at passe sine medarbejderes børn midlertidigt i akutte tilfælde, blev også nægtet fradrag for udgiften. Det forhold, at pasningsordningen var iværksat for at undgå afbræk i produktionen, fordi arbejdet i hans virksomhed var stærkt specialiseret og krævede langvarig oplæring, ændrede ikke resultatet. Se LSRM 1980, 29 LSR.
Et statsautoriseret revisionsinteressentskabs udgift til en interessents hjerteoperation blev anset for en fradragsberettiget driftsomkostning. Se SKM2001.66.ØLR. I afgørelsen henviste landsretten bl.a. til
- at den afholdte udgift til operation på privathospital havde afkortet medinteressentens sygefravær med ca. ½ år
- at interessenterne efter interessentskabskontrakten havde krav på månedlige vederlag også i tilfælde af sygdom
- at fordelingen af de årlige over-/underskud blev påvirket af interessentens sygefravær
- at den syge medinteressents arbejdsindsats havde afgørende betydning for arbejdsforholdene og indtjeningen i revisionsfirmaet
Landsretten bemærkede endvidere, at udgiften findes at have en klar og direkte sammenhæng med virksomhedens indtægtserhvervelse, selv om udgiften efter sin art ligger uden for de naturlige rammer for en revisionsvirksomhed.
Konklusionen blev, at det forhold, at udgiften efter sin art som udgangspunkt er af privat karakter, ikke hindrede et sagligt begrundet driftsfradrag efter SL § 6, stk. 1, litra a.
En virksomheds udgift til dækning af en enkelt medarbejders udgifter til en operation anses for en fradragsberettiget driftsudgift ligesom en lønudgift. Se SKM2008.662.SR.
Bonus mv.
Udgifter til bonus til ansatte anses for en fradragsberettiget driftsudgift på linje med løn, forudsat at udgiften vedrører virksomhedens drift.
I en række afgørelser er der taget stilling til, om udgiften til bonus til en direktør eller lavere rangerende medarbejder kan anses for at vedrøre driften af virksomheden og dermed være en fradragsberettiget driftsudgift efter SL § 6, stk. 1, litra a, eller om bonussen er ydet for at pleje virksomhedens formue, fx forberede et salg af virksomheden, og derfor karakteriseres som en ikke fradragsberettiget formueudgift efter SL § 5, stk. 1, litra a.
Afgørelser, som tillader fradrag som driftsudgift
I SKM2010.156.LSR blev et selskabs udgift til bonus i form af fantomaktier til medarbejdere, når selskabet bliver solgt, efter en konkret vurdering anset for en fradragsberettiget driftsudgift.
Landsskatteretten bemærkede indledningsvist, at den efter omstændighederne anså fantomaktieordningen for en bonusordning, hvor bonus udbetales,
- hvis der udloddes udbytte
- hvis den pågældende medarbejder fratræder, eller
- hvis selskabet sælges
I øvrigt lagde Landsskatteretten vægt på
- at bonusaftalerne indgås i forbindelse med, at en ny investor indtræder i selskabet, og den hidtidige medarbejderaktieordning ophører
- at bonusaftalerne ikke er indgået i forbindelse med bestræbelser på at sælge selskabet
- at bestemmelsen om bonusudbetalingen ved salg af selskabet anses for at skulle udligne den vilkårlighed, der ligger i, at den løbende bonusudbetaling skal være knyttet til udbytteudlodningen og
- at en tilsvarende bonus skal udbetales, hvis medarbejderen fratræder.
Konkluderende fandt Landsskatteretten, at bonusaftalerne - også selv om bonus blev udbetalt i forbindelse med, at selskabet blev solgt - skulle belønne medarbejdernes løbende arbejdsindsats i virksomheden, og på den måde være knyttet til selskabets løbende drift. Herefter anså Landsskatteretten i det konkrete tilfælde udgiften for at være en fradragsberettiget driftsomkostning for selskabet.
I SKM2008.859.SR kunne et selskab fratrække udgiften til fastholdelsesbonus til ledende medarbejdere som driftsudgift. Bonussen ville blive udbetalt, når følgende betingelser var opfyldt:
- Medarbejderen undlod at opsige sin stilling i en periode, der spændte fra 6 til 12 måneder, der blev regnet fra det tidspunkt, hvor en omhandlet transaktion fandt sted
- Bonussens størrelse udgjorde maksimalt et beløb, der svarede til mellem 6 og 24 måneders ekstra løn
- Lønnens størrelse afhang af, hvor lang tid, medarbejderen havde været ansat i selskabet, og hvor i hierarkiet, han eller hun var placeret.
I sagen hvilede bonusudgiften på selskabet, efter det var solgt, og bonussens størrelse var ikke fastsat på grundlag af den sum, det havde indbragt ved salg.
Afgørelser, som nægter fradrag som driftsudgift
I SKM2009.271.HR blev en bonus til to direktører for en ekstraordinær arbejdsindsats i forbindelse med salg af selskabet ikke anset for en fradragsberettiget driftsudgift i selskabet. Højesteret fandt, at den udbetalte bonus savnede den tilknytning til selskabets drift - dvs. til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten - der må kræves, for at udgiften kan anses for en driftsudgift efter SL § 6, stk. 1, litra a.
Højesteret henviste til:
- at direktørernes krav på bonus var betinget af, at selskabet blev endeligt solgt
- at direktørerne hver især fortsat var ansat på salgstidspunktet, og
- at bonussens størrelse alene afhang af selskabets salgspris
Højesteret lagde efter indholdet af aftalen om direktørbonussen og efter de afgivne forklaringer til grund, at bonusaftalen havde til formål
- at vederlægge de to direktører for at udføre arbejde i forbindelse med salgsbestræbelserne
- at sikre, at de vedblev med at være ansat, indtil en endelig salgsaftale var indgået
- at begge dele var for at opnå den højst mulige salgspris for selskabet
I SKM2008.956.SR fik et selskab ikke fradrag for en udgift til bonus til medarbejdere, bl.a. fordi selskabet ikke blev anset for rette omkostningsbærer, men derimod aktionærerne.
I SKM2008.957.SR fik et selskab ikke fradrag for en bonusudgift til medarbejdere, dels fordi selskabet ikke blev anset for rette omkostningsbærer, dels fordi bonusserne fandtes at være transaktionsbonusser, som efter praksis ikke anses for at vedrøre indkomsterhvervelsen, men indkomstgrundlaget.
I SKM2009.555.ØLR blev et selskab nægtet fradrag for udgiften til bonus, som var udbetalt til direktøren i forbindelse med salg af aktier i selskabet, og som var beregnet som en procentdel af den aktieavance, der var opnået ved salget. Bonusudgiften blev anset for at skulle sikre selskabets formue. Endvidere kunne selskabet ikke anses for rette omkostningsbærer af udgifter, der var knyttet til nogle koncerninterne overdragelser.
I SKM2012.507.LSR kunne et selskab ikke fratrække sine udgifter til særlige bonusser, som det afholdt, fordi det skiftede ejerkreds; Landsskatteretten anså nemlig udgifterne for ikke fradragsberettigede formueudgifter, der blev afholdt for at fastholde selskabets værdi og i aktionærernes interesse, frem for at tjene indkomsterhvervelsen.
I SKM2012.278.ØLR kunne fratrædelsesgodtgørelse, der trådte i stedet for udbetaling af bonus i opsigelsesperioden, ikke trækkes fra som driftsudgift, men blev anset for en ikke fradragsberettiget formueudgift. Landsretten lagde i sin afgørelse vægt på, at bonussen blev beregnet som en procentdel af den (ikke skattepligtige) aktieavance, som salget af datterselskaber indbragte, og at den bonus, som fratrædelsesgodtgørelsen trådte i stedet for, blev givet for at sælge datterselskaber.
I SKM2009.603.ØLR kunne et selskab ikke fratrække udgiften til pensionsindbetalinger for hovedaktionæren som driftsudgifter, fordi det meste af det arbejde, som hovedaktionæren modtog vederlaget for, havde bestået i at forhandle om at sælge et datterselskab, hvorfor der savnedes en driftsmæssig begrundelse for pensionsindbetalingen. Derimod vedrørte udgiften sikring af formuen.
Gaver, gratialer og tantieme mv.
Udgifter, som en selvstændig afholder til lejlighedsgaver, fx pengegaver, til sine medarbejdere, betragtes som fradragsberettigede udgifter, fordi udgiften anses som et accessorium til lønnen.
Det samme gælder kutymemæssige gratialer og tantiemer. Se UfR 1963, 954 HRD, hvor spørgsmålet var, om et større pengebeløb, som en godsejer udbetalte til nogle ansatte, skulle anses for en ikke fradragsberettiget pengegave, eller for fradragsberettiget løn eller lignende. Afgørelsen faldt ud til det sidste.
Løn til familie mv.
Som udgangspunkt anses lønudgifter til ægtefælle, samlever, børn, forældre og øvrige pårørende for fradragsberettigede driftsudgifter forudsat, at lønnen står i et rimeligt forhold til den arbejdsindsats, som den pågældende har udført for erhvervsvirksomheden. Dette gælder generelt, men udgør et særligt fokus, når den erhvervsdrivende og den ansatte er nært knyttede til hinanden og dermed må anses for at have sammenfaldende interesser.
I UfR 1973, 588 VLD anså landsretten en elinstallatørs løn til en kvinde, der boede gratis i et værelse i hans hus, for at stå i rimeligt i forhold til den indsats, hun havde udført i virksomheden. Spørgsmålet om hendes eventuelle arbejdsindsats som privat husholderske var derfor ikke relevant for sagen.
Derimod blev en minkavler (med minkavl som bierhverv) nægtet driftsfradrag for lønudgiften til sin samlevers søn på 7 år, fordi Landsskatteretten ikke fandt det godtgjort, at barnet havde udført et reelt selvstændigt arbejde, som berettigede til en egentlig aflønning. Landsskatteretten var dog enig i, at arbejdet kunne anses for udført for en fremmed og ikke i familieforhold. Se LSRM 1976, 69 LSR.
Forældre kan trække lønudgifter til deres barn fra, når barnet er ansat i en erhvervsvirksomhed, som forældrene driver; barnet skal dog være fyldt 15 år, når indkomståret begynder. Se KSL § 5, stk. 3. Driftsfradrag godkendes dog kun (fuldt ud), hvis arbejdspræstationen modsvarer lønnen. Se UfR 1966, 341 ØLD.
SKAT er berettiget til at udøve et rimeligt skøn over arten og omfanget af det udførte arbejde, herunder beskære fradragets størrelse, hvis parterne ikke kan dokumentere eller sandsynliggøre, at arbejdet modsvarer det modtagne vederlag. Der kan også lægges vægt på, om arbejdsgiver og -tager har et nært personligt forhold. Se UfR 1984, 56 HRD, hvor den erhvervsdrivende og hans ansatte havde 2 børn sammen, og hvor begges forklaringer om arten og omfanget af den ansattes arbejde havde været usikre og svævende, hvorfor skattemyndighederne var berettiget til at udøve et skøn over arbejdets karakter, omfang og dermed fradragets størrelse; et skøn, der blev godkendt i den aktuelle sag.
Se også TfS 1994, 211 VLD, hvor landsretten tiltrådte, at skattemyndighederne skønsmæssigt havde nedsat en tandlægekliniks fradrag for lønudgifter til indehavernes børn, fordi der var fejl i lønudbetalingerne og ikke ført tilstrækkelig kontrol med, om arbejdet var udført; landsretten bemærkede endvidere, at der i den aktuelle situation, hvor arbejdsgiveren og lønmodtagerne var nært knyttet til hinanden, skulle stilles særlige krav til dokumentationen.
Udgifter til husassistent
Udgift til løn til en husassistent er en fradragsberettiget driftsudgift, hvis dennes arbejde fuldt ud vedrører den selvstændiges erhverv, fordi arbejdet fx alene vedrører virksomhedens kantine og/eller rengøring i virksomheden.
Hvis husassistenten i væsentligt omfang udfører arbejde i erhvervsvirksomheden og tillige arbejder i den selvstændiges private husholdning, kan den del af udgiften, der vedrører erhvervsvirksomheden fratrækkes efter et konkret skøn i forbindelse med virksomhedens skatteopgørelse, mens den private andel er en privat ikke fradragsberettiget udgift.
I de tilfælde, hvor den erhvervsdrivende ikke kan dokumentere sin samlede udgift til husassistentens kost og logi, kan denne udgift normalt sættes til det beløb, der svarer til satserne for godtgørelser til en lønmodtager for udgifter til kost og logi i forbindelse med rejse med overnatning.
Se satserne ved at klikke på https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=144103
Se også
Se også afsnit C.C.4.4.9 om forbrug af egne produkter mv. for landbrugere.
Personalets uddannelse
Udgifter til faglige kurser og øvrig uddannelse for en virksomheds ansatte anses som udgangspunkt for fradragsberettigede driftsudgifter i virksomheden. Se SL § 6, stk. 1, litra a. Det er en betingelse, at indholdet og omfanget af kurset/uddannelsen knytter sig tæt til virksomhedens evne til at tjene penge (indkomsterhvervelse) og er relevant for den ansattes arbejde i virksomheden. Dette gælder generelt, men udgør et særligt fokus, når den erhvervsdrivende og den ansatte er nært knyttede til hinanden og dermed kan have sammenfaldende interesser.
Den erhvervsdrivende mv. kan som udgangspunkt trække udgifter til personalets uddannelse fra som driftsudgifter efter SL § 6, stk. 1, litra a. Om den ansatte skal beskattes af værdien af den modtagne uddannelse afgøres i det konkrete tilfælde.
Bemærk
Uden for afsnittet falder den erhvervsdrivendes udgifter til gaver, herunder gaver i form af betalte kurser, uddannelse mv. Se om den erhvervsdrivendes fradragsret for gaver, dels ovenfor under gaver, gratialer og tantieme mv. dels under afsnit C.C.2.2.2.8 om udgifter til gaver.
Se også
Se også afsnit C.C.2.2.2.3 om kursusudgifter, der behandler spørgsmålet om fradragsret for udgifter til den selvstændiges egen uddannelse.
Arten af godkendte kursus-/uddannelsesudgifter
En plastikkirurgs udgifter til en klinikassistents deltagelse i et seminar mv. i USA blev anset for fradragsberettigede driftsudgifter, fordi de forelæsninger og de plastikoperationer, som klinikassistenten havde overværet, fandtes at have betydning for klinikassistentens arbejde hos plastikkirurgen og dermed for den kirurgiske virksomheds drift. Plastikkirurgen deltog også selv i kurserne, men fradragsretten for disse udgifter var ikke omtvistet. Se TfS 1985, 166 LSR.
En arbejdsgivers udgifter til sin landbrugselevs deltagelse i landmandsuddannelsen, hvilke omfattede betaling for skoleophold og undervisning, blev anset for fradragsberettigede driftsudgifter. Udgiften, som trådte i stedet for elevens sædvanlige løn, blev skattemæssigt anset for en lønomkostning, som modtageren var skattepligtig af, ligesom det er tilfældet med lønindkomst, men modsat almindelige kurser, som arbejdsgiveren har fradragsret for som driftsudgifter. Se TfS 1990, 10 SD. Afgørelsen er konkret og alene begrundet i, at udgiften anses for at substituere løn, idet udgiften i modsat fald formentlig ville blive kategoriseret som en ikke fradragsberettiget udgift til en grunduddannelse. I dag formentlig omfattet af LL § 31 eller lønudgift.
Nær relation mellem erhvervsdrivende og ansatte
Hvis den ansatte er nærtbeslægtet med den erhvervsdrivende, bør særligt fokus rettes på, om indholdet i den ansattes kursus opfylder de almindelige betingelser om at være knyttet tæt til virksomhedens drift og den pågældendes aktuelle arbejdsopgave i virksomheden.
Et indicium på, at et kursus kan være mindre eller slet ikke erhvervsmæssigt relevant, er, at det ansatte familiemedlem - et nærtstående familiemedlem, fx en søn af virksomhedsejeren - deltager i langt flere kurser og kurser af en anden karakter og længde end virksomhedens øvrige personale. Måske er kurset meget dyrt, har karakter af videreuddannelse, og/eller anses for en usædvanlig udgift i forhold til den type virksomhed, som forælderen driver. I yderste konsekvens anerkendes der ikke fradrag for kursusudgifterne overhovedet, eventuelt beskæres det.
I SKM2007.811.BR blev et selskab, der arrangerede rejser, nægtet fradrag for løn- og uddannelsesudgifter, som selskabet havde afholdt for hovedaktionærens datter, fordi selskabet ikke havde bevist, at der var den tilstrækkeligt nære forbindelse mellem de afholdte udgifter og selskabets virksomhed. Se SL § 6, stk. 1, litra a. Retten må have anset udgiften for maskeret udbytte; for ellers ville selskabet kunne have fradraget udgiften som en lønudgift, eventuelt til hovedaktionæren.
Derimod blev en kørelærers udgift til en kørelæreruddannelse til hans søn, der var ansat i virksomheden som bl.a. teorilærer, anset for en fradragsberettiget driftsomkostning. Se TfS 1997, 9 LSR. Landsskatteretten lagde ved sin afgørelse vægt på bl.a.
- at personalets deltagelse i faglige kurser er fradragsberettiget
- at udgiften var meget lavere end normalt
- at der manglede ledige færdiguddannede kørelærere
- at udgiften ikke var usædvanlig for en køreskole
Udgiften var derfor ikke afholdt på grund af familierelationen, men for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten efter SL § 6, stk. 1, litra a.
Feriepenge mv.
Udgiften til løn under ferie, som tilkommer funktionærer og andre, der har ret til ferie med løn, er en fradragsberettiget driftsudgift, ligesom løn i øvrigt. Den erhvervsdrivende trækker typisk udgiften fra i det år, den ansatte afholder den optjente ferie med løn. Samtidig kan arbejdsgiveren for denne personalegruppe fratrække udgiften for feriepengeforpligtelsen, fx i tilfælde, hvor den ansatte er fratrådt uden at have holdt (hele) sin ferie med løn. Modsvarende skal den erhvervsdrivende tage det beløb til indtægt, som hans eller hendes feriepengeforpligtelse ville være faldet med i løbet af året.
Se TfS 1996, 54 LSR, hvor Landsskatteretten fandt, at et selskab havde ret til efter den almindelige regel i SL § 6, stk. 1, litra a, at fratrække de i årets løb afholdte lønudgifter, herunder feriepenge optjent året før.
Se også TfS 1987, 551 LSR. Af sagen fremgår, at et selskab kan fratrække den beregnede feriepengeforpligtelse, der svarer til direktørens/hovedanpartshaverens løn, forudsat at direktøren/hovedanpartshaveren er aflønnet efter samme principper som virksomhedens øvrige funktionærer, dvs. at han eller hun har ret til ferie med løn og hermed til feriepenge ved eventuel fratrædelse.
I SKM2009.563.HR blev en advokat nægtet fradrag i 1999 for udgifter til skyldig feriegodtgørelse til en tidligere ansat funktionær, fordi advokaten havde forpligtet sig til at betale allerede i 1998, hvor funktionæren fratrådte sin stilling. Det blev ikke tillagt afgørende betydning, at kravet om feriegodtgørelsen først blev rejst af funktionærens fagforening i 1999. Afgørelsen afviser således ikke, at skyldig feriegodtgørelse i sig selv er en fradragsberettiget driftsudgift, men nægter i den konkrete sag fradrag, fordi forpligtelsen var periodiseret forkert; den var nemlig opstået før og ville have været fradragsberettiget for dette år.
I TfS 1997, 563 LSR kunne et selskab fratrække udgiften til den forpligtelse, som det havde overtaget fra en konkursramt virksomhed, til at betale de ansattes feriepenge, selv om disse var optjent inden overtagelsen. Landsskatteretten lagde i sin afgørelse vægt på, at det overtagende selskab efter lovgivningen (om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse) var forpligtet til at betale de ansattes feriepenge.
Periodiseringsmetode
Det allerede beskrevne har periodiseringsmæssigt vedrørt den situation, hvor den erhvervsdrivende har fratrukket udgiften til ferieløn i det år, den ansatte har holdt ferie med løn, herunder fratrukket eventuelle skyldige feriepenge for dem, der er ophørt med at arbejde uden at have holdt (hele) deres ferie med løn.
Som alternativ hertil kan selvstændigt erhvervsdrivende og selskaber vælge at fratrække (hele) den skyldige feriegodtgørelse til sine ansatte allerede i optjeningsåret, men er i så tilfælde afskåret fra også at fratrække den dertil svarende ferieløn i det år, hvor den ansatte afholder ferien med løn. Det er en betingelse, at de pågældende ikke tidligere har benyttet denne alternative periodiseringsmetode.
Skyldige feriepenge
Feriepengeforpligtelsen for den erhvervsdrivende udgør det samlede beløb, som er optjent ved regnskabsårets (optjeningsperioden) udløb af de ansatte, der var ansat på dette tidspunkt, og som har ret til løn under ferie.
Opgørelse af skyldige feriepenge
De skyldige feriepenge kan opgøres konkret enten som summen af den beregnede feriepengeforpligtelse for hver enkelt medarbejder eller som et beløb, der beregnes som en procentdel af den løn, som i regnskabsåret er udbetalt til de pågældende, herunder løn under afholdt ferie.
For arbejdsgivere, der anvender kalenderåret som regnskabsår, samt for arbejdsgivere, der anvender regnskabsåret fra den 1. december til den 30. november, kan feriepengeforpligtelsen ved regnskabsårets udgang til ansatte med ret til ferie med løn opgøres summarisk til 12 pct. af den løn, der i regnskabsåret er udbetalt til de pågældende, herunder løn under afholdt ferie.
For erhvervsdrivende, som har forskudt regnskabsår, der er nævnt nedenfor, anvendes, i stedet for 12 pct., følgende procenter:
Periode |
Procentsats |
Den 1. februar - den 31. januar |
13 1/2 pct. |
Den 1. marts - den 28. februar |
13 1/2 pct. |
Den 1. april - den 31. marts |
13 1/2 pct. |
Den 1. maj- den 30. april |
15 1/2 pct. |
Den 1. juni - den 31. maj |
15 1/2 pct. |
Den 1. juli - den 30. juni |
15 1/2 pct. |
Den 1. august - den 31. juli |
10 1/2 pct. |
Den 1. september - den 31. august |
10 1/2 pct. |
Den 1. oktober - den 30. september |
10 1/2 pct. |
Den 1. november - den 31. oktober |
10 1/2 pct. |
De erhvervsdrivende kan ved udgangen af hvert enkelt indkomstår frit vælge mellem, om de vil bruge en konkret opgørelse eller den mere summariske opgørelse.
Principskifte
Selvstændigt erhvervsdrivende og selskaber, der ikke tidligere har fratrukket skyldig feriegodtgørelse og/eller skyldige feriepenge, kan frit skifte princip, så de ophører med at fratrække udgifter til løn under ferie, herunder skyldige feriepenge, og fremover anvende reglerne om at fratrække (hensætte til) skyldig ferieløn og feriepenge efter de lige nævnte regler.
I overgangsåret omfatter fradragsretten både den ferieløn, der er udbetalt i årets løb, og hele feriepengeforpligtelsen ved årets udgang.
Derimod kan den erhvervsdrivende, der har valgt opgørelsesprincippet med at tage hensyn til feriepengeforpligtelsen, ikke skifte princip ved indkomstopgørelsen for senere år.
Hensættelse til overarbejde
Hensættelser til afspadsering og overarbejde i virksomheden godkendes kun, når forpligtelsens omfang kan fastsættes med tilstrækkelig sikkerhed. Se TfS 1989, 558 LSR. Afgørelsen er udtryk for, at virksomheden som udgangspunkt ikke kan hensætte til imødegåelse af latente forpligtelser. Det var nemlig i det pågældende indkomstår usikkert, om de ansatte ønskede at afspadsere eller få betaling for overarbejdet i det følgende indkomstår.
Se derimod TfS 1996, 227 LSR, hvor Landsskatteretten i et lignende tilfælde anerkendte fradragsret; den aktuelle sag adskilte sig dog fra TfS 1989, 558 LSR ved, at forpligtelsens omfang kunne opgøres endeligt ved indkomstopgørelsen.
Hensættelse til skyldig tantieme
En selvstændigt erhvervsdrivende kan for at imødegå kontraktligt eller kutymemæssigt fastsatte tantiemeforpligtelser fratrække udgiften til hensættelser for det indkomstår, som danner grundlag for tantiemeberegningen. Se LSRM 1951, 8 LSR.
Fradragsretten kan betinges af:
- at hensættelsen nøje svarer til størrelsen af den tantieme, der faktisk bliver udbetalt
- at udbetaling af de hensatte beløb foretages snarest efter, at virksomheden har afsluttet sit regnskab.
Se LSRM 1969, 45 LSR.
I TfS 1991, 104 LSR anså Landsskatteretten et selskabs tildeling af konsulenthonorar til fire bestyrelsesmedlemmer i 1986 for et ekstraordinært bestyrelseshonorar, og selskabet kunne derfor først fratrække beløbet, efter at generalforsamlingen havde besluttet det i 1987, der svarede til det tidspunkt, hvor modtagerne havde erhvervet endelig ret til beløbet.
I SKM2007.389.LSR nægtede Landsskatteretten fradrag for udgiften til en hensættelse til senere udbetaling af tantieme
- fordi selskabet ikke havde kutyme for at udbetale tantieme, og
- fordi tantiemen ikke kunne opgøres med tilstrækkelig sikkerhed, da hensættelsesåret udløb.
Selskabet var derfor ikke retligt forpligtet til at betale beløbet, som modtagerne tilsvarende ikke havde erhvervet endelig ret til. Der var på den måde ikke tale om nogen skyldig tantieme.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
SKM2009.563.HR |
En advokat blev nægtet fradrag i 1999 for udgifter til skyldig feriegodtgørelse til en tidligere ansat funktionær, fordi betalingsforpligtelsen var indtrådt allerede i 1998. Afgørelsen forudsætter derfor, at skyldig feriegodtgørelse i sig selv er en fradragsberettiget driftsudgift. |
|
SKM2009.271.HR |
En bonus til to direktører for en ekstraordinær arbejdsindsats i forbindelse med salg af et selskab blev ikke anset for en fradragsberettiget driftsudgift i selskabet, fordi bonussen ikke var tilstrækkelig nært knyttet til selskabets drift, til at udgiften kunne anses for en driftsudgift efter SL § 6, stk. 1, litra a. |
|
UfR 1984, 56 HRD |
En fabrikants fradrag for lønudgiften til en kvinde, som var mor til hans to børn, blev beskåret på grund af manglende dokumentation for eller sandsynliggørelse af, at hendes arbejde modsvarede den modtagne løn. |
|
UfR 1963, 954 HRD |
Udgifter til kutymemæssige gratialer og tantiemer forudsattes fradragsberettiget som driftsudgifter på grund af deres nære tilknytning til indkomsterhvervelsen. |
Afgørelsen er kommenteret i UfR 1964 B 141 |
Landsretsdomme |
SKM2012.278.ØLR |
Et selskab blev nægtet fradrag for udgiften til fratrædelsesgodtgørelse, som blev anset for en ikke fradragsberettiget formueudgift. Landsretten begrundede afgørelsen med, at den bonus, som fratrædelsesgodtgørelsen trådte i stedet for, blev givet for at sælge datterselskaber, og at bonussen blev beregnet som en procentdel af den (ikke skattepligtige) aktieavance, som salget af datterselskaber indbragte. |
|
SKM2009.603.ØLR |
Et selskab blev nægtet fradrag for udgiften til pensionsindbetalinger for hovedaktionæren som driftsudgift, fordi det meste af det arbejde, som hovedaktionæren modtog vederlaget for, havde bestået i at forhandle om at sælge et datterselskab. Derfor savnedes en driftsmæssig begrundelse for pensionsindbetalingen. Udgiften var afholdt for at sikre formuen. |
|
SKM2009.555.ØLR |
Et selskab blev nægtet fradrag for udgiften til bonus, som var udbetalt til direktøren i forbindelse med salg af aktier i selskabet, og som var beregnet som en procentdel af den aktieavance, der var opnået ved salget. Bonusudgiften blev anset for at skulle sikre selskabets formue. Endvidere kunne selskabet ikke anses for rette omkostningsbærer af udgifter, der var knyttet til nogle koncerninterne overdragelser. |
|
SKM2001.66.ØLR |
Et revisionsinteressentskabs udgifter til en operation af en medinteressent blev anset for en fradragsberettiget driftsomkostning. |
|
TfS 1994, 211 VLD |
En tandlægekliniks fradrag for lønudgifter til indehavernes børn blev skønsmæssigt nedsat, fordi der var fejl i lønudbetalingerne og ikke ført tilstrækkelig kontrol med, om arbejdet var udført. |
|
TfS 1991, 501 ØLD |
Et reklamebureau havde fradrag for udgiften til tilskud til personalets kunstforening. |
Skatteministeriet har kommenteret dommen i TfS 1992, 27 DEP |
UfR 1973, 588 VLD |
En elinstallatørs udgift til løn til en kvinde, der boede gratis i et værelse i hans hus, stod i rimeligt i forhold til den indsats, hun havde udført i virksomheden, og blev derfor anset for en fradragsberettiget driftsomkostning. |
|
UfR 1966, 341 ØLD |
Driftsfradrag for en lønudgift til en voksen søn blev beskåret, fordi arbejdspræstationen ikke fandtes at modsvare lønnen. |
|
Byretsdomme |
SKM2007.811.BR |
Et selskab, der arrangerede rejser, blev nægtet fradrag for sine løn- og uddannelsesudgifter til hovedaktionærens datter, fordi der ikke var den tilstrækkeligt nære forbindelse mellem de afholdte udgifter og selskabets virksomhed. |
|
Landsskatteretskendelser |
SKM2012.507.LSR |
Et selskabs udgift til særlige bonusser, fordi det skiftede ejerkreds blev anset for ikke fradragsberettigede formueudgifter |
Afgørelsen erstatter SKM2012.250.LSR |
SKM2010.156.LSR |
Et selskabs udgift til bonus i form af fantomaktier til medarbejdere, når selskabet bliver solgt, blev efter en konkret vurdering anset for en fradragsberettiget driftsomkostning. |
Afgørelsen anses for at have en begrænset præjudikatsværdi på grund af dens konkrete karakter, som den selv fremhæver. |
SKM2007.389.LSR |
Fradrag for udgiften til en hensættelse til senere udbetaling af tantieme blev nægtet, fordi selskabet ikke havde kutyme for at udbetale tantieme, og fordi tantiemen ikke kunne opgøres med tilstrækkelig sikkerhed, da hensættelsesåret udløb. |
|
TfS 1999, 783 LSR |
En kursusvirksomhed kunne fratrække udgifter til ikke ansatte ægtefællers deltagelse i et personalearrangement som fradragsberettigede personaleudgifter. |
|
TfS 1997, 563 LSR |
Et selskab kunne fratrække udgiften til den forpligtelse, som det havde overtaget fra en konkursramt virksomhed, til at betale de ansattes feriepenge, selv om disse var optjent inden overtagelsen. Landsskatteretten bemærkede, at det overtagende selskab var forpligtet til at betale de ansattes feriepenge. |
|
TfS 1997, 9 LSR |
En kørelærers udgift til en kørelæreruddannelse til sin søn, der var ansat i virksomheden som bl.a. teorilærer, blev anset for en fradragsberettiget driftsomkostning. |
|
TfS 1996, 227 LSR |
Udgiften til hensatte beløb til optjent afspadsering kunne frarækkes, fordi forpligtelsens omfang kunne opgøres endeligt på tidspunktet for indkomstopgørelsen. |
|
TfS 1996, 54 LSR |
Et selskab kunne fratrække de i årets løb afholdte lønudgifter, herunder feriepenge, der var optjent året før. |
|
TfS 1991, 104 LSR |
Et selskabs tildeling af konsulenthonorar til nogle bestyrelsesmedlemmer i 1986 blev anset for et ekstraordinært bestyrelseshonorar, og selskabet kunne derfor først fratrække beløbet i 1987, hvor generalforsamlingen havde truffet beslutning om det. |
|
TfS 1989, 558 LSR |
Et revisionsfirmas hensættelser til afspadsering og overarbejde i virksomheden var ikke en fradragsberettiget driftsudgift, fordi forpligtelsens omfang ikke kunne fastsættes med tilstrækkelig sikkerhed. |
|
TfS 1988, 618 LSR |
En bank kunne som personaleudgifter fratrække udgifter til repræsentantskabets årlige sommermøde, hvor halvårsregnskabet blev fremlagt, selv om det også indbefattede udflugter med ægtefæller. |
|
TfS 1987, 551 LSR |
Et selskab kunne fratrække den beregnede feriepengeforpligtelse, der svarer til direktørens/hovedanpartshaverens løn, hvis direktøren/hovedanpartshaveren er aflønnet efter samme principper som virksomhedens øvrige funktionærer. |
|
TfS 1985, 166 LSR |
En plastikkirurgs udgifter til en klinikassistents deltagelse i et seminar mv. i USA blev anset for fradragsberettigede driftsudgifter. |
|
LSRM 1984, 118 LSR |
En virksomheds tilskud til en rejseforening blev efter konkret vurdering anset for en fradragsberettiget personaleudgift. |
|
LSRM 1984, 30 LSR |
En stenhuggermesters udgift til billetter til et boksestævne, som han overværede sammen med to af sine ansatte, blev ikke anset for en fradragsberettiget personaleudgift, fordi den savnede den fornødne forbindelse med stenhuggervirksomhedens løbende indkomsterhvervelse. |
|
LSRM 1980, 145 LSR |
En depotejer havde fradrag for udgifter til overenskomstmæssigt fastsat "drikkeøl" til personalet. |
Afgørelsen kan bruges analogt på udgifter til andre naturalier, som ikke indeholder alkohol. |
LSRM 1980, 29 LSR |
En fabrikant blev nægtet fradrag for udgifter til at få passet ansattes børn midlertidigt i akutte tilfælde. |
|
LSRM 1976, 69 LSR |
En bierhvervende minkfarmers lønudgift til sin samlevers søn på 7 år blev ikke anset for en fradragsberettiget driftsomkostning, fordi barnet ikke havde udført arbejde, som berettigede til løn. |
|
LSRM 1969, 45 LSR |
Udgift til hensættelse til skyldig tantieme er fradragsberettiget, hvis hensættelsen nøje svarer til størrelsen af den tantieme, der faktisk bliver udbetalt, og udbetaling af de hensatte beløb foretages snarest efter, at virksomheden har afsluttet sit regnskab. |
|
LSRM 1951, 8 LSR |
Udgiften til hensættelse til kontraktligt og kutymemæssigt fastsatte tantiemeforpligtelser er fradragsberettiget for det indkomstår, som danner grundlag for tantiemeberegningen. |
|
SKAT |
TfS 1990, 10 SD |
En arbejdsgivers udgifter til sin landbrugselevs deltagelse i landmandsuddannelsen, blev anset for fradragsberettigede driftsudgifter, fordi udgiften trådte i stedet for elevens sædvanlige løn, og derfor skattemæssigt blev anset for en lønomkostning. |
|
SKM2008.957.SR |
Et selskab blev nægtet fradrag for en bonusudgift til medarbejdere, både fordi selskabet ikke blev anset for rette omkostningsbærer, og fordi udgiften ansås for transaktionsbonusser, som efter praksis ikke anses for at vedrøre indkomsterhvervelsen, men indkomstgrundlaget. |
|
SKM2008.956.SR |
Et selskab blev nægtet driftsfradrag for en udgift til bonus til medarbejdere i selskabet, bl.a. fordi selskabet ikke blev anset for rette omkostningsbærer |
|
SKM2008.859.SR |
Skatterådet bekræftede, at et selskab under visse nærmere betingelser kunne fradrage udgiften til fastholdelsesbonus til ledende medarbejdere som en driftsudgift. |
|
SKM2008.662.SR |
En virksomheds dækning af en enkelt medarbejders udgifter til en operation, anses for en fradragsberettiget driftsudgift ligesom en lønudgift. |
|
TfS 1992, 27 DEP |
Skatteministeriet bemærkede, at den konkrete sag adskilte sig fra de traditionelle personaleudgifter ved, at virksomhedens tilskud blev givet løbende, og at tilskuddet blev brugt til at købe kunstværker, der var et formuegode, som blev udloddet til eje til virksomhedens ansatte. |
Skatteministeriet har kommenteret TfS 1991, 501 ØLD.
Afgørelsen går videre end de tilfælde, der hidtil er anset for fradragsberettigede. |