Dette afsnit beskriver, hvorledes afgiften kan beregnes af forsikringssummen, selvom en sådan ikke fremgår af forsikringsaftalen.

Afsnittet indeholder:

  • Resumé
  • Anslået forsikringssum
  • Påtegning
  • Særligt om fuld- og ny-værdiforsikring

Resumé

Er der oprettet en forsikring, der skal afgiftsberigtiges efter STEMPAL § 66, men hvor forsikringssummen ikke fremgår af policen, kan stempelafgiften stadig beregnes på grundlag af enten en skønnet forsikringssum eller præmien.

Anslået forsikringssum

Indeholder policen ikke en forsikringssum, kan forsikringsvirksomheden angive en skønnet forsikringssum, hvoraf afgiften kan beregnes. Se STEMPAL § 16. Det er en betingelse, at skønnet foretages på grundlag af det største beløb, som selskabet kan komme til at udrede, hvis forsikringsbegivenheden indtræder.

Påtegning

Det originale forsikringsdokument skal påtegnes parternes skøn over "største forsikringssum".

Særligt om fuld - og ny-værdiforsikring

Anvendelse af en skønnet forsikringssum som grundlag for beregning af afgiften er især aktuel ved fuld- og ny-værdiforsikringer.

I en fuldværdiforsikringspolice reguleres forsikringssum og præmien løbende gennem hele forsikringens eksistens, således at den til enhver tid har en størrelse svarende til den forsikrede interesses værdi.

I en nyværdiforsikringspolice forpligtes forsikringsvirksomheden til at udbetale erstatning svarende til de forsikrede genstandes genanskaffelsespris umiddelbart før forsikringsbegivenhedens indtræden uden fradrag for alder og brug, men med rimeligt fradrag for konjunkturer, nedsat anvendelighed mv.

For disse forsikringstyper, hvor forsikringssummen ikke er endeligt fastlagt, kan der vælges at beregne afgiften af en skønsmæssig gennemsnitlig ansat forsikringssum, hvis parterne ikke ønsker at beregne afgift på baggrund af præmien.