Indhold

Dette afsnit handler om, at en afgiftspligtig person, der aftager varer eller ydelser ved indenlandsk handel, kan blive pålagt at hæfte solidarisk for betaling af moms, som leverandøren af varerne eller ydelsen har undladt at betale, og hvis aftageren som vederlag for leverede varer eller ydelser har betalt leverandøren kontant over 10.000 kr. inkl. moms. Se ML § 46, stk. 10-12, indført i momsloven ved lov nr. 590 af 18/06/2012.

Afsnittet indeholder:

  • Solidarisk hæftelse ved kontant betaling over 10.000 kr. ML § 46, stk. 10
  • Retningslinjer for at gennemføre krav om solidarisk hæftelse ML § 46, stk. 10
  • Værn imod opdelte betalinger og opdelte faktureringer ML § 46, stk. 11
  • Frigørelse fra hæftelse ved at indberette køb til SKAT ML § 46, stk. 12.

Solidarisk hæftelse ved kontant betaling over 10.000 kr. ML § 46, stk. 10

En afgiftspligtig person, der som kunde aftager varer eller ydelser fra en virksomhed i Danmark, hæfter solidarisk for betaling af moms af varerne eller ydelserne, hvis følgende forhold er opfyldte:

  • Den, der har modtaget betalingen for leverancerne af varer eller ydelser, har unddraget sig betalingen af momsen af leverancerne
  • Den samlede betaling for leverancerne overstiger 10.000 kr. inkl. moms
  • Betalingen sker ikke digitalt via et pengeinstitut eller betalingsinstitut, som ellers sikrer en identifikation af betalingsmodtageren.

Se ML § 46, stk. 10, indført i momsloven ved lov nr. 590 af 18/06/2012.

Retningslinjer for at gennemføre krav om solidarisk hæftelse ML § 46, stk. 10

Den afgiftspligtige person, der som kunde har aftaget varer eller ydelser (aftageren), kan kun komme til at hæfte solidarisk, hvis leverandøren har undladt at angive og betale momsen af de leverede varer og ydelser. Se ML § 46, stk. 10, indført i momsloven ved lov nr. 590 af 18/06/2012.

Aftageren kan undgå at blive pålagt solidarisk hæftelse for betaling af moms, hvis aftageren sørger for at betale digitalt, når vederlaget for leverancen overstiger 10.000 kr. inkl. moms. Den digitale betalingsmåde skal sikre, at der efterlades et transaktionsspor på både betalingsmodtager og betaler.

Den solidariske hæftelse for betaling af moms efter ML § 46, stk. 10 indebærer, at SKAT til dækning af momskravet kan søge dette betalt enten hos aftageren eller leverandøren i den rækkefølge, som SKAT vælger. Om SKAT vælger at inddrive kravet hos leverandøren eller aftageren, har ingen betydning for hæftelsen. Hæftelsen vil i disse tilfælde følge de almindelige principper for solidarisk hæftelse.

Hæftelsens omfang er afhængig af leverandørens momsforhold, eftersom hæftelsen først kan opgøres efter udløbet af momsangivelsesfristerne. Det er først på det tidspunkt, at det endeligt kan konstateres, om det aktuelle vederlag er indeholdt ved leverandørens aflæggelse af regnskab og er medtaget i leverandørens momsangivelse.

Om en leverandør har udeholdt indtægter, følger praksis for SKATs kontrolvirksomhed. Det er derfor SKAT, der skal bevise, om en leveret vare eller ydelse er udeholdt fra regnskabet. SKAT skal udarbejde sagsfremstilling om forholdet og gennemføre høring efter skatteforvaltningslovens regler herom. Se SFL § 19.

I forhold til en afgiftspligtig person, der som kunde har aftaget varer eller ydelser, skal SKAT fastsætte hæftelseskravet i en afgørelse samtidig med eller efter, at SKAT har fastsat et nyt momstilsvar over for den erhvervsdrivende leverandør, der har udeholdt vederlaget i sit regnskab.

En klage fra leverandøren vil normalt ikke have opsættende virkning for betaling af momsen mv., men SKAT kan dog efter ansøgning give henstand med betaling. Se SFL § 51, stk. 1. Tilsvarende vil den aftager, som SKAT har rejst et hæftelsesansvar over for, kunne ansøge om henstand.

Se fra forarbejderne til lov nr. 570 af 18/06/2012: 2011-12 - L 170 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af ligningsloven
og forskellige andre love
:

  • Almindelige bemærkninger 3.4.2.2.
  • Bemærkningerne til § 5, nr. 3.

Værn imod opdelte betalinger og opdelte faktureringer ML § 46, stk. 11

For at undgå, at beløbsgrænsen på 10.000 kr. kan omgås ved at opdele betalinger eller faktureringer for samme leverance af varer eller ydelser, skal flere betalinger, som angår samme leverance, ydelse, kontrakt eller lignende, anses som én betaling i forhold til beløbsgrænsen i ML § 46, stk. 10.

Se ML § 46, stk. 11, 1. pkt., indført i momsloven ved lov nr. 590 af 18/06/2012.

For løbende ydelser eller periodiske ydelser skal flere faktureringer og betalinger ses som én samlet leverance i forhold til beløbsgrænsen i ML § 46, stk. 10, når fakturering eller betaling sker inden for samme kalenderår. Se ML § 46, stk. 11, 2. pkt., indført i momsloven ved lov nr. 590 af 18/06/2012.

Hvis levering af varer eller ydelser delvis betales ved modregning, byttehandler og lignende ikke sædvanlige betalingsmidler, sidestilles dette med kontant betaling i forhold til 10.000 kr.- beløbsgrænsen efter ML § 46, stk. 10.

Frigørelse fra hæftelse ved at indberette køb til SKAT ML § 46, stk. 12   

Hvis den afgiftspligtige person, der som kunde har aftaget varer eller ydelser (aftageren), ikke har mulighed for at betale digitalt via et pengeinstitut eller betalingsinstitut efter ML § 46, stk. 10, kan aftageren frigøre sig for et hæftelsesansvar. I givet fald skal frigørelse fra hæftelse ske ved, at aftageren på skat.dk/TastSelv Borger indberetter oplysninger om det foretagne køb, herunder fakturaoplysninger, der entydigt identificerer leverandøren, og betalingen heraf. Denne indberetning skal ske senest 14 dage efter betalingen, dog senest 1 måned efter fakturaens modtagelse. Se ML § 46, stk. 12, indført i momsloven ved lov nr. 590 af 18/06/2012.

Indberetning til SKAT som metode for at blive frigjort fra solidarisk hæftelse i stedet for digital betaling tager hensyn til, hvis enten aftageren eller leverandøren, eller begge parter, fx som følge af erhvervsretlige regler eller pengeinstitutters forretningsbetingelser er afskåret fra at oprette og benytte en indlånskonto i et pengeinstitut.