Forældelsesloven gælder for krav
- der opstår efter lovens ikrafttrædelse og
- for eksisterende krav, der ikke er forældet på ikrafttrædelsestidspunktet.
Det betyder at afbrydelser af forældelsesfristen, der har fundet sted før lovens ikrafttræden har virkning efter den nye lov, selv om afbrydelsen ikke er sket i overensstemmelse med de nye regler, fx afbrydelse af forældelse efter Danske Lov ved påmindelse.
Det fremgår af en sag, SKM2011.362.BR, at et krav på underholdsbidrag for årene 1985-2009 ikke var forældet, fordi det i september 2004 var anmeldt i skyldners gældssanering. Der var senest indbetalt på restancen i november 2010. Retten anfører, at "Da påmindelse i sig selv afbrød forældelsen efter den tidligere gældende regel i DL 5-14-4, kan ingen del af kravet på underholdsbidrag anses for forældet".
Herudover har overgangsreglerne på nuværende tidspunkt betydning for krav, hvor forældelsesdatoen efter såvel de gamle regler som efter den nye forældelseslov ligger efter lovens ikrafttræden. I disse tilfælde forælder kravet efter reglerne i den nye forældelseslov.
Eksempel
En dom afsagt i oktober 2007, forælder efter Dansk Lov i oktober 2027. Efter forældelsesloven vil kravet forælde i oktober 2017. Kravet forælder i oktober 2017.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere
kommentarer |
SKAT-meddelelse |
SKM2011.362.BR |
Underholdsbidrag for årene 1985-2009 var ikke forældet, da de var anmeldt i skyldners gældssanering i 2004. Retten udtaler " da påmindelse i sig selv afbrød forældelsen efter den tidligere regel i DL 5-14-4, kan ingen del af kravet anses for forældet." |
|