Indhold
Dette afsnit beskriver reglerne om virksomhedernes opgørelse, regnskab og afregning af afgiften.
Afsnittet indeholder:
- Afgiftsperiode
- Oplagshavers opgørelse
- Varemodtagers opgørelse
- Regnskab
- Afregning
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser mv.
Afgiftsperiode
Afgiftsperioden er måneden. Se MINVAL § 6, stk. 2 og § 10 a, stk. 3.
Oplagshavers opgørelse
Oplagshavere skal opgøre afgiften på grundlag af antal liter afgiftspligtige varer, som virksomheden udleverer til forbrug her i landet i løbet af måneden. Se MINVAL § 6, stk. 1.
Afgiftspligtig udlevering
Afgiftspligtige varer, der
- udleveres som gaver
- udskænkes til fremmede, herunder besøgende, fremmede håndværkere og chauffører
- uden betaling leveres til medarbejderne til privat brug i medarbejdernes husholdning, eller
- uden betaling leveres til sammenkomster mv. for medarbejderne uden for den sædvanlige arbejdstid
skal også regnes med i opgørelsen af den afgiftspligtige mængde.
Det er Skatteministeriets opfattelse, at "drikkevand", dvs. mineralvand, der bliver udleveret gratis til medarbejdere på mineralvandsfabrikker til forbrug på stedet, ikke skal regnes med til den afgiftspligtige udlevering.
Den afgiftspligtige mængde skal opgøres på grundlag af det faktiske indhold i de udleverede flasker mv.
For læskedrikkoncentrater, der er bestemt til erhvervsmæssig fremstilling af kulsyreholdige læskedrikke i læskedrikautomater og lignende apparater, skal den afgiftspligtige mængde opgøres som den mængde mineralvand, der kan fremstilles af varerne. Se MINVAL § 6, stk. 1.
Svind på et færdigvarelager anses som afgiftspligtig udlevering. Se SKM2008.979.LSR.
Afgiftsfri udlevering
Følgende kan trækkes fra i den afgiftspligtige mængde:
- Varer der bliver leveret til anden registreret oplagshaver. Se MINVAL § 4
- Varer der bliver leveret til udlandet
- Varer der bliver afsat til afgiftsfri formål. Se MINVAL § 8 og § 9. Det drejer sig fx om varer, der bliver leveret til diplomatiske repræsentationer mv., eller varer der bliver leveret til virksomheder, der har bevilling til at modtage afgiftspligtige mineralvand til at fremstille varer, der ikke i sig selv er afgiftspligtige
- Varer der hos den registrerede oplagshaver eller under transport til og fra denne går tabt ved indbrud, brand, forlis eller brækage. Det er Skatteministeriets opfattelse, at varer som hældes ud hos virksomheden også kan trækkes fra. Det samme gælder for såkaldte byttere, dvs. mineralvand, der bliver returneret til virksomheden og ombyttet uden beregning, fx fordi varerne har været forurenet, eller fordi der er sket brud på emballagen før eller under oplukningen.
- Varer, der bliver returneret til virksomheden, hvis køberen får godtgjort varens pris inklusive afgiften.
Se MINVAL § 7.
Se også
Se også afsnit E.A.1.6 om opgørelse af den afgiftspligtige mængde og værdi.
Varemodtagers opgørelse
Afgiften forfalder ved modtagelsen af varerne her i landet. Varemodtagere skal dog kun opgøre mængden og betale afgift en gang om måneden.
Opgørelsen skal omfatte alle afgiftspligtige varer, der er tilført virksomheden i løbet af måneden. Det er datoen for varens fysiske modtagelse i virksomheden, der afgør, i hvilken måned beløbet skal regnes med.
Bemærk
En varemodtager, der er registreret som midlertidigt registreret varemodtager, skal angive og betale afgiften til SKAT, inden varerne bliver sendt fra udlandet. Se MINVAL § 10 a, stk. 5.
Regnskab
Regnskabet føres i det almindelige forretningsregnskab. Se MINVAL § 12.
Fremstilling mv.
Fremstillingsvirksomheder skal kunne gøre rede for
- tilgangen af råvarer
- fremstillingen af afgiftspligtige varer
- tilgangen af ubeskattede varer, og
- udleveringen af afgiftspligtige varer.
Regnskabet over udleveringer skal omfatte varer, som virksomheden betaler afgift af, og varer, der udleveres afgiftsfrit. Regnskabet skal være opdelt på:
- Udlevering
- Returvarer
- Levering til udlandet
- Drikkevand, og
- Borthældning.
For såkaldte "byttere", hvor der ikke er udstedt kreditnota, skal der være en følgeseddel, en intern opgørelse eller lignende.
Salgsregnskabet afsluttes ved udgangen af hver måned, og sluttallene skal overføres til salgsoversigten, eventuelt ved at anvende blanket 22.027. Regnskabet kan også afsluttes på edb-lister eller edb-datamedie, der indeholder tilsvarende oplysninger som salgsoversigten, og som til enhver tid kan udskrives månedsvis og akkumuleret for kalenderåret eller regnskabsåret.
Udleveringslagre og depoter
Hvis der bliver opbevaret ubeskattede varer på udleveringslagre og depoter uden for hovedvirksomheden, skal der være veldefinerede og dokumenterede forretningsgange, der sikrer
- at der sker løbende registrering af den afgiftspligtige udlevering
- at SKAT har mulighed for at sammenholde bogførte og faktiske varebeholdninger.
Se også
Afregning
Virksomheder, der er registrerede som oplagshavere eller som varemodtagere, skal angive og betale afgiften til SKAT senest den 15. i måneden efter afgiftsperioden. Se MINVAL § 13 og § 10 a, stk. 3.
Virksomheder, der er registrerede som midlertidigt registreret varemodtager, skal betale afgiften til SKAT, inden varerne bliver sendt fra udlandet. Se MINVAL § 10 a, stk. 5.
Bemærk
Virksomheder, der fremstiller mineralvand, skal sende en salgsoversigt, eventuelt på blanket 22.027, til SKAT senest den 15. i måneden efter afgiftsperioden. Blanketten findes på SKATs hjemmeside.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelsesamt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser |
SKM2008.979.LSR |
Differencen mellem faktisk varebeholdning og lagerført varebeholdning på et færdigvarelager er anset som svind, der er afgiftspligtigt efter MINVAL § 6, stk. 1, fordi svindet må anses som en "udlevering" i bestemmelsens forstand. |
Landsskatteretten konkluderer bl.a. at:" Det fremgår imidlertid af mineralvandsafgiftslovens § 6, set i sammenhæng med lovens § 7, at varer, der er beskrevet i § 7, kan fradrages i den afgiftspligtige mængde efter § 6.
Dette må fortolkes således, at såfremt disse varer ikke var oplistet i § 7, ville de være afgiftspligtige efter § 6. Da lovens § 7, også omfatter varer, der er gået tabt ved indbrud mv., må det følge heraf, at den form for svind, der her er tale om, ligeledes må anses som omfattet af begrebet "udlevering".
Dette understøttes også af, at der i forhold til klagerens lagerregnskaber rent faktisk mangler varer på klagerens lagre. Denne difference må betragtes som varer, der ikke er tilstede på lagret, og således i princippet anses som udleveret, uanset at dette evt. skyldes maskinelle fejl og lignende.
Af hensyn til myndighedernes kontrolmuligheder er det samtidig væsentligt, at lagerregnskaber viser et billede af hvad der rent faktisk står på lagret, hvilket ikke har været tilfældet". |