Dette afsnit beskriver muligheden for at afregne stempelafgiften uden brug af stempelmærker.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Ansøgning om tilladelse til afregning
  • Månedlig angivelse af afgift
  • Hvordan betales afgiften?
  • Opgørelse af afgiften
  • Påtegning på forsikringsdokumenter
  • Årsopgørelse
  • Regnskabsbestemmelser 
  • Kontrolbestemmelser

Regel

SKAT kan give tilladelse til, at danske forsikringsvirksomheder og udenlandske forsikringsvirksomheders repræsentanter her i landet kan angive og betale stempelafgiften for samtlige de i et regnskabsår tegnede forsikringer eller for visse arter heraf ved indbetaling af samlede beløb uden stempling af de enkelte forsikringsdokumenter. Se STEMPAL § 70, stk. 1.

Se om udenlandske forsikringsvirksomheder, der ikke er etableret i Danmark, afsnit H.3.7.3

Tilladelsen kan gives enten således, at stempelafgiften beregnes på sædvanlig måde af de enkelte forsikringer, eller således, at stempleafgiften beregnes under ét af summen af forsikringssummerne eller præmiebeløbene. Se STEMPAL § 70, stk. 1.

Tilladelserne kan gøres betinget af, at forsikringsvirksomheden indbetaler aconto-beløb og at virksomheden underkaster sig de tilsyns- og kontrolbestemmelser, som SKAT skønner fornødne. STEMPAL § 70, stk. 2. Det vil bl.a. sige, at forsikringsvirksomheden skal føre regnskab over tegnede forsikringer, beregnet afgift samt afregning af afgiften.

Efter regnskabsårets udløb skal den afgiftspligtige indsende en årsopgørelse til SKAT. Årsopgørelsen skal angive det samlede afgiftspligtige beløb for hele regnskabsåret.

Ansøgning om tilladelse til afregning

Efter 1. januar 2009 anses ansøgning om tilladelse til afregning efter STEMPAL § 70 for at være indsendt, når virksomheden indsender registreringsanmeldelse for stempelafgift til Erhvervs - og Selskabsstyrelsen.

Blanketten findes på www.webreg.dk og hedder: "Registreringsanmeldelse - stempelafgift". Blanketten har nr. 29.059 - skadesforsikring.

Når registreringen er foretaget, modtager virksomheden et bevis for de foretagne registreringer.

Månedlig angivelse af afgiften

I praksis giver SKAT tilladelse til at angive og betale stempelafgiften på betingelse af, at der sker månedsvis angivelse og betaling enten a-conto for årets forventede stempelafgift eller for den faktiske beregnede stempelafgift i den foregående måned.

Afgiften for afregningsperioden skal angives senest den 8. i den efterfølgende måned.

Afgiften kan angives på to måder:

  • Via TastSelv Erhverv
  • På angivelsesblanket 

TastSelv Erhverv
Hvis angivelsen foretages via TastSelv Erhverv, skal virksomheden være tilmeldt denne ordning. Tilmelding til TastSelv Erhverv foretages på www.skat.dk/tastselverhverv.

Angivelseblanket
Hvis virksomheden ikke er tilmeldt TastSelv Erhverv, fremsender SKAT 12 angivelsesblanketter i løbet af regnskabsåret.

Hvordan betales afgiften?

Afgiften skal betales senest den 8. i måneden efter afgiftsperiodens udløb. Betalingsfristen er således sammenfaldende med angivelsesfristen, som beskrevet ovenfor under "Månedlig angivelse af afgiften".

I skemaet beskrives, hvorledes angivelse og betalingsmåde hænger sammen:

Når virksomheden angiver afgiften ... skal afgiften betales ... Bemærk

via TastSelv

  • via PBS eller
  • via HomeBanking/ OfficeBanking.

Betalingsformen vælges ved tilmeldingen til TastSelv Erhverv.

Vælges HomeBanking skal virksomheden anvende den betalingsidentitet, der oplyses i kvitteringsbilledet, når angivelsen er godkendt.

på angivelsesblanket

  • på angivelses-
    blankettens girokort eller
  • via HomeBanking/ OfficeBanking

Ved betalingen anvendes betalingsinformationerne på girokortet. Betaling modtages ikke på check.

Opgørelse af den månedlige afgift

Den afgift, der skal angives og betales senest den 8. i måneden, omfatter afgiften af de forsikringer

  • hvor stempelfristen udløber i den foregående måned (afgiftsperioden) eller
  • de forsikringer, der er oprettet i den foregående måned (afgiftsperioden)

Der kan kun anvendes én og samme opgørelsesmetode i regnskabsåret.

Bemærk:
Såfremt månedens samlede stempelafgift er under 50 kr., kan der indsendes en 0-angivelse. Beløbet medregnes derefter på næste måneds angivelse eller på årsopgørelsen.

Stempelfristen:
Stempelfristen er 4 uger fra oprettelsen af forsikringsdokumenter, der er oprettet i Danmark. Stempelfristen er 8 uger, hvis dokumentet ikke er oprettet her i landet.

Eksempel
Skemaet viser, hvornår afgiften skal betales på en forsikring, der er oprettet her i landet, og på en forsikring oprettet i udlandet, når månedens afgift opgøres på baggrund af stempelfristen.

Når en afgiftspligtig forsikring er oprettet ... er stempelfristen senest ... og afgiften skal angives og betales senest den ...
i Danmark den 10. februar

4 uger efter oprettelsen (policens udstedelse),
dvs. den 10. marts,

8. april.

i udlandet den 10. februar

8 uger efter oprettelsen (policens udstedelse),
dvs. den 10. april,

8. maj.

Påtegning på forsikringsdokumenterne

Afregnes afgiften i henhold til en tilladelse efter STEMPAL § 70, skal forsikringsdokumentet forsynes med en påtegning herom. Se bek § 5.

Derudover stiller SKAT som betingelse, at det fremgår, hvilket CVR-nr. berigtigelsen vedrører, idet SKAT foreskriver, at forsikringen skal påtegnes følgende tekst: " Stempelafgiften berigtiges efter stempellovens § 70 på CVR-nr......".


Årsopgørelse

Ved årets udgang sender SKAT en blanket til brug for årsopgørelse til de danske forsikringsvirksomheder og udenlandske forsikringsvirksomheders repræsentanter.

Senest 2 måneder efter regnskabsårets udløb, skal virksomheden indsende opgørelsen over den samlede stempelafgift i det pågældende regnskabsår.

Af årsopgørelsen skal fremgå:

Årets samlede stempelafgift, der opgøres som den samlede afgift for årets 12 måneder fratrukket godtgørelse for annullerede policer, hvis:

  • policen er annulleret før forsikringsaftalen er trådt i kraft, og stempelafgiften for hver police har udgjort mindst 25 kr., eller
  • forsikringstageren har gjort brug af fortrydelsesretten efter lovgivningen om forbrugerbeskyttelse.

Erklæringer
Endvidere skal årsopgørelsen indeholde erklæring om, at

  • den afregnede stempelafgift er i overensstemmelse med bogføringen
  • alle de af virksomheden indenfor det pågældende kalenderår udstedte policer samt ændringer i bestående policer er medtaget ved beregning af stempelafgiften
  • stempelafgiften er beregnet i overensstemmelse med stempelafgiftslovens bestemmelser
  • der ved afregningen alene er fratrukket godtgørelse for annullerede policer, jf. ovenfor.

Regnskabsbestemmelser

SKATs tilladelse til samlet afregning kan betinges af, at forsikringsvirksomheden indbetaler aconto-beløb og at virksomheden underkaster sig de tilsyns- og kontrolbeføjelser, som SKAT finder fornøden. SKAT har i praksis bl.a. betinget tilladelsen af at forsikringsvirksomheden opfylder bogføringslovens regler.

Regnskabet skal føres i virksomhedens almindelige forretningsregnskab og på en sådan måde,

  • at den skyldige afgift til SKAT kan opgøres ved udløbet af hver afgiftsperiode
  • at det for hver forsikringsaftale fremgår, hvordan afgiften er beregnet
  • at det er muligt ved nummerhenvisning at sammenholde posteringer i regnskabet med bilag/forsikringspolicer

Hvis regnskabet ikke kan indpasses i virksomhedens forretningsregnskab, skal virksomheden føre et specielt regnskab efter SKATs nærmere anvisning.

Kontrolbestemmelser

SKAT kan på stedet gennemgå forsikringsvirksomhedens regnskab og dokumenter af betydning for kontrollen af afgiftsbetalingen. SKAT kan også anmode om, at den afgiftspligtige fremsender regnskabsmaterialet mv. Se om kontrol i øvrigt i Den juridiske vejledning, A.C.2.4.