TL § 59, BKG § 68, stk. 2 Skibe i det danske toldområde må ikke medføre uberigtiget proviant mv., medmindre skibet har påbegyndt en rejse, hvis endelige bestemmelsessted er et anløbsted udenfor det danske toldområde.

For fiskerfartøjer og en række andre fartøjer er der fastsat særlige regler vedrørende lettelser i kontrollen, se afsnit D.1.1.5.

Told- og afgiftsfrihed TL § 3, stk. 1Proviant og andre fornødenheder, der medbringes af skibe ved ankomst fra steder udenfor det danske toldområde, er fritaget for betaling af told- og afgifter. Det er dog en betingelse, at varerne er bestemt til forbrug om bord under skibets rejse til og fra det danske toldområde og under dets ophold her.

For skibets besætning og eventuelle passagerer er forbrug af sådanne varer under ophold i det danske toldområde tilladt.

SKAT har fastsat nogle begrænsninger på dette forbrug. Af spiritus, vin og tobaksvarer kan der højst tillades forbrugt 1/4 liter spiritus, 1/4 liter vin og 40 gram tobaksvarer pr. person pr. døgn.

Betingelser TL § 3, stk. 2Der kan kun gives fritagelse for told og afgifter af varer, som skibet har medbragt fra udlandet:

  • sålænge skibet medfører passagerer,
  • sålænge skibet medfører uberigtiget ladning, eventuel restladning fra udlandet,
  • når skibet har taget passagerer eller ladning om bord til et bestemmelsessted udenfor det danske toldområde.

Afgår skibet i ballast til anden dansk havn med henblik på at indlade varer eller tage passagerer om bord til et bestemmelsessted udenfor det danske toldområde, anses det for at have påbegyndt en rejse til udlandet. Der kan også i disse tilfælde frigives proviant til brug om bord.

Skal skibet efter at have losset sin ladning fra udlandet afgå til et andet sted i det danske toldområde, herunder Københavns Frihavn, med en ny ladning, kan der ikke gives tilladelse til forbrug af eventuel medbragt uberigtiget proviant.

I de tilfælde, hvor skibet skal foretage flere rejser mellem steder i det danske toldområde, kan det ikke længere anses for at sejle i udenrigsfart. Eventuel restbeholdning af højtbeskattede varer skal derfor told- og afgiftsberigtiges eller tilføres en skibshandlers ubeskattede lager. Hvornår dette skal ske, bestemmes af told- og skatteforvaltningen.

For skibe i udenrigsfart, som ankommer til eller henligger ved værft, gælder særlige regler for forbrug under opholdet, se afsnit D.1.1.3.2.

Ankomst fra udlandetI forbindelse med ankomst fra udlandet kan skibets fører, efter at have indhentet oplysninger fra besætningen om eventuelle beholdninger af uberigtiget proviant mv., udlevere varer til forbrug om bord. Pr. person må der højst udleveres 1 liter spiritus, 1 liter vin og 200 gram tobaksvarer svarende til 4 døgns forbrug for spiritus og vin og 5 døgn for tobak.

Af erklæringen, som afgives på IMO-Fal formularer og besætningens proviantliste, som skibets fører skal aflevere til told- og skatteforvaltningen, skal det fremgå, hvor meget der er udleveret.

Overskydende kvanta af spiritus, vin og tobaksvarer, som også skal fremgå af erklæringen, skal henlægges i et rum om bord under skibsførerens ansvar.

BKG § 68, stk. 1 I forbindelse med eventuel inkvirering af skibet vil told- og skatteforvaltningen som regel sætte toldforsegling på sådanne rum.

Når told- og skatteforvaltningen har modtaget erklæringen, vil de afgivne oplysninger blive vurderet.

Reglerne for yderligere frigivelse af varer, se afsnit D.1.1.3.3Proviantudtagning.