Indhold

Dette afsnit handler om fradrag for udgifter ved arbejde i udlandet.

Afsnittet indeholder:

  • Fradrag for udgifter ved arbejde i udlandet
  • Fradragsbegrænsning ved arbejde i udlandet
  • Fagligt kontingent, A-kasse og efterlønsbidrag
  • Eksportmedarbejdere
  • Arbejdsgivernes elevrefusion
  • Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre.

Fradrag for udgifter ved arbejde i udlandet

Ved arbejde i udlandet kan der indrømmes fradrag for udgifter til bl.a. kost og logi, befordring, fagligt kontingent efter de samme regler som gælder ved arbejde i Danmark. Se SKM2006.663.LSR.

Bemærk

Udenlandske sociale bidrag er fradragsberettigede. Se mere under LV almindelig del, afsnit A.C.2.3 om fradrag for arbejdsmarkedsbidrag; fradragsret, obligatoriske udenlandske sociale bidrag.

Se også

Se også

  • LV Almindelig del, afsnit A.F. om fradrag i den skattepligtige indkomst

Fradragsbegrænsning ved arbejde i udlandet

Fradragsberettigede udgifter i forbindelse med indtægtsgivende arbejde i udlandet (ligningsmæssige fradrag), der overstiger 5.500 kr. i 2011, kan ikke fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for lønmodtagere, i det omfang udgifterne overstiger den udenlandske lønindkomst, der skal medregnes i den danske indkomstopgørelse. Se LL § 9, stk. 2.

Se også

Se også LV Almindelig del, afsnit A.F. om fradrag i den skattepligtige indkomst (ligningsmæssige fradrag).

Fagligt kontingent, A-kasse og efterlønsbidrag

Der kan gives fradrag for fagligt kontingent, A-kassebidrag, bidrag til efterlønsordningen og fleksydelsesbidrag efter bl.a. LL § 13. Se LV almindelig del, afsnit A.F.1.14 om fagforeningskontingent og LV Almindelig del, afsnit A.C.2.2.1 om arbejdsløshedsforsikring.

Ved lempelsesberegningen skal udenlandsk indkomst nedsættes med fagligt kontingent, hvorimod udgiften til arbejdsløshedsforsikring og efterløn ikke reducerer den udenlandske indkomst. Se TfS 1995, 752 LSR.

Se også

Se også LV Almindelig del, afsnit

  • A.F.1.14 om fagforeningskontingent og arbejdsløshedsforsikring,
  • A.C.2.2.1 om arbejdsløshedsforsikring
  • A.C.2.2.2 om bidrag til efterlønsordningen
  • A.C.2.2.3 om bidrag til fleksydelsesordningen.

Dobbeltdomicilerede personer

Dobbeltdomicilerede personer, der er hjemmehørende i udlandet, kan få fradrag for A-kassebidrag, hvis kontingentet efter udenlandske regler, ikke kan fradrages ved beskatning i udlandet. Fradraget kan kun indgå i

  • lønindkomst efter KSL § 2, stk. 1, nr. 1
  • indkomst fra et fast driftssted i Danmark efter KSL § 2, stk. 1, nr. 4
  • arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge eller barselspenge efter KSL § 2, stk. 1, nr. 12.

Se PBL § 49.

Eksportmedarbejdere

Eksportmedarbejdere, der udfører arbejde i udlandet for en dansk arbejdsgiver, er berettiget til et særligt fradrag for merudgifter uden dokumentation for udgifterne, når de er på rejse og ophold i udlandet. Se LL § 9 E, stk. 1 og BEK nr. 1288 af 13. december 2005.

Det er en betingelse for fradraget, at arbejdsgiveren afgiver en erklæring om karakteren af udlandsarbejdet, opholdenes varighed og lønindkomsten under udlandsopholdene. Erklæringen skal indsendes inden selvangivelsesfristens udløb. Der kan ikke ske genoptagelse på grundlag af en senere erklæring fra arbejdsgiveren.

Fradrag efter § 9 E er omfattet af reglen i LL § 9, stk. 1, hvorefter fradraget medregnes ved opgørelsen af de udgifter, der kun kan fradrages i det omfang, de overstiger 5.55 kr. i 2011 (5.500 kr. i 2010).

Satser

Til dækning af andre udgifter kan eksportmedarbejdere fratrække 55 kr. pr. påbegyndt døgn for arbejde udført i Vesteuropa og 140 kr. pr. påbegyndt døgn for arbejde udført uden for Vesteuropa. Ved Vesteuropa forstås Finland, Tyskland, Østrig, Italien, og de lande, der ligger vest herfor samt Grækenland og Færøerne, Grønland og Island. Se BEK nr. 1288 af 13. december 2005.

Satserne beregnes på grundlag af Skatterådets fastsatte anvisninger for fradrag for merudgifter ved lønarbejde i udlandet. Se LL § 9 E, stk. 3. Den skattepligtige kan i stedet for, foretage fradrag for sine faktiske merudgifter ved udlandsopholdet.

Opholdets varighed

Det er en betingelse for fradrag, at den pågældende i indkomståret har haft enten uafbrudt ophold i 2 måneder, eller at opholdende i udlandet i løbet af indkomståret i alt har omfattet mindst 100 døgn. Opholdet skal varer mindst 24 timer og efterfølgende påbegyndt døgn medregnes fuldt ud. Weekendophold der er nødvendiggjort af arbejdet, medregnes til den periode, hvor lønmodtageren arbejder i udlandet.

Hvem er omfattet

Fradraget kan gives til lønmodtagere, der for en dansk arbejdsgiver udfører arbejde i udlandet for at opnå salg til udlandet af arbejdsgiverens varer og tjenesteydelser eller at opfylde sådanne aftaler. Fradraget kan ikke gives til medarbejdere, der forestår transport af varer mv. (administration) eller er medlemmer af et selskabs direktion eller bestyrelse bortset fra medarbejdervalgte repræsentanter. Se LL § 9 E, stk. 2 og TfS 1993, 351BF og TfS 1992, 97 LSR.

Bemærk

Eksportmedarbejderfradraget kan indrømmes, selvom der er udbetalt skattefri godtgørelse eller foretaget fradrag efter LL § 9 A.

Rejseudgifter kan ikke fradrages ved indkomstopgørelsen, hvis der er modtaget skattefri godtgørelse for udgifterne. Se LL § 9 A, stk. 7.

Hvis der gives eksportmedarbejderfradrag, kan der ikke gives særskilt fradrag for udgifter til lokaltransport.

Arbejdsgivernes elevrefusion

Arbejdsgivernes elevrefusion (AER) er en selvejende institution, der har til formål at administrere refusions- og tilskudsordninger, som skal medvirke til at skaffe det fornødne antal praktikpladser til elever. Elever, der tager til udlandet med en dansk uddannelsesaftale modtager ikke direkte støtte fra AER, fordi støtten går gennem arbejdsgiveren. Lønnen der udbetales til eleven anses for optjent ved arbejde udført i udlandet og berettiger dermed til fradrag for arbejde i udlandet. Hvis eleven i stedet tager til udlandet uden en dansk uddannelsesaftale, indgår den pågældende direkte i et lønnet arbejdsforhold med en udenlandsk arbejdsgiver. Lønnen fra den udenlandske arbejdsgiver berettiger til fradrag for arbejde i udlandet. Se TfS 1999, 584 TSS.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse
samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsskatteretskendelser

SKM2006.663.LSR

Klageren var berettiget til lempelse efter LL § 33 a. Den udenlandske indkomst, der indgik i lempelsesberegningen, var nettoindkomsten, dvs. indkomsten efter de fradrag, der kunne henføres til den udenlandske indkomst. Fradrag.

 

TfS 1992, 97 LSR

En skatteyder var ansat som projektleder for opførelse af produktionsvirksomheder forskellige steder i udlandet. I 1989 havde han haft 108 rejsedage, hvor han havde fået godtgørelse på 60 % af ligningsrådets satser for skattefri rejsegodtgørelse. Landsskatteretten fandt, at skatteyderen måtte behandles som eksportmedarbejder, da han havde udført arbejde i udlandet, der gik på at opfylde aftaler om salg af vare- og tjenesteydelser. Landsskatteretten fandt desuden, at han herefter var berettiget til standardfradraget for eksportmedarbejdere, idet det ikke var en betingelse for dette, at han havde modtaget skattefri rejsegodtgørelse eller fået sine udgifter dækket efter regning. Eksportmedarbejdere.

 

SKAT

TfS 1999, 584

Told og skattestyrelsen

Arbejdsgivernes elevrefusion (AER) er en selvejende institution, der har til formål at administrere refusions- og tilskudsordninger, som skal medvirke til at skaffe det fornødne antal praktikpladser til elever. Elever, der tager til udlandet med en dansk uddannelsesaftale modtager ikke direkte støtter fra AER, støtten går gennem arbejdsgiveren. Lønnen der udbetales til eleven anses for optjent ved arbejde udført i udlandet og berettiger dermed til fradrag for arbejde i udlandet. Hvis eleven i stedet tager til udlandet uden en dansk uddannelsesaftale, indgår den pågældende direkte i et lønnet arbejdsforhold med en udenlandsk arbejdsgiver. Lønnen fra den udenlandske arbejdsgiver berettiger til fradrag for arbejde i udlandet. Arbejdsgivernes elevrefusion.

TfS 1993, 351 LR

International modekoncern, der fremstiller tøj i Østen, Sydeuropa eller Danmark, der primært afsættes i Norden. Konsulenterne der udfører assistance for franchise-butikker i form af kollektionsvalg, vinduespudsning, butiksdekoration, undervisning og instruktion af personale. Franchise-butikkerne er forpligtet til at købe hele udvalget af tøj hos selskabet og ligningsrådet fandt navnlig på den baggrund at konsulenterne kunne anses for eksportmedarbejdere. Eksportmedarbejdere.