Indhold

Dette afsnit omhandler den national særordning for små virksomheder etableret i Danmark.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Årlig omsætning her i landet
  • Overskridelse af registreringsgrænsen

Regel

En afgiftspligtig persons levering af varer og ydelser er fritaget fra registreringspligten efter § 47, stk. 1, og for at betale afgift, når den årlige omsætning her i landet, der kan henføres til disse afgiftspligtige leverancer, ikke overstiger 50.000 kr. Se ML § 71 e.

Virksomheder, der ikke er etableret i Danmark, men andre steder i EU, kan ligeledes under nærmere fastsatte betingelser gøre brug af momsfritagelsen for små virksomheder i Danmark. Se afsnit D.A.14.2.2.4 og D.A.14.2.2.6

Momspligtige personer, der efter 50.000 kr.'s grænsen ikke behøver at lade sig registrere, kan vælge at lade sig registrere og betale moms. Se D.A.14.3.

En afgiftspligtig person kan ikke anvende mere end én sektorspecifik fritagelsestærskel. Se ML 71 e, stk. 3.

Det er ikke i modstrid med momssystemdirektivet at nægte virksomheder etableret her i landet registreret efter ML §§ 50 - 50 c fradragsret. EU-retligt er fritagelsen for registrering i ML § 71 e, stk. 1 en afgiftsfritagelse. Danske virksomheder, der har ladet sig registrere efter §§ 50 - 50 c, i stedet for §§ 47, 49, 51 eller 51 a, har derved fravalgt fradragsret mod til gengæld efter ML § 71 e at undlade af betale salgsmoms af indenlandske leverancer. Se D.A.14.1.2. 

Årlig omsætning her i landet

Det samlede årlige omsætning her i landet udgøres af den samlede årlige værdi uden moms af virksomhedens leveringer af varer og ydelser her i landet i løbet af 1 kalenderår. Se ML § 71 b.

Nærmere bestemt består omsætningen her i landet i henhold til momslovens § 71 j, stk. 1 af følgende beløb uden moms:

  1. Beløbet for leveringer af varer og ydelser, i det omfang de ville blive pålagt afgift, hvis de blev leveret af en afgiftspligtig person, der ikke er fritaget.
  2. Beløbet for transaktioner, som i henhold til ML § 34, stk. 1, nr. 18, er fritaget for moms eller er fritaget efter ML § 13, stk. 1, nr. 15, med ret til fradrag efter § 37, stk. 8.
  3. Beløbet for de transaktioner, som er fritaget for afgift i henhold til ML § 34, stk. 1, nr. 5-17, og ML § 45, stk. 2, 4-6 og 14.
  4. Beløbet for de transaktioner, som er fritaget for afgift i henhold til ML § 34, stk. 1, nr. 1-4, hvis en af de i ML § 34, stk. 1, nr. 1-4, fastsatte fritagelser finder anvendelse.
  5. Beløbet for transaktioner vedrørende fast ejendom, for de i ML § 13 stk. 1, nr. 11, omhandlede finansielle transaktioner og for forsikrings- og genforsikringsydelser, medmindre disse transaktioner har karakter af bitransaktioner.

Bemærk dog at overdragelse af materielle eller immaterielle investeringsaktiver ikke skal medregnes i den samlede omsætning. Se ML § 71 j, stk. 2.

Overskridelse af fritagelsestærsklen

Fritagelsen efter ML § 71 e, stk. 1, ophører med at finde anvendelse fra det tidspunkt, hvor tærsklen for fritagelse overskrides i løbet af et kalenderår.

Den afgiftspligtige person skal fra dette tidspunkt momspålægge sine momspligtige leveringer af varer og ydelser.

En afgiftspligtig person etableret her i landet kan ikke anvende fritagelsen efter ML § 71 e, stk. 1, i en periode svarende til et kalenderår, hvis tærsklen for fritagelse i det foregående år blev overskredet. Se ML § 71 k, stk. 1.

Bemærk

Etableringsbegrebet i særordning for små virksomheder er snævrere end i momssystemdirektivet generelt. Små virksomheder, der har hjemsted i et andet EU-land, men et fast forretningssted i fx Danmark, er således omfattet af reglerne om virksomheder etableret i andre EU-lande. Ligeledes kan små virksomheder, der har hjemsted i et tredjeland, men et fast forretningssted i Danmark ikke anvende SMV-reglerne. Se lovforslag nr. 119 af 28. februar 2024.