Indhold

I dette afsnit beskrives, hvordan en person, som har henstand med betaling af fraflytterskat på aktier, hvert år skal indsende oplysningsskema og beholdningsoversigt til Skattestyrelsen.

Afsnittet indeholder:

  • Oplysningsskema, adresse og beholdningsoversigt
  • Spørgsmål når en person efter fraflytningen afstår aktier, som er med på beholdningsoversigten
  • ►Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.◄

Oplysningsskema, adresse og beholdningsoversigt

Der skal indsendes et oplysningsskema til Skattestyrelsen hvert år, hvis personen har en positiv henstandssaldo. Se ABL § 39 A, stk. 11, 1. pkt.

Der skal samtidigt oplyses om personens aktuelle adresse. Se ABL 39 A, stk. 11, 2. pkt. Herved sikres, at Skattestyrelsen får mulighed for at stille krav om sikkerhed i tilfælde, hvor en person flytter videre fra et land, der er omfattet af overenskomst af 7. december 1989 mellem de nordiske lande om bistand i skattesager eller Rådets direktiv 2008/55/EF af 26. maj 2008, til et land, der ikke er omfattet af disse. Desuden sikrer bestemmelsen, at det er muligt for Skattestyrelsen at indkalde dokumentation for foretagne transaktioner, som bevirker, at der skal betales af på henstandssaldoen.

Oplysningerne skal sendes til Skattestyrelsen, eventuelt digitalt via Skattestyrelsens hjemmeside.

Oplysningsfristen er den 1. juli året efter indkomstårets udløb. Udløber oplysningsfristen dagen før eller på en lørdag, søndag eller helligdag, anses oplysningerne til Skattestyrelsen for rettidigt afgivet, hvis den skattepligtige giver Skattestyrelsen oplysningerne senest den førstkommende hverdag kl. 9.00. Se  ABL § 39 A, stk. 11, 3. pkt. og SKL § 13

Indgives oplysningsskema og den aktuelle adresse ikke rettidigt, bortfalder henstanden, og det beløb, der står på henstandssaldoen, forfalder til betaling.

Skattestyrelsen kan give udsættelse med oplysningsfristen. Se ABL § 39 A, stk. 11.

Er der i indkomståret hverken sket ændringer i beholdningsoversigten, foretaget salg, modtaget udbytte, udlodninger eller lån mv., skal personen blot oplyse dette ved afkrydsning på det særlige oplysningsskema for henstandsbeholdning/Fraflytter aktieavance (blanket 04.065).

Er der ikke sket ændringer i beholdningsoversigten i forhold til året før, skal personen ikke udfylde en ny beholdningsoversigt.

Er der i indkomståret sket ændringer i beholdningsoversigten, skal personen kun oplyse ændringerne, herunder give oplysninger om salg, skattefri aktieombytning, fusion, spaltning modtagelse af udbytte, udlodninger eller lån mv.

Skattestyrelsen kan anmode personen om inden for en rimelig frist at indsende dokumentation til brug for fastsættelse af beløb, der forfalder til betaling efter reglerne i ABL § 39 A, stk. 2-10. Indsendes dokumentationen ikke rettidigt, bortfalder henstanden, og det beløb, der står på henstandssaldoen, forfalder til betaling. Skattestyrelsen kan se bort fra overskridelsen af den fastsatte frist. Se ABL § 39 A, stk. 13.

Se også

Se også afsnit C.B.2.14.2.8.4.2 "Hvornår skal der betales af på henstandssaldoen?", om i hvilke situationer og hvornår der skal betales af på henstandssaldoen.

Spørgsmål når en person efter fraflytningen afstår aktier, som er med på beholdningsoversigten

Eksempel 1 - hovedaktionærnedslag

Sælger en person aktier, som han har fået henstand med, efter fraflytningen, kan der ikke ved opgørelse af gevinst/tab i anledningen af salget gives hovedaktionærnedslag. Dette uanset, om der var givet hovedaktionærnedslag ved beregning af fraflytterskatten. Se ABL § 39 A, stk. 3.

►Bemærk, at den tidligere overgangsregel i ABL § 47 om nedslag for hovedaktionæraktier, som er erhvervet før den 19. maj 1993, er ophævet med virkning for aktieafståelser, der finder sted den 1. februar 2020 og senere. Se afsnit C.B.2.2.3.2.3 om hovedaktionærnedslag.◄

Eksempel 2 - i samme år sælges der to aktier, som står på beholdningsoversigten

To gange i et indkomstår sælger en person aktier, som er med på beholdningsoversigten. De aktier som afstås først, sælges med tab og den negative skatteværdi af tabet beregnet efter danske regler, er så stor, at henstandssaldoen går i 0. Se ABL § 39 A, stk. 4. Den næste aktiebeholdning sælges med gevinst.

Der skal ikke gives løbende meddelelse til Skattestyrelsen om salg, og der skal derfor alene ske en opgørelse af henstandssaldoen en gang årligt ved indgivelse af oplysningsskemaet året efter salget. Se ABL § 39 A, stk. 11.

Uanset at der kun skal indberettes om salg året efter salgsåret, så skal hver afståelse vurderes hver for sig, og i tidsmæssig rækkefølge. Det betyder i den beskrevne situation, at henstandssaldoen nedskrives til 0, som følge af det første salg med tab, og at det senere salg med gevinst ikke udløser krav om betaling, da henstandssaldoen allerede er nedsat til 0. Se ABL § 39 A, stk. 4.

►Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:◄

Afgørelse 

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsskatteretskendelser

► SKM2024.202.LSR

►Sagen angik, om klageren var berettiget til dispensation for overskridelse af fristen for indsendelse af selvangivelser og beholdningsoversigter for årene efter fraflytningsåret, jf. ABL § 39 A, stk. 11. Efter en konkret vurdering fandt Landsskatteretten, at omstændighederne talte for, at der kunne gives dispensation til at se bort fra fristoverskridelserne i indkomstårene 2015 - 2017 med indsendelse af oplysninger og beholdningsoversigter. Landsskatteretten lagde herved vægt på, at klageren rettidigt inden den 1. juli 2015 anmodede om og fik bevilliget henstand samt indgav oplysninger og beholdningsoversigt i forbindelse med hans fraflytning i indkomståret 2014, jf. ABL § 39, den beløbsmæssige betydning, at klagerens skattepligt til Danmark var genindtrådt, og at der ikke skete salg af aktiebeholdningen, mens klageren var bosiddende i Sverige. Landsskatteretten ændrede derfor Skattestyrelsens afgørelse.◄