Indhold
Dette afsnit beskriver de skattemæssige forhold for den ægtefælle, der overtager afdødes virksomhed(er), som har været beskattet efter virksomhedsordningen i VSL afsnit I.
Afsnittet indeholder:
- Personer omfattet af reglen
- Regel
- Indskudskonto kan - og skal i visse tilfælde - overtages af den ægtefælle
- Når den udloddede virksomhed udgør én af flere virksomheder
- Fremtidige hævninger af afdødes opsparinger.
Personer omfattet af reglen
Reglen omfatter den ægtefælle, hvor dødsboet skiftes i forbindelse med dødsfaldet og er omfattet af DBSL afsnit II.
Regel
Når afdødes virksomhed udloddes til den ægtefælle, kan denne succedere i opsparingen efter VSL afsnit I med tilhørende virksomhedsskat ved udløbet af indkomståret før dødsåret. Se DBSL § 39, stk. 2, 1. pkt.
Det er uden betydning
- hvem af ægtefællerne, der har drevet virksomheden og
- om dødsboet er omfattet af
- DBSL kapitel 4 (dødsboer, der er skattefritaget) eller
- DBSL kapitel 5 (dødsboer, der ikke er skattefritaget).
Bemærk
Når den ægtefælle selv har drevet virksomhed(er), hvor der er opsparet overskud, betyder det, at både den ægtefælles og afdødes opsparinger indgår i reglen om, at den ældste opsparing skal hæves først. Er nogen af de overskud, som den ægtefælle har succederet i, de ældste, skal disse hæves før den ægtefælles egne nyere opsparinger. Se VSL § 10, stk. 5.
Når den ægtefælle hæver af opsparingen for indkomstår, hvor der både er
- opsparinger, som han/hun har succederet i, og
- egne opsparinger
kan den ægtefælle selv vælge, i hvilken rækkefølge disse opsparinger skal hæves. Se
Indskudskonto kan - og skal i visse tilfælde - overtages af den ægtefælle
Når afdødes virksomhed udloddes til den ægtefælle, kan denne vælge at overtage indeståendet på indskudskontoen uden, at det opsparede overskud overtages. Se DBSL § 47, stk. 1, 1. pkt.
Når den ægtefælle succederer i det opsparede overskud efter VSL afsnit I, skal indskudskontoen også overtages af den ægtefælle. Se DBSL § 47, stk. 1, 4. pkt.
Når den udloddede virksomhed udgør én af flere virksomheder
Får den ægtefælle udloddet
- en del af virksomheden eller
- én af flere virksomheder
kan den ægtefælle overtage
- opsparet overskud efter VSL afsnit I med tilhørende virksomhedsskat ved udløbet af indkomståret før dødsåret med succession, jf. DBSL § 39, stk. 2, 2. pkt. samt
- indskudskontoen, jr. DBSL § 47, stk. 1,2. pkt.
med en forholdsmæssig andel.
Når den ægtefælle succederer i en forholdsmæssig del af opsparingen efter VSL afsnit I, skal en tilsvarende forholdsmæssig del af indskudskontoen også overtages af den ægtefælle. Se DBSL § 47, stk. 1, 4. pkt.
Den forholdsmæssige del skal beregnes efter forholdet mellem
- den del af kapitalafkastgrundlaget ved udløbet af indkomståret forud for dødsåret, der kan henføres til den virksomhed eller de virksomheder, der indgår i dødsboet, og
- hele kapitalafkastgrundlaget ved udløbet af indkomståret forud for dødsåret for den af ægtefællerne, der har drevet virksomhederne.
Den forholdsmæssige andel af kapitalafkastgrundlaget ved udløbet af indkomståret forud for dødsåret beregnes efter forholdet mellem
- værdien af aktiverne ved udløbet af indkomståret forud for dødsåret i den virksomhed eller de virksomheder, der indgår i dødsboet, og
- samtlige aktiver, der er indskudt i virksomhedsordningen for den af ægtefællerne, der har drevet virksomhederne.
Finansielle aktiver indgår ikke i beregningen af den forholdsmæssige andel..
Se DBSL § 10, stk. 3, 3.-5. pkt., som efter
- DBSL § 39, stk. 2, 3. pkt. om opsparet overskud og
- DBSL § 47, stk. 1, 3. pkt. om indskudskontoen
også skal bruges i dette tilfælde.
Fremtidige hævninger af afdødes opsparinger
Når en udlodningsmodtager - herunder den ægtefælle - efterfølgende hæver af opsparet overskud, som den pågældende har overtaget med succession, skal den tilhørende virksomhedsskat indgå som en foreløbig indkomstskat ved skatteberegningen. Se KSL § 60, stk. 1 litra f og VSL § 10 stk. 3, 2. pkt.
Hvis virksomhedsskatten ikke kan rummes i slutskatten mv. for det pågældende indkomstår, skal en resterende virksomhedsskat fradrages i en ægtefælles slutskat mv., hvis udlodningsmodtageren er gift og med ægtefællen ved udgangen af det pågældende indkomstår. Den virksomhedsskat, som herefter er tilbage, fremføres til fradrag i den beregnede slutskat mv. i de følgende indkomstår. Se VSL § 10, stk. 4.
Se også
.
Reglerne afviger fra virksomhedsskat af opsparinger, som personen selv har opsparet, fordi en eventuel virksomhedsskat, der ikke kan rummes i slutskatten mv., i det tilfælde udbetales direkte. Se VSL § 10, stk. 3, 3. pkt.