Indhold

Dette afsnit omhandler restanceinddrivelsesmyndighedens ►mulighed for◄ inddrivelse hos mindreårige børn og unge, ►dvs. skyldnere◄ under 18 år. og beskriver bl.a., om restanceinddrivelsesmyndigheden kan iværksætte lønindeholdelse hos mindreårige.

Afsnittet indeholder:

  • Regelgrundlag
  • ►Hvilke gældsposter får restanceinddrivelsesmyndigheden til inddrivelse, hvor mindreårige er skyldner?◄
  • Inddrivelsesskridt for mindreårige
  • ►Særligt ◄for unge i alderen 15 år til 18 år
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Regelgrundlag

Reglerne om værgemål for børn og unge findes i kapitel 1 i lov nr. 1122 af 28. maj, 2021 om værgemål (værgemålsloven).

Børn og unge under 18 år er mindreårige og dermed umyndige. Se værgemålslovens § 1, stk. 1.

Hvis ikke andet er bestemt, er det værgen, der handler på den mindreåriges vegne i økonomiske anliggender. Se værgemålslovens § 1, stk. 3.

Værgen for en mindreårig er indehaveren af forældremyndigheden. Er der fælles forældremyndighed, er begge forældremyndighedsindehavere værger. Se ►værgemålslovens § 2, stk. 1. Forældremyndighedsindehaverne skal derfor begge inddrages når der skal inddrives hos en mindreårig.◄

Er der to værger for en mindreårig, handler de i forening på den mindreåriges vegne, medmindre den ene værge handler på fuldmagt fra den anden værge. Se værgemålslovens § 3.

Mindreårige råder dog selv over:

  • Hvad de har erhvervet ved eget arbejde, efter at de er fyldt 15 år, eller efter at de er frataget den retlige handleevne,
  • vHad de har fået til fri rådighed som gave eller som friarv ved testamente og
  • Had værgen har overladt dem efter værgemålslovens § 25, stk. 3.

Se værgemålslovens § 42, stk. 1.

Rådigheden omfatter også indtægter af det erhvervede, og hvad der træder i stedet herfor, men rådigheden medfører ikke adgang til at påtage sig gældsforpligtelser. Se værgemålslovens § 42, stk. 2.

Værgen kan med Familieretshusets godkendelse fratage den mindreårige rådigheden, hvis det er nødvendigt af hensyn til dennes velfærd. Se værgemålslovens § 42, stk. 3.

►Skatteforvaltningen har særlige retningslinjer for kommunikation med mindreårige, se afsnit A.A.7.4.2.4 Kommunikation med mindreårige. 

Vær særlig opmærksom på ligestillingslovens § 4 a, om kravet om at sende digital post til begge forældremyndighedsindehavere.◄

►Bemærk◄

►Afbrydelse af forældelsen af den mindreåriges gæld ved erkendelse forudsætter, at begge forældremyndighedsindehavere har erkendt gælden.◄

►Hvilke gældsposter får restanceinddrivelsesmyndigheden til inddrivelse, hvor skyldner er mindreårig?◄

►Restanceinddrivelsesmyndigheden kan modtage gældsposter til inddrivelse, hvor skyldner er mindreårig, fx kontrolafgifter og gebyrer fra trafikselskaber, restskatter eller bøder.

Om mindreårige kan påtage sig gæld skal vurderes efter reglerne i værgemålsloven, forældreansvarsloven og fordringshavers særlovgivning. Det er fordringshavers ansvar at sikre, at den gæld, der er overdraget til inddrivelse, er oplyst med den korrekte skyldner, herunder at skyldner har kunnet påtage sig gælden.

Se nærmere om overdragelse af fordringer i afsnit G.A.1.1.3 om restanceinddrivelsesmyndighedens inddrivelsesgrundlag og afsnit G.A.1.3.2 om overdragelse af fordringer til inddrivelse, sædvanlig rykkerprocedure og underretning om overdragelse.◄

Inddrivelsesskridt for ►mindreårige ◄

►Der gælder som udgangspunkt ikke særlige regler for mindreåriges mulighed for tilbagebetaling af gæld. Det skal dog iagttages, at den mindreårige skal repræsenteres af forældremyndighedsindehavere, jf. værgemålsloven, forældreansvarsloven, og ligestillingsloven

Mindreåriges gæld kan således inddrives ved rykker, modregning, afdragsordning, lønindeholdelse og foretagelse af udlæg. Hvilken inddrivelsesindsats, der er mest egnet til at inddrive den mindreåriges gæld, vil afhænge af den mindreåriges økonomiske forhold.

Herudover kan der være behov for at tage særlige hensyn til den mindreåriges alder, sociale eller andre særlige forhold. Restanceinddrivelsesmyndigheden kan inddrage dette i vurderingen af, hvordan gælden bedst inddrives, hvis restanceinddrivelsesmyndigheden har kendskab hertil.

Særligt om modregning 

Gældsinddrivelseslovens § 9 a, stk. 1 og 4 medfører, at en afgørelse om modregning kan være gyldig, selvom forældremyndighedsindehaverne ikke underrettes.

Se nærmere i afsnit A.D.13.6 om modregning hos umyndige og G.A.3.1.4 Automatiseret modregning.

Bemærk

Sker der ikke underretning om modregning, medfører modregningen ikke afbrydelse af forældelsen. Se forældelseslovens § 18, stk. 4

Særligt om udlæg

Reglerne i retsplejelovens § 257 -258  om proceshabilitet finder også anvendelse i fogedretten. Møder en mindreårig skyldner i fogedretten uden inddragelse af forældremyndighedsindehaverne, skal udlægsforretningen derfor udsættes med henblik på, at forældremyndighedsindehaverne kan underrettes eller tilsiges.

Se også

Se også UfR 2015.153 ØLR, hvor Østre Landsret udtalte, at der hverken i retsplejelovens § 494, stk. 1, eller værgemålslovens § 24 er hjemmel til at pålægge værgen at møde personligt.◄

►Særligt◄ for unge i alderen 15 år til 18 år

►Mindreårige fra og med 15 år, og indtil de fylder 18 år, er som udgangspunkt partshabile, og skal derfor inddrages i sagen hos restanceinddrivelsesmyndigheden, men det ændrer ikke ved forældremyndighedsindehavernes status som værger for den mindreårige. Når den mindreårige er mellem 15 år og 18 år, skal restanceinddrivelsesmyndigheden derfor sende varsel og afgørelse vedrørende den mindreåriges gæld til både den unge og begge forældremyndighedsindehavere.

Bemærk

For mindreårige til og med 14 år, vil det bero på en konkret vurdering af den mindreåriges modenhed, om den mindreårige skal inddrages i sagen, eller om der kun skal ske inddragelse af begge forældremyndighedsindehavere.

Restanceinddrivelsesmyndigheden kan foretage lønindeholdelse hos unge, som har en lønindtægt, men anvender i praksis ikke lønindeholdelse til at inddrive hos unge.

Se nærmere i afsnit A.D.13.6 om modregning hos umyndige.

Bemærk også

Der gælder særlige regler og retningslinjer for kommunikation med mindreårige. Se afsnit A.A.7.2.4 Kommunikation med mindreårige.◄

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse Afgørelsen i stikord Kommentarer
Landsretten
UfR 2015.153 ØLR A var under værgemål efter værgemålslovens § 5 og frataget den retlige handleevne efter lovens § 6. Under en fogedsag, hvor A var skyldner, pålagde fogedretten A's værge at møde personligt for A. Landsretten udtalte, at der hverken i retsplejelovens § 494, stk. 1, eller værgemålslovens § 24 er hjemmel til at pålægge værgen at møde personligt og ophævede fogedrettens afgørelse. På baggrund af afgørelsen er det restanceinddrivelsesmyndighedens opfattelse, at der ikke er hjemmel til at pålægge en værge at møde personligt i forbindelse med en udlægsforretnings foretagelse.