Pantefogeden foretager udlæg for en lang række krav, der i lovgivningen er tillagt udpantningsret. Udpantningsretten findes INDOG § 10. Udlæg foretages med hjemmel i RPL § 478, stk. 2 og inddrives af pantefogeden efter reglerne i ►SKINDL.◄ Se mere om udpantningsret i afsnit G.1.2.
Udlæg for krav, der ikke er tillagt udpantningshjemmel, kan alene ske, hvis der et udlægsfundament efter RPL § 478, stk. 1. Den kompetente myndighed til foretagelse af disse udlæg er fogedretten. Grundlaget kan være en dom eller et dokument, der indeholder en skylderklæring fra skyldner. En sådan skylderklæring kan være et frivilligt forlig (udenretligt skriftligt forlig), som beskrevet RPL § 478, stk. 1. nr. 4, hvorefter der skal være tale om en forfalden gæld og det skal udtrykkeligt være bestemt i forliget, at det kan tjene som grundlag for fuldbyrdelse.
Såfremt der over for fogedretten er fremsat anmodning om tvangsfuldbyrdelse af et pengekrav, behøver fordringshaveren dog ikke at give møde, hvis kravet ikke overstiger 2.500 kr. bortset fra renter og omkostninger, der påløber efter fremsættelsen af anmodningen, eller hvis kravet er omfattet af RPL § 478, stk. 2. Dette fremgår af RPL § 492, stk. 2. Fogedretten kan dog indkalde fordringshaveren når det findes nødvendigt, jf. RPL § 492. stk. 3.
I medfør af retsplejelovens kapitel 44 a er der mulighed for en forenklet inkassoproces, såfremt der er tale om et forfaldent pengekrav på højst 50.000 kr., jf. RPL § 477 a. Inddrivelsen indledes ved indlevering af et betalingspåkrav til fogedretten i en retskreds, hvor der er værneting efter retsplejelovens kapitel 22.
Betalingspåkravets udformning skal overholde betingelserne i RPL § 477 b og Domstolsstyrelsens bekendtgørelse om indlevering af betalingspåkrav m.v. efter retsplejelovens kapitel 44 a (forenklet inkassoproces). Eventuelle indsigelser skal være modtaget skriftligt i fogedretten senest 14 dage efter, at betalingspåkravet er forkyndt. Hvis forkyndelsen er sket i udlandet, Færøerne eller Grønland, er fristen dog 4 uger efter forkyndelsen. Såfremt ingen indsigelse modtages vil fogedretten behandle sagen som om skyldneren er enig i kravet. Såfremt betingelserne til betalingspåkravet er opfyldte, vil betalingspåkravet få en påtegning, og - såfremt kreditor har ønsket det - vil udlæg blive foretaget uden fornyet henvendelse.
Både det frivillige forlig og betalingspåkravet, der har fået påtegning, udgør et særligt retsgrundlag efter forældelseslovens § 5, stk. 1, nr. 3, således at kravet bringes ind under den 10-årig forældelse. Se nærmere afsnit F.8.1.2.4 og F.8.1.2.6. Efterfølgende tilskrevne renter er dog fortsat omfattet af den 3- årige forældelse, jf. forældelseslovens § 5, stk. 2.
Følgende krav er IKKE tillagt udpantningsret
EUs Inddrivelsesdirektiv Der gælder fortsat særlige regler om udlægskompetencen for krav som inddrives her i landet i henhold til EUs Inddrivelsesdirektiv, idet udlægskompetencen fortsat ligger hos fogedretten.
En uddybning af reglerne fremgår af afsnit J.2.9
Civilretlige krav Civilretlige krav er en samling af forskelligartede kravstyper, hvor kravets opståen og størrelse er meget varierende. Kravene er som udgangspunkt ikke tillagt udpantningsret, og kan derfor alene inddrives i overensstemmelse med de regler i retsplejeloven, der gælder for private fordringshavere.
En uddybning af reglerne fremgår af afsnit A.3.4
erstatningskrav Pantefogeden kan ikke foretage udlæg for krav af privatretlig karakter, som fx erstatningskrav .Sådanne krav skal tvangsinddrives gennem fogedretten.(vedrørende bøder og erstatningskrav tilkendt det offentlige, se G.1.7.). |