Indhold
Dette afsnit handler om det selskabsretlige grundlag for stiftelse af et kapitalselskab samt om skatteretlige forhold for selskab og stiftere.
Afsnittet indeholder:
- Selskabsloven
- Registrering og kapitalgrundlag
- Skattemæssig retssubjektivitet
- Vederlag til aktionæren.
- Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser mv.
Selskabsloven
Ved lov nr. 470 af 12. juni 2009 blev lov om aktie- og anpartsselskaber (selskabsloven) vedtaget. Selskabsloven afløser de hidtidige aktie- og anpartsselskabslove.
Selskabsloven er - bortset fra bestemmelser der forudsætter tilpasninger af Erhvervs- og selskabs-styrelsens it-systemer - trådt etapevis i kraft henholdsvis 1. marts og 1. maj 2010. De hidtidige aktie- og anpartsselskabslove er ophævet fuldt ud 1. marts 2010.
Registrering og kapitalgrundlag
Registreringen i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen er afgørende for opnåelsen af status som juridisk person. Selskabets kapitalgrundlag (aktie- eller anpartskapitalen) tilvejebringes ved tegning af aktier/anparter. I både et aktieselskab og i et anpartsselskab kan kapitalen tegnes af andre end stifterne. Aktie-/anpartstegnerne kan være fysiske eller juridiske personer, som alene hæfter for selskabets fremtidige forpligtelser med deres indskud.
Aktieselskaber skal have selskabskapital på mindst 500.000 kr., og anpartsselskaber skal have en selskabskapital på mindst 80.000 kr.
Kapitalindskuddet kan foretages enten ved kontante midler eller ved andre formuegoder (apport-indskud) som fx aktier, obligationer eller en bestående virksomhed med dennes aktiver og passiver.
Skattemæssig retssubjektivitet
Ved stiftelse af et aktie- eller anpartsselskab etableres en juridisk person som et retssubjekt.
Et aktie- eller anpartsselskab kan ikke før registrering erhverve rettigheder eller påtage sig forpligtelser. I skattemæssig henseende er et sådant selskab skattepligtigt, når det er registreret i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Se SEL § 1, stk. 1, nr. 1.
Når registrering har fundet sted, vil selskabet blive skattepligtigt af sin virksomhed fra stiftelsen, dvs. på tidspunktet for den stiftende generalforsamling. Hvis beslutningen forudsætter, at stiftelsen skal have virkning fra et nærmere angivet fremtidigt tidspunkt, må dette lægges til grund.
Grundlaget for registreringen er et stiftelsesdokument, der er underskrevet og dateret af stifterne og - både af hensyn til aktionærerne og registreringen af selskabet i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen - skal indeholde en række oplysninger, bl.a. om navn, regnskabsår, kapitalens størrelse og den form, hvorunder kapitalindbetalinger skal ske.
Inden 2 uger efter stiftelsesdatoen skal selskabets centrale ledelsesorgan have foretaget anmeldelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Overholdes fristerne ikke, vil registrering blive nægtet, og selskabet er derfor ikke kommet til eksistens.
Et selskab, som er anmeldt rettidigt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, bliver skattepligtig fra stiftelsen, selv om registreringen sker med forsinkelse, når blot registreringen sker på det oprindelige grundlag. Opnår selskabet ikke registrering, enten fordi stiftelsesoverenskomsten må omgøres eller fordi selskabsdannelsen af andre årsager opgives, skal den foretagne skatteansættelse af selskabet under stiftelse ophæves. Stifterne skal samtidig beskattes personligt af et eventuelt overskud i selskabets virksomhedsperiode, ligesom de kan fratrække et eventuelt underskud.
Skattepligten er ikke afhængig af, om selskabet driver virksomhed efter sit vedtægtsmæssige formål. Ligeledes består skattepligten fortsat, selv om den hidtidige virksomhed er ophørt (uden at selskabet derfor opløses), og selskabet hverken har indtægter eller udgifter.
Se TfS 1984,189 ØLD og TfS 1984, 134 ØLD samt TfS 1989, 68 HRD.
Vederlag til aktionæren
Som vederlag for sit indskud modtager aktionæren aktier eller anparter. Det kan dog i stiftelses-overenskomsten være bestemt, at aktionæren udover aktier tillige skal have vederlag i gældsbreve udstedt af selskabet, jf. nedenfor under anden indbetaling.
Der gælder særlige regler ved skattefri virksomhedsomdannelse. Se Ligningsvejledningen Erhvervsdrivende, 2010-2, afsnit E.H
I relation til selskabet opstår der ikke skattemæssige problemer, når kapitalen indbetales kontant. Indbetales et beløb, der overstiger de udleverede aktiers pålydende værdi, er det overskydende beløb, skattefrit for selskabet som overkurs. Se SEL § 13, stk. 1, nr. 1.
Statuerer skattemyndigheden ved apportindskud en merværdi i forhold til de aftalte overdragelses-summer, skal selskabet ikke indkomstbeskattes af denne merværdi, idet den anses for vederlagt gennem aktierne, hvis værdi således overstiger den oprindelige tegningskurs. Selskabet kan ved indkomstopgørelsen afskrive på grundlag af den forhøjede værdi, selv om stiftelsesoverenskomsten ikke omgøres, og selv om merværdien ikke er opført i selskabets officielle regnskab.
Overstiger de aftalte overdragelsessummer aktivernes værdi, kan selskabet ikke afskrive på den overpris, det har betalt.
Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse
samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
Højesteretsdomme |
TfS 1989, 68 HRD |
Højesteret anså et registreret anpartsselskab for skattepligtigt, selv om registreringen var opnået ved urigtige oplysninger om kapitalens indbetaling. |
|
Landsretsdomme |
TfS 1984, 189 ØLD |
Landsretten har fastslået, at selskabskapital skal registreres, for at indskyder kan opnå fradrag for tab på aktierne. I modsat fald er der tale om tab på et tilgodehavende, dvs. et formuetab. Se SL § 5a. |
|
TfS 1984, 134 ØLD |
Landsretten afgjorde, at når et selskab er registreret, er det blevet skattepligtigt, og skattepligten vedvarer til selskabet endeligt opløses. |
|