Indhold

Dette afsnit handler om reglerne for genoptagelse som følge af forsætlige eller groft uagtsomme forhold.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Suspension af fristen
  • Alene anvendelse ved ændringer på SKATs initiativ.

Regel

Uanset fristerne i SFL § 31, kan et afgiftstilsvar eller en godtgørelse af afgift fastsættes eller ændres efter SKATs bestemmelse, hvis den afgiftspligtige henholdsvis den godtgørelsesberettigede eller nogen på dennes vegne forsætligt eller groft uagtsomt har bevirket, at afgiftstilsvaret eller godtgørelsen er fastsat på et urigtigt eller ufuldstændigt grundlag.

Suspension af fristen

Den ordinære frist i SFL § 31, suspenderes i det omfang den afgiftspligtige, henholdsvis den godtgørelsesberettigede eller nogen på dennes vegne forsætligt eller groft uagtsomt har bevirket, at fastsættelsen af afgiftstilsvaret er foretaget på et urigtigt eller ufuldstændigt grundlag. Se SFL § 32, stk. 1, nr. 3.

Alene anvendelse ved ændringer på SKATs initiativ

Bestemmelsen finder alene anvendelse i forbindelse med ændringer af afgiftstilsvar, der foretages på SKATs initiativ. Fristen for den afgiftspligtiges eller den godtgørelsesberettigedes anmodning om ændring af afgiftstilsvaret suspenderes derimod ikke efter bestemmelsen.

SKAT er således ikke bundet af de ordinære frister for ændring af afgiftstilsvaret, eksempelvis hvis den afgiftspligtige eller nogen på dennes vegne forsætligt eller groft uagtsomt har afgivet urigtige eller vildledende oplysninger, har fortiet oplysninger til brug for afgiftskontrollen, eller kontrollen med udbetalinger, eller hvor den pågældende har drevet uregistreret virksomhed.

Tilsvarende vil SKAT kunne nedsætte godtgørelsen af afgift, der er udbetalt til en godtgørelsesberettiget i henhold til bestemmelserne i afgiftslovene uden for 3-års fristen, såfremt den godtgørelsesberettigede eller nogen på dennes vegne forsætligt eller groft uagtsomt har bevirket, at godtgørelsen er udbetalt på et urigtigt eller ufuldstændigt grundlag.