Eksempler på afgørelser om afgiftspligt eller ej efter chokoladeafgiftslovens § 1.

Tallet i kolonnen Vareart henviser til punkterne 1-10 i lovens § 1, stk. 1, se D.1.1.1.

Medmindre andet er anført, er nedenstående afgørelser truffet af Direktoratet for Toldvæsenet (senere Told- og Skattestyrelsen), Departementet for Told- og Forbrugsafgiftereller det nu nedlagte Momsnævn.

Afgiftspligtige varerFølgende varer er afgiftspligtige:

Vareart Indhold/sammensætning Afsætning/anvendelse
1

Chokoladebar

Chokoladeovertrukket stang, der består af en hvid masse, som bl.a. indeholder sukker, mandler, korender, honning samt hvede-, byg- og solsikkekerner. I cellofanpakning, der indeholder 4 stænger, emballeret enkeltvis. Angives at være særlig velegnet til sportsfolk og andre, der skal yde en ekstra energikrævende indsats. Se SKM2004.398.LSR, samt SKM2009.816.LSR
1 Chokolade-creme Vegetabilsk olie, kvark, mælketørstof, 3% kakao og kaffe.
1 Chokoladekiks Chokoladekiks bestående af 4 lag bagværk, med mellemlag af chokoladecreme. Varen er helt overtrukket med chokolade. Indeholder stivelse, saccharose og mælkefedt. Enkeltvis emballeret i papiromslag påtrykt varenavn og indholdsdeklaration.
1 Dessertsauce Et mørkt tyktflydende koncentrat, der består af glucose, invertsukker, sirup, kakao samt smagsstoffer. Sælges i plasttuber (250 g), og skal anvendes som dessertsauce til is, desserter og kager.
1 Hundekiks Fremstillet af hvedemel, sukker, vegetabilsk fedt, mælkepulver og benmel. Varen er vitaminiseret og overtrukket med et tyndt lag chokolade. Foreligger i detailsalgspakninger påtrykt bl. a., at varen skal anvendes som vitamintilskud til hunde. Se SKM2004.202.VLR
1 Kageindlæg Fremstillet af fedtstof, mælk, en emulgator, smøraroma og overtrækschokolade (se også under afgiftsfri varer - nr. 3). Afsættes til bagere til brug som indlæg i roulader, lagkager mv.
1 Romkugler Runde kugler (dia. 2 cm og vægt ca. 6,5 g), der er fremstillet uden brug af kageaffald og indeholder sukker, glucose, sirup, dextrose, vegetabilsk fedt, mælkesukker, kakao, vand, soja, mælkepulver, arabigum og jamaicarom (se også under afgiftspligtige varer nr. 10, og afgiftsfri varer nr. 10). Emballeret i gennemsigtig plastdåse, der indeholder 160 stk. beregnet til styksalg.
1 Smørepålæg Et kakaoholdigt smørepålæg der fremtræder som en chokoladebrun, blød masse. Består af sukker, vegetabilsk fedtstof, hasselnødder, skummetmælkspulver, kakaopulver (8%), lecitin og smagsstoffer.
2 Dessertsauce Fremtræder som en sort tyktflydende væske med lakridssmag, bestående af vand, saccharose. glucose, fedt, stivelse, lakrids, salmiak, konserveringsmiddel mv. Sælges i plastflasker (250 g) og skal anvendes som dessertsauce til is.
3 Creme Lys, blød masse, bestående af salatmol, shogunolie, sukker, vand og hasselnøddepasta.
3 Masse En gullig masse, der består af jordnødder, gluten, løg, vand og salt. Levnedsmiddel til vegetarianere.
3 Masse, remonce En blød, gul masse, som er fremstillet af margarine, sukker og mandelmasse.
4 Kagepynt, "krymmel" Fremstillet af saccharose, stivelse, mælkefedt samt tilsat naturlige aroma- og farvestoffer Varen anvendes til dekoration af kager
4 Kornprodukt Popcorn (ekspanderet majs) forsynet med et ringe sukkerovertræk. Fremstillet af majs, sukker flydende glucose, smør, salt og vegetabilsk olie. I detailsalgsemballager med 21 g, 42 g og 100 g.
4 Morgenmad Orangefarvede kugler (dia. 1 cm), der er fremstillet af formalet majs og havre, som efter extrudering er tørret. Kuglerne er derefter sprøjtet med orange juice (koncentreret) og endelig sprøjtet (douchet) med en sukkeropløsning. Melmassen er tilsat farve. Emballeret i detailsalgspakninger (250-500 g) og udbudt som et produkt, der skal spises med mælk til morgenmåltidet.
5 Tyggegummi Tyggegummi med cariesforebyggende og spytstimulerende egenskaber.Sælges gennem apotekerne. Produktet er ikke optaget i det i lægemiddellovens kap. 4 omhandlede specialitetsregister.
5 Tyggetabletter Tyggegummi. Produktet er optaget i det i lægemiddellovens kap. 4 omhandlede specialitetsregister, men sælges ikke kun gennem apotekerne.
6 Kandiserede frugter Frugtstang med maracuja. Sammensat af dadel, korender, maracuja, abrikoser, æbler, hvedemel og sojaolie. Varen er forsynet med et overtræk af "sukkerfrit johannesbrød", bestående af palmekerneolie, johannesbrød-kernemel, sojamel, vanille og sojalecitin.
8 Vaffel Tynd vaffelbund med nougatcreme og overtræk af mørk chokolade eller flødechokolade.
8 Vaffel To vafler med mellemlag af en hvid skumagtig masse, hvis kanter er dækket af et tyndt lag overtrækschokolade.
8 Vaffel Sprød vaffelrulle (dia. 2 cm og 5 cm lang), hvor den ene halvdel er overtrukket med mørk chokolade. Sælges som "Sprøde vaffelruller med chokolade".
9 Bøf Cirkelrund kagebund med skumtop, overtrukket med chokolade, der enten indeholder flager af hasselnødder eller er overdrysset med kokosmel. Sælges direkte fra detailbageri.
10 Biskuiter Firkantede biskuiter, der er forsynet med ca. ½ mm tykt chokoladeovertræk også på bunden.
10 Dessertsauce Lys brun tyktflydende væske nærmest med karamelsmag, bestående af saccharose, vand, fedt, glucose, stivelse, mælkefedt, hasselnødder, konserveringsmiddel m.m. Sælges i plastflasker (250 g) og skal anvendes som dessertsauce til is.
10 Energibarre Brun masse med hvidt overtræk. Fremstillet af bl.a. druesukker, tørrede frugter, planteekstrakter, vegetabilsk fedt, saccharose, ris, havregryn, mælkepulver og mandler. Markedsføres gennem sportsforretninger og helsekostbutikker som særlig ernæring til idrætsfolk. Se SKM2004.398.LSR, samt SKM2009.816.LSR
10 Frugtstang Frugtstang (ca. 11 x 3 x 1 cm), der fremtræder som frugtmasse i forskellige brunlige nuancer og angives at bestå af bl.a. råsukker eller brun farin, tørrede frugter, skummetmælk og tilsætningsstoffer.
10 Frugtstang Frugtstang med nødder, 45 g. Sammensat af malt, hasselnødder, dadel, hvedemel og estragoneddike. Varen er forsynet med et overtræk af "sukkerfrit johannesbrød" bestående af palmekerneolie, johannesbrød-kernemel, sojamel, vanille og sojalecitin. Emballeret enkeltvis og markedsført som sundt mellemmåltid.
10 Kage Ruller (7 cm lange), der er fuldt overtrukket med grøn marcipan, og hvis ender er dyppet i chokolade. Består af marcipan, sukker, hvedemel, margarine, kakao, havregryn, majsstivelse, æg, aromastoffer m.m. Sælges i cellofanpakninger, der indeholder 6 stk á 33 g. Betegnes som kakaokager med konfektmasseovertræk.
10 Kage Cirkelrund kage (dia. ca. 3 cm i diameter), med flad underside og hvælvet overside. Består af hvedeklid, kakao, fedt, sukker, glucosesirup mm samt orangeolie/pebermynteolie.
10 Kokosstænger Stænger med flad underside og hvælvet overside. Fremstillet ved ovnbagning af dej og forsynet med overtrækschokolade og kokosdrys, idet den flade underside dog kun er delvis dækket. Sælges enkeltvis i pakninger som er af lignende karakter og udstyr som gængse chokoladeafgiftspligtige varer.
10 Pulver Består af johannesbrødmel fremtræder som et fint brunt pulver, der behandlet på rette måde ser ud som og smager som chokolade.
10 Remonce-masse med mandel En blød, gul masse, som er fremstillet af margarine, sukker og æblemarmelade i forholdet 2-2-1 med tilsætning af 2 g benzaldehyd (kunstig bittermandelolie). Varerne påtænkes leveret til bagerier til brug som indlæg i wienerbrød mv.
10 Remonce-masse i pulverform Et groft, gult pulver, som er fremstillet af sukker, sojaprotein, sojaolie, kartoffelmel, stivelse og mandelaroma. Varen anvendes ved at blande 5 dele pulver og 2 dele vand til en lind grød.
10 Romkugler Runde kugler (dia. 3 cm og vægt 20 g), der er fremstillet af kageaffald med tilsætning af marmelade, kakao, romessens og overtrukket med fedtglasur og krymmel (se også under afgiftspligtige varer nr. 1, og afgiftsfri varer nr. 10). Sælges i pakninger med 50 stk. beregnet til styksalg i konfektureforretninger, kiosker o.l.
10 Roulade En roulade ca. 3 cm i diameter og 7 cm lang, der er helt overtrukket med chokolade. Overtrækket er dog tyndere i bunden end på de øvrige sider. Varen er indpakket i stanniol og emballeret i en detailsalgsæske, der indeholder 6 stk. af varen.
10 Smørepålæg En brun masse, der bl.a. består af sukker, mælketørstof og mælkefedt og endvidere tilsat vitaminer og glucose. Emballeret i detailsalgsglas (300 g) og skal anvendes som smørepålæg.
10 Trøffelstænger En stand, der består af vaffelbundsaffald, kokosaffald blandet med chokoladesmuld, skumvare-, chokolade- og popcornaffald. Varen er med undtagelse af bunden forsynet med et overtræk bestående af fedt, kakao og flormelis.

Afgiftsfri varerFølgende varer er afgiftsfri, men bemærk, at de kan være dækningsafgiftspligtige, se D.1.10:

Vareart Indhold/sammensætning Afsætning/anvendelse
1 Dessertcreme En brun masse af fromageagtig konsistens, der bl.a. indeholder mælkeprodukter (ymer/kvark og skummetmælk) og 2,6% kakao. Varen er indtil videre omfattet af fritagelsesbestemmelsen i lovens § 1, stk 2, nr. 3. Emballeret i et plastbæger (130 g).
1 Isbar En blok, der består af to baner vaniljeis og 1 bane chokoladeskum, alt overtrukket med chokolade med indhold af nøddestykker. Papirpakning med bl.a. påtrykt: Vaniljeis med chokoladeguf overtrukket med chokolade og knas.
1 Kakaoekstrakt En mørkebrun tyktflydende kakaoekstrakt, der er fremstillet af vand, saccharose, dextrose, fedt, salt, sojalecitin, naturlige smagsstoffer samt 9,5% kakao. Markedsføres udelukkende som til brug ved fremstilling af varme kakaodrikke fra særlige dispensere.
1 Morgenmad Sukrede havrepuder (1,5 cm lange/brede) med mørkebrun overflade, der består af havremel, sukker glukose, salt, malt, tilsætningsstoffer og 4,2% kakao. Sælges i detailsalgspakninger à 325 g og 500 g.
1 Tabletter Lyse ovale tabletter, der er fremstillet af bl.a. plantefibre, kalciumsulfat, kalciumfosfat, gelatine, glycerin og 5,6% kakao. Kakao anvendes primært af tablettekniske årsager i produktionen og giver ikke produktet smag eller lugt af kakao. Sælges i brune tabletglas, der indeholder 225 tabletter.
3 Frugtmasse En brun frugtmasse, der består af malt, dadelmasse, hvedemel, sojafedt, sojamel, sojalecitin og estragoneddike samt ca. 31% hasselnødder. Pålæg, der er emballeret i en cellofanpose, påtrykt oplysning om varens sammensætning, herunder at den ikke indeholder raffineret sukker, farvestof eller kunstige konserveringsstoffer.
3 Kageindlæg Gullig masse med citronsmag, der består af fedt, sukker og aroma. Anvendes i konditorier til finere bagværk.
3 Kageindlæg Fremstillet af fedtstof, sukker og mælk, emulgator og smøraroma (se også under afgiftspligtige varer nr. 1). Afsættes til bagere til brug som indlæg i roulader, lagkager mv.
3 Masse En lysebrun masse, af smøragtig konsistens fremstillet af formalede jordnødder tilsat sukker og salt samt 10% hakkede jordnødder. Anvendes som smørepålæg.
3 Stænger Hvælvede stænger med flad underside, der består af tørrede, formalede dadler. "Nøddemix" indeholder bl.a. hakkede jordnødder og hakkede hasselnødder. "Kokos" indeholder bl.a. 9% revet kokos.
4 Glasur En hvid masse fremstillet ved æltning og blanding af sukker, vand og røremargarine. Uden tilsætning af smagsstoffer, farvestoffer og essenser. Leveres til bagerier o.l. til brug ved fremstilling af smørkage.
4 Glasur En masse, der har en creme/hvid farve og består af sukker, hydrogeniseret vegetabilsk olie, glukose sirup, vand samt salt, skummetmælkspulver, farve mv.

Sælges i pakninger af 12,5 kg og anvendes som glasur på kager. (LSR 10.12.98, 661-1606-0001)

4 Glasur En masse, der er karamelfarvet og består af sukker, hydrogeniseret vegetabilsk olie og glukose sirup, vand samt soja mel, salt, skummetmælkspulver, farve mv.

Sælges i pakninger af 12,5 kg og anvendes som glasur på kager. (LSR 10.12.98, 661-1606-0001)

4 Glasur, pulver Et hvidt pulver, der er sammensat af saccharose og invertsukker samt vand. Forhandles i sække til bagerier o.l. til fremstilling af kageglasur efter oprøring i vand.
4 Morgenmad Formalet korn og majs, der efter extrudering og ekspandering sprøjtes med en sukkerblanding, som opsuges af flagerne under den efterfølgende tørring og ristning. Varen er ikke tilsat essenser e.l. Emballeret i detailsalgspakninger (250 - 500 g) med oplysning om at varen skal spises med mælk, fortrinsvis til morgenmåltidet.
4 Morgenmad Agglomeret müsli med ris og kokosmel. Fremtræder som en brunlig blanding sammensat af havregryn, Rice Krispies, kokosmel, farin, hærdet palmekerneolie, 0,94% kakao, vanille og ristet johannesbrød. Emballeret i detailsalgspakninger beregnet til morgenmåltidet.
4 Morgenmad Består af corn flakes, der er sprøjtet (douchet) med en sukkeropløsning, samt ca. 10% frysetørrede jordbær. Emballeret i detailsalgspakninger (250 - 500 g). Udbydes som en vare, der skal spises med mælk til morgenmåltidet.
4 Slikæbler Friske æbler, som er anbragt på pinde og dyppet i en opløsning af sukker, glucose og farve. Æblerne kan være helt eller delvis dækket af sukkeropløsningen og evt. pådrysset lidt kokosmel. Afgiftsfritagelsen for æbler fuldt overtrukket med sukkerlage er betinget af, at de afsættes fra fremstillingsstedet til direkte forbrug.
4 Tabletter Fremstillet på basis af tørmælk og sukker. Emballeret i dåser (142 g). Kosttilskud til hunde og katte mv.
4 Tabletter Tabletter overtrukket med sukker, består af lactose, gelatine, magniumstearat, lakrids, ingefær, koriander, nelliker og en æterisk olieblanding. Anvendes i forbindelse med tobaksafvænning - giver sorte tænder ved rygning.
10 Dessertsauce En brun vandig opløsning af ca. 40% direkte reduceret sukker, glucose og 30% saccharose. Emballeret i plastpose, enten solgt enkeltvis eller indlagt i pakninger med buddingpulver mv.
10 Dessertsauce En rød sødlig tyktflydende væske med jordbærsmag, der består af vand, saccharose, jordbær, konserveringsmiddel m.m. Sælges i plastflasker (250 g) som dessertsauce til is.
10 Kager Cirkelrunde småkager (dia. ca. 5 cm) med indbagte chokoladetoppe (15,5%) og revet kokos (4,4%). Forhandles i detailsalgsposer (300 - 375 g) med indholdsdeklaration.
10 Kager Små sandkager med mellemlag af creme og marmeladefyld og overtrukket med et brunligt overtræk. Markedsføres udelukkende som kager, der placeres blandt andre kager i supermarkeder mv.
10 Kager Cirkelformede kager med flad underside og hvælvet overside, der bl.a. består af marcipan, sukker, mel, cognac, vanille og chokoladeovertræk. Kun en ganske ringe del af varens underside dækkes af chokolade. Markedsføres som "Luksus småkager".
10 Kager To skiver brunligt bagværk med mellemlæg af en hvidlig creme. Bagværket har indhold af kakao.
10 Kager, råvarer Hvidt pulver ikke tilsat smags- eller aromastoffer. Afsættes i sække til bagerier til fremstilling af masser og cremer. Varen må ikke markedsføres som en efterligning af eller erstatningsvare for en afgiftspligtig vare.
10 Karamelsovs Varen er sammensat af sukker, glucose, mørk farin, jævningsmiddel og aroma. Sælges til iscremefabrikker til brug ved fremstilling af konsum-is.
10 Kiks To cirkelrunde, chokoladebrune kiks (dia. ca. 5 cm) med mellemlag af en blød creme i samme farve. Samlet kakaoindhold 7,4%, heraf 3,8% i creme. Forhandles i detailsalgsposer (300 - 375 g) med indholdsdeklaration.
10 Marengs Forskelligt farvede marengs, der er overdrysset med kokos. Varen angives at være bagt og at bestå af sukker, glukose, gelatine, mælkealbumin og aroma- og farvestof.
10 Masse En cirkelformet masse med flad underside (dia. ca. 4,5 cm) og hvælvet overside. Består af havregryn, margarine, sukker, kakao, mocca- og vaniljesmag samt farve og er overtrukket med et tyndt lag overtrækschokolade og pådrysset kokos. Sælges i en cellofanpakning med 6 stk.
10 Romkugler Runde kugler (dia. 4,5 cm og vægt 65 g), der er fremstillet af kageaffald med tilsætning af marmelade, kakao samt romessens og overtrukket med fedtglasur og krymmel (se også under afgiftspligtige varer efter 1 og 10). Sælges i detailsalgspakninger med 6 stk. i hver.
10 Romtoppe Cirkelformede kager med flad underside og ujævn topformet overside. Består bl.a. af mel, sukker, marcipan, kokosmel, kakao, rom og chokoladeovertræk Kun en ganske ringe del af varens underside dækkes af chokolade. Markedsføres som "Luksus småkager".
10 Smørepålæg Et lysebrunt kunsthonningprodukt bestående af sukker, vand, kaffe, moccaekstrakt og vanille-essens. Såfremt varen fremstilles med en mørkebrun farve, er varen afgiftspligtig.
10 Smørepålæg En gullig masse, der består af sukker, mælketørstof og mælkefedt og tilsat vitaminer, aroma og ananasjuice. Emballeret i detailsalgsglas (300 g) og skal anvendes som smørepålæg.
10 Stænger Markedsføres med chokolade, æbler eller hasselnødder. Fremtræder som sammenpressede stænger, der alle indeholder mandler, hvedekim, vegetabilsk olie, honning, sukker, sødmælk, glukosesirup, sorbitol, stivelse, skummetmælkspulver, rismel, havregryn og karamel. Emballeret i detailsalgsæske, der indeholder 3 barer, som er pakket enkeltvis.