Indhold

Dette afsnit beskriver formålet og lovgrundlaget for, hvornår SKAT kan bevilge godtgørelse af eller fritagelse for import- og eksportafgifter (told).

I afsnittet opstilles en oversigt over de situationer, hvor debitor er berettiget til få toldgodtgørelse eller blive fritaget for import- eller eksportafgift. Desuden handler afsnittet om de fælles betingelser og regler, der gælder for de forskellige situationer.

Afsnittet indeholder:

  • De forskellige situationer, hvor der kan gives godtgørelse eller fritagelse for import- eller eksportafgifter
  • Krav til varernes placering, for at der kan bevilliges godtgørelse eller fritagelse
  • Varer, der befinder sig i andre medlemsstater
  • EU-krav til SKATs behandling af ansøgningen og afgørelsen
  • Retten til godtgørelse eller fritagelse kan bortfalde
  • Renter af de godtgjorte beløb.

Formålet

Formålet med at give godtgørelse af eller fritagelse for import- eller eksportafgifter er, at toldmyndighederne (SKAT) kan tilbagebetale (godtgøre) et beløb, som allerede er betalt, eller lade være med at opkræve (fritage for) et beløb, når beløbet af den ene eller den anden årsag ikke kan kræves betalt.

Der findes også særlige regler om myndighedsfejl, som også vil blive beskrevet nærmere i dette afsnit. Reglen om myndighedsfejl har til formål at beskytte debitors berettigede forventning om, at samtlige forhold, som ligger til grund for afgørelsen om at foretage eller undlade efteropkrævning af afgifter, er korrekte.

Definitioner

Begreberne om godtgørelse eller fritagelse af told og import- og eksportafgifter er defineret i TK artikel 235.

Begrebet...

benyttes ved...

Godtgørelse

en afgørelse, hvor toldmyndigheden (SKAT) helt eller delvist tilbagebetaler import- eller eksportafgifter (told), der allerede er blevet betalt

Fritagelse

  • en afgørelse, hvor toldmyndigheden (SKAT) helt eller delvist lader være med at opkræve import- eller eksportafgifter (told)
  • en afgørelse, hvor toldmyndigheden (SKAT) helt eller delvist annullerer bogføringen af import- eller eksportafgiftsbeløb (told), som endnu ikke blevet betalt.

Lovgrundlaget

Lovgrundlaget findes i TK artikel 235-242 og i GB artikel 878-912.

Reglen om myndighedsfejl står i TK artikel 220, stk. 2, litra b.

Bemærk

Der gives momsgodtgørelse i samme omfang og på tilsvarende betingelser som toldgodtgørelse. Se ML § 45, stk. 4.

Se også

Se også Kommissionens hjemmeside, hvor Kommissionen har offentliggjort forskellige informationer om bl.a. godtgørelse og fritagelse. Kommissionens hjemmeside kan findes på dette Link.