Denne ordliste er udarbejdet som hjælp til læsningen af den juridiske vejledning på toldområdet, dvs. for at give pædagogiske forklaringer på nogle af de ord, begreber og forkortelser, der anvendes i den juridiske vejledning. Forklaringerne kan ikke anses for at være egentlige juridiske definitioner og er ikke 100 pct. udtømmende i alle tilfælde.

Ord

Forklaring

A

AEO

Autoriseret Økonomiske Operatør.

AEO-certifikat

Virksomhedens certificering

AEO-certifikat Sikkerhed og sikring (AEOS)

AEO-certifikat Toldforenklinger (AEOC)

AEO-certifikat toldforenklinger/sikkerhed og sikring (AEOF)

Afgangstoldsted

Samme som udgangstoldsted. Se TK artikel 4, punkt 4d udgangstoldsted. Sidste toldsted inden varen forlader EU. Altså det sted, hvor varerne skal frembydes for at få udpassageattest.

Afregning

Måden og tidspunktet for indbetaling af told.

Afsendelsesland

Det land, hvor varerne bliver sendt fra.

5-dages afregnere

Senest den 5. hverdag efter fortoldningsdagen skal der betales told, når der ikke er stillet sikkerhed for tolden.

Aktiv forædling

Se under Forædling.

ATA-carnet

Det internationale tolddokument for midlertidig indførsel, der er indført som led i ATA-konventionen eller Istanbul-konventionen. Se GB artikel 1, nr. 2.

Antidumpingtold

En ekstra told, der pålægges for at forhindre prisdumping.

Art.

Artikel.

Autonome toldsuspensioner

De toldsuspensioner, der vedtages på grundlag af artikel 31 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, er en undtagelse fra den normale procedure, der foreskriver, at den told, der er fastsat i den fælles toldtarif, betales for alle de produkter, der overgår til fri omsætning.

Når autonom suspension er bevilget gælder suspensionen for en ubegrænset mængde af produktet, uanset fra hvilket tredjeland produktet kommer. Den autonome suspension giver virksomheden mulighed for fuldstændig eller delvis fritagelse for den told, der normalt pålægges indførselsvarer (antidumpingtold påvirkes ikke af disse toldsuspensioner).

B

Bestemmelsestoldsted

Det toldsted, hvor varer, der er henført under forsendelsesproceduren, skal frembydes for at bringe proceduren til ophør.

Biforædlingsprodukt

Et biforædlingsprodukt er et produkt, der opstår som resultat af forædlingsprocessen, uden at det var formålet i sig selv at frembringe det.

Bindende oprindelsesoplysning

En bindende oplysning fra Toldmyndigheden om varens oprindelsessted.

Bindende tariferingsoplysning

En bindende oplysning fra Toldmyndigheden om varens tarifering.

BOO

Bindende oprindelsesoplysning.

BTO

Bindende tariferingsoplysning.

C

D

Dispositionsret

Hvornår og hvordan importøren kan råde over sine varer.

E

EAD

(EF's administrative enhedsdokument)Elektronisk -udførselsledsagedokument. Efter varerne er frigivet i e-Export kan der udskrives et EAD-dokument (Export Accompanying Document/Eksport Ledsage Dokument) med MRN (Movement Reference Number). EAD ledsager varerne til de passerer ud af EU.

Edifact/EDI-løsning

Filoverførsler af fortoldningsoplysninger fra varemodtagerens elektroniske system til SKAT.

EF's administrative enhedsdokument

Enhedsdokumentet er et blanketsæt bestående af otte blade med gennemslag, som anvendes til import, eksport og forsendelse. Toldsystemerne er bygget op efter rubrikkerne i EF's administrative enhedsdokument.

Ekspeditionsafgift

SKAT opkræver en afgift på 550 kr., hvis varen ikke fortoldes inden for tidsfristen for MIO og MIG.

Ekspresprocedure

Ekspresproceduren er en måde at fortolde varer på, og den består af to ordninger:

  • Fuldstændig ekspres (FuE)
  • Forenklet ekspres (FoE)

EMCS

Excise Movement and Control System. Et system hvor man opretter ledsagedokumenter og kvitterer for modtagelse af visse ubeskattede  punktafgiftspligtige varer, der transporteres fra et eu-land til/gennem andre eu-lande. Det drejer sig om højtbeskattede varer som vin, øl, spiritus, tobak og energiprodukter (fx olie og gas).

End-use

Nedsættelse af toldbeløbet pga. en vares særlige art eller anvendelsesformål.

Enhedsbevilling

En bevilling, der er gyldig i flere af EU's medlemsstater samtidigt.

ENS

Summarisk indgangsangivelse i forbindelse med ICS (Import Control System).

Elektronisk fortoldning

Fortoldning via internettet i SKATs toldsystem.

EORI nummer

(Economic Operators Registration and Identification number - nummer til registrering og identifikation af erhvervsdrivende) Se mere i GB artikel 1, nr. 16.

eVITA

SKATs elektroniske, VIdenbaserede TAriferingssystem.

F

FoE

FOrenklet Ekspresfortoldning.

Forædling

Bearbejdning af varer, forarbejdning af varer og reparation af varer. Se TK artikel 114, nr. 1 litra c.

Aktiv forædling

Told- og afgiftsfritagelse for varer, der bliver indført til forarbejdning eller reparation i EU, (En økonomisk procedure for told- og afgiftsfritagelse for råvarer, materialer og hjælpestoffer, der indføres til forarbejdning/reparation i EU). De færdige varer skal - efter endt forarbejdning/reparation - eksporteres til lande uden for EU. Aktiv forædling er en økonomisk procedure, der som hovedregel kræver bevilling fra Toldforvaltningen.

Passiv forædling

Mulighed for kun at betale told og afgift af værditilvæksten, når varer bliver midlertidig udført til forarbejdning eller repareration uden for EU og varerne genindføres til EU. Passiv forædling er en økonomisk procedure, der som hovedregel kræver bevilling fra Toldforvaltningen. (En økonomisk procedure for hel eller delvis fritagelse for told og afgifter på varer, der genindføres, efter at de har været udført midlertidigt fra toldområdet i EU med henblik på forarbejdning eller reparation i et land uden for EU).

Forædlingsprodukt

Det produkt fx råvaren bliver til efter forædlingen er sket.

Frembyde

At frembyde varer og dokumenter er at underrette toldmyndighederne (SKAT) (på den foreskrevne måde) om varernes tilstedeværelse på toldstedet eller et andet sted, som toldmyndighederne har anvist eller godkendt. Se TK artikel 4, nr. 19.

Frihavn

Et afspærret havneområde, der ligger i det danske toldområde, og som bevogtes af SKAT, og som med hensyn til told og afgifter anses for at ligge uden for det danske toldområde. (I Danmark findes der kun Københavns Frihavn).

Fri omsætning

Når varer bringes i fri omsætning, betales der told mv., men ikke nationale afgifter som fx moms og punktafgifter. Som regel bliver varer, der indføres, angivet til fri omsætning og frit forbrug samtidigt.

Fritagelse

En afgørelse, hvor toldmyndigheden (SKAT)

  • helt eller delvist lader være med at opkræve import- eller eksportafgifter (told) eller
  • helt eller delvist annullerer bogføringen af import- eller eksportafgiftsbeløb (told), som endnu ikke blevet betalt.

Frit forbrug

Når varer overgår til frit forbrug, (afregnes) betales de nationale afgifter efter gældende regler og eventuelle nationale bestemmelser. Som regel  bliver varer, der indføres, angivet til fri omsætning og frit forbrug samtidigt.

FUE

FUldstændig Ekspresfortoldning.

G

GB

Gennemførelsesbestemmelserne til toldkodeks.

Gennemførelsesbestemmelserne

Godtgørelse

En afgørelse, hvor toldmyndigheden (SKAT) helt eller delvist tilbagebetaler import- eller eksportafgifter (told), der allerede er blevet betalt.

H

Henførselstoldsted

Det eller de toldsteder, som i bevillingen er angivet som bemyndiget til at antage angivelser om henførsel af varer under en toldprocedure af økonomisk betydning.

Hjemstedsordning

En ordning, hvor toldformaliteterne sker hjemme på  virksomhedens godkendte adresse (hjemstedet). (Hjemstedsordningen er en forenklet fremgangsmåde at fortolde varer på.) Hjemstedsordningen gør det fx.  muligt at angive varer til fortoldning ved at indskrive varerne i virksomhedens vareregnskab.

Hovedforædlingsprodukt

Det produkt, der er formålet med en forædlingsproces og til hvis fremstilling, SKAT har meddelt bevilling.

HS-nomenklatur

Det Harmoniserede System (Den Harmoniserede varebeskrivelses- og varenomenklatur).

Højt beskattede varer

Som højt beskattede varer anses spiritus (herunder ethanol), tobaksvarer og cigaretpapir. Se TBEK § 100.

I

ICS

Import Control System - Importkontrolsystem.

Importkontrolsystem

Et elektronisk system, hvor der skal gives oplysninger til toldmyndigheden (SKAT) om alle varer, der ankommer fra lande uden for EU. Underretning om varerne skal gives til indgangstoldstedet, før varerne føres ind i EU's toldområde. Det sker ved at indgive en summarisk indgangsangivelse (ENS). Importkontrolsystemets primære funktion er at hindre indførsel af varer, der ankommer til EU fra et land uden for EU, hvis de kan udgøre en trussel mod EU's sikkerhed, folkesundhed, miljø eller forbrugere.

Importspecifikation

En importspecifikation er en månedlig opgørelse med oplysninger om importørens fortoldninger, godtgørelser, indbetalinger mv., for den nærmeste forudgående afregningsperiode. Toldbeløbet, der skal indbetales til SKAT, fremgår af specifikationen.

Indførselstoldsted

Det toldsted, der er udpeget af toldmyndighederne i overensstemmelse med toldbestemmelserne, hvor formaliteterne for at angive varer, der er ført ind i EU's toldområde til en toldmæssig bestemmelse eller anvendelse, herunder en passende risikobaseret kontrol, skal udføres. Se TK artikel 4, punkt 4b indførselstoldsted. Altså det toldsted, hvor varerne kommer ind i EU første gang - defineret i GB artikel 163, stk 1.

Indgangstoldsted

Det toldsted, der er udpeget af toldmyndighederne i overensstemmelse med toldbestemmelserne, hvortil varer, der er ført ind i EU's toldområde, straks skal transporteres, og hvor de underkastes en passende risikobaseret indgangskontrol. Se TK artikel 4, punkt 4a indgangstoldsted. Altså det sted hvor en forsendelsesangivelse skal afsluttes.

J

K

Klarerer

Den person, der foretager toldangivelse i eget navn, eller den, i hvis navn toldangivelse foretages. TK artikel 4

KN

EU's Kombinerede Nomenklatur (Toldtarif).

L

Lastningsområde

Lastningsområde: Et af SKAT godkendt område i en toldgodkendt lufthavn eller havn til midlertidig opbevaring af varer på grænsen.

Lavtgående fly

Lastbiler, der kører med luftfragtgods.

Losningsområde

Et af SKAT godkendt område i en toldgodkendt lufthavn eller havn til midlertidig opbevaring af varer på grænsen.

M

Manifestsystemet

Ved transport ad sø- og luftvejen, skal transportmidlet angive den fragt, der er om bord i  manifestsystemet (Afgangs- eller Ankomstdeklaration/-meddelelse). Manifestsystemet sætter bl.a. faktisk ankomst i fortoldninger og giver udpassageattest til eksportangivelser.

(Toldbehandlingsdokument til transport ad sø- og luftvejen, hvor det af dokumentet skal fremgå, hvilken fragt der er om bord på transportmidlet. Dokumentet kan anvendes til toldbehandling, under forudsætning af, at der forinden er givet tilladelse hertil, især hvad angår varernes toldstatus og deres identifikation).

Midlertidig opbevaring:

Midlertidig opbevaring er en status som frembudte varer har, mens varerne venter på at blive angivet til en toldmæssig bestemmelse eller anvendelse. Der er to former for Midlertidig opbevaring: Midlertidig opbevaring på grænsen (MIG) og Midlertidig opbevaring på oplag (MIO).

Midlertidig opbevaring på grænsen (MIG)

Midlertidig opbevaring på grænsen (MIG) er et område i en toldgodkendt havn eller lufthavn, som SKAT har godkendt til midlertidig opbevaring af varer i forbindelse med losning og lastning

Midlertidig opbevaring på oplag (MIO)

Midlertidig opbevaring på oplag (MIO) er en fysisk lokalitet, fx hos en speditør eller importør, som SKAT har godkendt til (fast) at opbevare varer anbragt under midlertidig opbevaring.

MIG

Midlertidig opbevaring på grænsen

MIO

Midlertidig opbevaring på oplag.

MRN-nummer

(Movement Reference Number) Unikt referencenummer for bl.a. EAD (elektronisk udførselsledsagedokument).

N

NCTS

New Computerised Transit System (Forsendelsessystem).

Nomenklatur

En oversigt over varekoder.

O

P

Passiv forædling

Se under Forædling.

Proviantering med told- og afgiftsfri varer

Varer til brug for forplejning og salg ombord på skibe og fly med endeligt bestemmelses-, anløbs- eller landingssted uden for EU's toldområde. Proviantering kræver en tilladelse fra SKAT.

Q

R

REC sag

En REC sag er, hvor der foreligger en aktiv fejl fra toldmyndighedernes side, som den erhvervsdrivende ikke med rimelighed kunne forventes at have opdaget, og hvor der er handlet i god tro og samtlige bestemmelser i de gældende forskrifter er overholdt. Se TK artikel 220, stk. 2, litra b.

REM sag

En REM sag er, hvor der foreligger en særlig situation, hvor den erhvervsdrivende ikke har gjort sig skyldig i urigtigheder eller åbenbar forsømmelighed. Se TK artikel 239.

Ressortmyndighed

Den myndighed, der har ansvar for reglerne på et bestemt området.

Returvarer

Varer der er blevet udført fra EU, og som inden en vis frist genindføres uden, at der skal betales told og moms. Se F.A.22 om returvarer.

S

SAD

Det administrative enhedsdokument (Bruges til Import, Eksport og Forsendelse).

Short Shipped

Fragt, der ikke blev lastet på ombord på skibet eller flyet, selvom den er opført i luftfragtbrevet eller konnossementet.

Særlig varebevægelse

Specielle angivelsesregler for en række varer af hensyn til Danmarks Statistik.

T

TAD

Det elektroniske ledsagedokument (Forsendelse).

TBEK

Toldbehandlingsbekendtgørelsen.

T1 varer

T1 er toldmæssig status for varer, der ikke har status af EU-varer.

T2 varer

T2 er toldmæssig status for varer, der er i fri omsætning, og har status af EU-varer.

TARIC

De Europæiske Fællesskabers integrerede toldtarif.

Tarifering

En vares indplacering i TARICs system.

TDL

Toldloven.

TEUF

Traktaten om den Europæiske Unions Funktionsmåde.

TK

Rådets Forordning om indførelse af en EF-Toldkodeks.

Told- og afgiftsfri varer

Varer fritaget for told, moms og eventuelle punktafgifter.

Toldgodtgørelse

Toldbeløb, der tilbagebetales, når visse betingelser er opfyldt. Se også under godtgørelse.

Toldmyndigheder

Myndigheder, der bl.a. har beføjelse til at håndhæve toldforskrifterne. Se TK artikel 4.

Toldmæssig status

En vares status som EU-vare eller ikke-EU-vare. Se også TK artikel 4.

T1: Toldmæssig status for varer, der ikke har status af EU-varer.

T2: Toldmæssig status for varer, der er i fri omsætning og har status af EU-varer.

Toldoplag

Et oplag, hvor ufortoldede varer kan ligge uden at betale told og afgifter indtil de bliver genudført eller fortoldet til fx fri omsætning.

Toldskyld

Toldskyld er en forpligtelse til at betale de import- eller eksportafgifter, der efter toldlovgivningen skyldes for en bestemt vare. Se også definition i TK artikel 205.

Toldsted

Ethvert kontor, hvor alle eller en del af de formaliteter, der er fastsat i toldforskrifterne, kan opfyldes. Se TK artikel 4.

Toldtarif

En oversigt over toldsatser.

Tresidet passiv forædlingsprocedure

En procedure under passiv forædling, hvor afslutningstoldstedet ikke er i det samme EU-land som henførselstoldstedet.

U

Udbyttesats

Den mængde eller procentdel forædlingsprodukter, der fremkommer ved behandling eller forarbejdning af en given mængde indførselsvarer.

Udførsel

Når EU-varer føres ud af EU og dermed forlader EU's toldområde.

Udførselstoldsted

Det toldsted, der er udpeget af toldmyndighederne (SKAT) i overensstemmelse med toldbestemmelserne, hvor formaliteterne for at angive varer, der forlader EU's toldområde til en toldmæssig bestemmelse eller anvendelse, herunder en passende risikobaseret kontrol, skal afsluttes. Se TK artikel 4, punkt 4c udførselstoldsted.

Udgangstoldsted/Udpassagetoldsted

Samme som afgangstoldsted. Se TK artikel 4, punkt 4d udgangstoldsted. Sidste toldsted inden varen forlader EU. Det sted, hvor varerne skal frembydes for at få udpassageattest.

( Se evt. TK artikel 4, punkt 4d udgangstoldsted.)

V

W

WCO

World Customs Organization Verdenstoldorganisationen.

WTO

World Trade Organisation.

Verdenshandelsorganisationen.

X

Y

Z

Æ

Ækvivalens

I forbindelse med Aktiv Forædling. Der kan gives tilladelse til at udføre ækvivalente varer. Det vil sige EU-varer,

  • der hører under samme ottecifrede kode i Toldtariffen,
  • der er af samme handelsmæssige kvalitet,
  • der har samme tekniske egenskaber

som varer, der bliver indført til Aktiv Forædling fra lande uden for EU.

Ø

Å