Tinglysningsafgift
Det digitale tinglysningssystem e-TL har nu været virkelighed et stykke tid, og SKAT skal her informere om et par spørgsmål vedrørende digital tinglysning, der tillige har betydning for afgiftsberegningen. Det drejer sig om følgende:
A) Dokumentet tinglyst med 6 dages frist til indhentelse af fuldmagt
B) Tilbagebetaling ved overskridelse af andre frister
C) Afviste pantebreve og afgiftsnedsættelse - § 5, stk. 2, og § 5a, stk. 1.
D) Efterbetaling af afgift
A) Dokument tinglyst med 6 dages frist til indhentelse af fuldmagt
Det fremgår af tinglysningsafgiftslovens § 16, at tinglysningsafgiften forfalder til betaling samtidigt med tinglysningen.
I den særlige situation hvor retten tinglyser et dokument med 6 dages frist til indhentelse af de fuldmagter, der er nødvendige for at kunne tinglyse dokumentet, skal afgiften først betales (registreres i bogholderiet hvis man er storkunde) på det tidspunkt, hvor tinglysningen gennemføres.
Hvis 6 dagesfristen udløber uden Tinglysningsretten har registreret de nødvendige fuldmagter, og dokumentet af denne årsag udslettes, anses afgiften ikke at være forfalden til betaling.
Bemærk: Dette gælder kun hvor der er tale om en 6 dages frist til indhentelse af fuldmagt(er). I andre tilfælde, hvor dokumentet tinglyses med frist og fristen overskrides, gælder de regler, der er beskrevet i afsnit B) "Tilbagebetaling ved overskridelse af andre frister".
Når dokumentet er tinglyst med den særlige 6 dages frist til indhentelse af fuldmagt, skal afgiftsbetalingen derfor foretages efter følgende retningslinier:
Storkunder
Tinglysningsafgiften skal bogføres på kontoen for udgående tinglysningsafgift i den måned, hvori tinglysningen er gennemført, hvilket vil sige efter at de nødvendige fuldmagter er fremsendt til retten, der herefter kan tinglyse dokumentet.
Portalkunder
Anmeldere, som ikke er storkunder, betaler afgiften samtidig med tinglysningen. Har portalkunden betalt afgift på et dokument, der er tinglyst med 6 dages frist til indhentelse af fuldmagt(er), og udslettes dokumentet fordi fuldmagterne ikke er registeret af retten efter 6 dage, tilbagebetaler SKAT den betalte afgift efter anmodning.
Anmodningen skal fremsendes til Skattecenter Høje-Taastrup, Helgeshøj Allé 9, 2630 Taastrup. Kopi af det anmeldte dokument skal vedlægges.
B) Tilbagebetaling ved overskridelse af andre frister
Har tinglysningsretten tinglyst med andre frister end 6 dages frist som beskrevet ovenfor under A), kan den betalte tinglysningsafgift i en lang række situationer tilbagebetales.
Skøder
Af § 23, stk. 1, nr. 1 fremgår, at aflyses et ejerskifte af fast ejendom senest 9 måneder efter købers overtagelse af ejendommen, kan tinglysningsafgiften tilbagebetales - dog med fradrag af 1.400 kr.
Ordet "aflyst" i tinglysningsafgiftslovens § 23, stk. 1, nr. 1, betyder noget andet end i tinglysningssammenhæng. I relation til § 23, stk. 1, betyder "aflyst" enhver situation, hvor adkomsten går tilbage til den oprindelige ejer, dvs. når et betinget skøde aflyses; når ejendommen tilbageskødes, og når skødet slettes fra tingbogen.
At et skøde slettes fra tingbogen som følge af en fristoverskridelse, medfører derfor ikke automatisk at tinglysningsafgiften er tabt. Når skødet slettes fra tingbogen er ejerskiftet "aflyst" (i hvert fald i tingbogen) - og sælgeren er igen adkomsthaver. Dette betyder, at overholdes 9 måneders fristen i § 23, stk. 1, nr. 1, kan den betalte afgift tilbagebetales - dog fratrukket 1.400 kr.
Har skødet været lyst betinget med henblik på at indhente en offentlig myndigheds godkendelse af ejerskiftet, og fristen overskrides forinden godkendelsen er opnået, kan afgiften også tilbagebetales - dog fratrukket 1.400 kr., jf. § 23, stk. 1, nr. 2. I denne situation er det ikke et krav, at adkomsten skal være hos sælger igen senest 9 måneder efter købers overtagelse af ejendommen.
Pantebreve
§ 23, stk. 1, nr. gælder kun for adkomstdokumenter. Slettes et pantebrev på grund af fristoverskridelse, kan afgiften kun tilbagebetales, hvis betingelserne i § 23, stk.1, nr. 3, er opfyldt. Efter § 23, stk. 1, nr.3, er det en betingelse, at der ikke har været betalt ydelser i henhold til pantebrevet. Bestemmelsen omfatter ikke ejerpantebreve, hvorfor afgift betalt for tinglysning af et ejerpantebrev er tabt, hvis det er lyst med frist og fristen overskrides.
Afviste pantebreve og afgiftsnedsættelse - tinglysningsafgiftslovens §§ 5, stk. 2 og 5a, stk. 1
Efter § 5 stk. 2, kan afgiftsgrundlaget for tinglysning af et nyt realkredit- og realkreditlignende pantebrev, nedsættes med indfriet restgæld fra et tilsvarende pantebrev i samme ejendom. Efter § 5a, kan afgiftsgrundlaget for et nyt realkredit - og realkreditlignende pantebrev, tinglyst efter 1. juli 2007, nedsættes med hovedstolen fra tilsvarende pantebreve i samme ejendom.
I begge tilfælde er det bl.a. en betingelse for afgiftsnedsættelsen, at anmeldelsen til tinglysning af det nye pantebrev, sker inden aflysning af det tidligere pantebrev. Dette fremgår af § 5, stk. 2, og § 5a, stk. 2.
SKAT har modtaget en række henvendelser fra anmeldere, hvis nye pantebrev er udtaget til manuel behandling med det resultat, at pantebrevet afvises. Hvis det tidligere pantebrev i mellemtiden aflyses fra tingbogen, vil det digitale tinglysningssystem registrere det tidligere pantebrev som aflyst ved den fornyede tinglysning af pantebrevet. Resultatet er derfor at pantebrevet udtages til kontrol af tinglysningsafgift, da det pantebrev hvorfra restgælden eller hovedstolen overføres fra er aflyst, og betingelsen i § 5, stk. 2, og § 5a, stk. 2, er derfor ikke opfyldt.
SKAT skal derfor anmode om, at det tidligere pantebrev ikke aflyses før det nye pantebrev er tinglyst. Er der undtagelsesvist aflyst et pantebrev og dette pantebrev dokumenteres aflyst efter anmeldelsen af det nye pantebrev, vil afgiften ikke blive opkrævet og skal ikke bogføres, når det overfor SKAT dokumenteres, at anmeldelsen af det nye - men afviste - pantebrev er sket før det tidligere pant er aflyst.
Dokumentation: Ved fornyet anmeldelse af pantebrevet, skal id.nr. på det i mellemtiden aflyste pantebrev, anføres i bemærkningsfeltet.
Efterbetaling af afgift
I de tilfælde hvor der ikke er overenstemmelse mellem den tinglysningsafgift, som beregnes af e-TL og den afgift, som er angivet på dokumentet, får anmelderen en frist på 6 dage til at efterbetale det manglende beløb.
Anmelderen kan i denne situation vælge om
- afgiften, som beregnet af e-TL, er korrekt og efterbetale beløbet eller
- fastholde den afgift, som angives på dokumentet ved anmeldelsen
Afgiften som er beregnet af e-TL er korrekt - efterbetaling
Er du som anmelder enig i at der skal betales yderligere afgift for tinglysning af dokumentet, skal ekseditionen "Efterbetaling" i e-TL, anvendes. Hvis ekspeditionen "Efterbetaling" ikke anvendes, har SKAT ikke mulighed for at se, at der betales yderligere afgift.
Storkunder skal samtidigt huske at bogføre efterbetalingen på konto for "udgående afgift" i den måned, hvor tinglysningen gennemføres.
Fastholder den afgift som er angivet på dokumentet
Hvis du som anmelder mener, at den afgift som er beregnet og angivet på dokumentet, er korrekt, skal det manglende beløb ikke efterbetales. Det vil sige, at ekspeditionen "Efterbetaling" i e-TL ikke må anvendes, og storkunder skal heller ikke bogføre noget beløb på konto for "udgående afgift".
Dokumentet oversendes efterfølgende til SKAT til kontrol, og er der eventuelt betalt for lidt i afgift, vil SKAT give anmelderen en meddelelse herom.
Bemærk: Når e-TL oplyser om, at der er uoverensstemmelse mellem afgiftsberegningen og den angivne afgift, er dokumentet tinglyst. Det er derfor ikke en betingelse for tinglysningen, at den afgift som e-TL har beregnet, også betales.