Indhold
Dette afsnit beskriver, hvordan penge- og pensionsinstitutter skal angive og afregne PAL-skat når en pensionsordning, der er nævnt i PAL § 1, stk. 1 ophæves.
Afsnittet indeholder
- Hovedregel
- Undtagelse
- Særlig om opgørelse af beskatningsgrundlaget mv. ved overførsel af en ordning mellem pengeinstitutter
- Overførsel efter PBL 41 fra et dansk pensionsinstitut til et udenlandsk pensionsinstitut i 2008 og 2009
- Angivelses- og betalingsfrister
- Indberetning og afregning
- Ophævelse uden udbetaling
- Underretning af den skattepligtige
- Særligt ved ophævelse af pensionsopsparingskonti
Hovedregel (PAL § 23, stk. 1)
Når en pensionsordning, der er nævnt i PAL § 1, stk. 1, ophæves i løbet af indkomståret skal penge- og pensionsinstituttet lave en endelig opgørelse af beskatningsgrundlaget og den skattepligtige del heraf. Dette gælder både ved del- og helophævelse af pensionsordningen.
Se også
Se også afsnit C.2, Skattepligtigt afkast af pensionsordninger i livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde (PAL § 4).
Undtagelse (PAL § 23, stk. 4, 1. og 2. pkt.)
►Der skal ikke ske ophørsbeskatning efter PAL § 23, stk. 1 ved en overførsel af pensionsordning efter PBL § 41 af en af de opsparingsordninger, der er nævnt i PAL § 1, stk. 1, når overførslen sker◄
►
- inden for samme penge- og pensionsinstitut
- mellem to pengeinstitutter
- mellem to pensionsinstitutter
◄
►I disse tilfælde succederer det modtagende penge- og pensionsinstitut i pligten til at indsende endelig opgørelse for hele indkomståret. Det vil sige, at det modtagende penge- og pensionsinstitut skal lave den endelige opgørelse af beskatningsgrundlaget, tilbageholde og indbetale PAL-skatten for hele indkomståret. ◄
►Om overførsel efter § 41, se afsnit D.1.6 Videregivelse af oplysninger med videre ved overførsel efter PBL § 41.◄
Overførsel mellem pensionsinstitut og pengeinstitut eller overførsel mellem to pensionsinstitutter (PAL § 23, stk. 4, 3. pkt.)
►Undtagelsen gælder ikke ved overførsel af en pensionsordning efter PBL § 41 mellem et pensionsinstitut og et pengeinstitut. Det vil sige, at der skal foretages en endelig opgørelse jævnfør PAL § 23, stk. 1, uanset om der er tale om en skattefri overførsel efter PBL § 41. ◄
►Der skal dog ikke ske ophørsbeskatning efter PAL § 23, stk. 1 ved en overførsel af en SP-konti mellem ATP og et pengeinstitut.◄
►Har det pensionsinstitut, hvorfra overførslen sker, valgt at foretage en endelig opgørelse jævnfør PAL § 23, stk. 1, skal det modtagende pensionsinstitut ikke foretage en opgørelse for hele indkomståret. ◄
►I disse tilfælde succederer det modtagende pensionsinstitut ikke i pligten til at indsende den endelig opgørelse, som dækker perioden fra 1. januar til tidspunktet for beskatningen efter PAL § 23, stk. 1. ◄
►Det modtagende pensionsinstituts endelige opgørelse kan derfor kun omfatte perioden fra tidspunktet for beskatningen efter PAL § 23, stk. 1 og resten af indkomståret. ◄
►Indgangsværdierne for værdipapirer i ordningen er i disse tilfælde værdien på ophørstidspunktet.◄
Særligt om opgørelse af beskatningsgrundlaget mv. ved overførsel af en ordning mellem pengeinstitutter
Overføres en ordning efter PBL § 41 i perioden fra den 16. januar i indkomståret til og med den 19. december i indkomståret mellem to pengeinstitutter, sender det modtagende pengeinstitut, senest den 15. januar umiddelbart efter indkomstårets udløb endelig opgørelse for perioden fra den 1. januar i indkomståret til og med den 31. december i indkomståret.
Har det afgivende pengeinstitut ikke sendt endelig opgørelse for perioden 1.- 31. december i det forudgående kalenderår, skal det modtagende pengeinstitut sendt endelig opgørelse for denne periode i indkomståret det efterfølgende kalenderår.
Se § 2, stk. 1 i bekendtgørelse nr. 1540 af 13. december 2007 om regler i pensionsafkastbeskatningsloven for udenlandske penge- og pensionsinstitutter og om kompensationsudbetalinger.
Overførsel fra et dansk pengeinstitut til et udenlandsk pengeinstitut
Overføres en ordning efter PBL § 41 i perioden fra den 16. januar i indkomståret til og med den 19. november i indkomståret fra et dansk pengeinstitut til et udenlandsk pengeinstitut, sender det modtagende pengeinstitut, senest den 15. januar umiddelbart efter indkomstårets udløb en endelig opgørelse. Opgørelsen dækker perioden fra den 1. december i indkomståret til og med den 31. december i indkomståret i det efterfølgende kalenderår.
Se § 2, stk. 2 i bekendtgørelse nr. 1540 af 13. december 2007 om regler i pensionsafkastbeskatningsloven for udenlandske penge- og pensionsinstitutter og om kompensationsudbetalinger.
Eksempel
En pensionsordning overføres fra et dansk pengeinstitut til et udenlandsk pengeinstitut den 15. marts 2008. Det danske pengeinstituts seneste indkomstår er 1. december 2006 - 30. november 2007.
Det danske pengeinstitut skal ikke lave en endelig opgørelse for 1. december 2007 - 15. marts 2008.
Det modtagende udenlandske pengeinstitut skal som udgangspunkt lave endelig opgørelse for perioden 1. januar 2008 til 31. december 2008. Da det danske pengeinstitut ikke laver en endelig opgørelse, skal 1.- 31. december 2007 medregnes i det udenlandske pengeinstituts endelige opgørelse for indkomståret 2008. Det sikrer, at december måned forud for overførslen bliver beskattet, selvom det danske pengeinstitut har et skævt indkomstår, 1. december 2006 - 30. november 2007.
Overførsel fra et udenlandsk pengeinstitut til dansk pengeinstitut
► ◄
►Overføres en ordning efter PBL § 41 i perioden fra den 16. januar i indkomståret til og med den 19. november i indkomståret fra et udenlandsk pengeinstitut til et dansk pengeinstitut, sender det modtagende pengeinstitut, senest den 15. december umiddelbart efter indkomstårets udløb en endelig opgørelse. Opgørelsen dækker perioden fra den 1. januar til og med den 30. november i indkomståret.◄
►Bliver ordningen overført før det udenlandske pengeinstitut har sendt endelig opgørelse første gang, sender det modtagende pengeinstitut, senest den 15. december umiddelbart efter indkomstårets udløb en endelig opgørelse. Opgørelsen dækker perioden fra den 1. december i indkomståret til og med den 30. november i indkomståret i det efterfølgende kalenderår.◄
►Se § 3, stk. 2 i bekendtgørelse nr. 1027 af 24. oktober 2005 om visse regler i pensionsafkastbeskatningsloven, ændret ved bekendtgørelse 1511 af 13. december 2007.◄
Bemærk
Anmoder den skattepligtige om at få overført en ordning fra et udenlandsk pengeinstitut til et andet udenlandsk pengeinstitut i perioden fra den 20. december til og med den 15. januar, kan overførslen tidligst ske med virkning fra den 16. januar.
Anmoder den skattepligtige om at få overført en ordning fra et dansk pengeinstitut til et udenlandsk pengeinstitut i perioden fra den 20. november til og med den 15. januar, kan overførslen tidligst ske med virkning fra den 16. januar. Se § 2, stk. 2 i bekendtgørelse nr. 1540 af 13. december 2007 om regler i pensionsafkastbeskatningsloven for udenlandske penge- og pensionsinstitutter og om kompensationsudbetalinger.
Overførsel efter PBL 41 fra et dansk pensionsinstitut til et udenlandsk pensionsinstitut i 2008 og 2009 (PAL § 37)
Hvis en pensionsberettiget overfører en dansk pensionsordning til et udenlandsk pensionsinstitut efter PBL § 41, sender det modtagende pensionsinstitut opgørelse over beskatningsgrundlaget mv., jævnfør PAL § 21. Opgørelsen skal indeholde beskatningsgrundlaget for perioden fra overførselstidspunktet i indkomståret til og med den 31. december i indkomståret.
Dette er en overgangsregel og gælder kun for
- pensionsordninger i et pensionsinstitut nævnt i § 1, stk. 1, i lov om beskatning af visse pensionskapitaler m.v. (pensionsafkastbeskatningsloven) og
- indkomstårene 2008 og 2009
Reglen forhindrer, at der sker dobbeltbeskatning i indkomstårene 2008 og 2009 som følge af overgangen fra institut- til individbeskatning. Det vil sige, at der kun sker beskatning på individniveau fra tidspunktet for overførslen.
Se også
Videregivelse af oplysninger ved overførsel efter PBL § 41, se §§ 3-5 i bekendtgørelse nr. 1540 af 13. december 2007, om regler om i pensionsafkastbeskatningsloven for udenlandske penge- og pensionsinstitutter og om kompensationsudbetalinger. Se også afsnit D.1.6. Videregivelse af oplysninger mv. ved overførsel efter PBL § 41.
Angivelses- og betalingsfrister (PAL § 23, stk. 1 og 2)
Penge- og pensionsinstituttet skal tilbageholde, angive og indbetale skatten til SKAT indenfor 3 hverdage efter, at penge- og pensionsinstituttet har udbetalt den skattepligtige ydelse. Se PAL § 23, stk.1.
Eksempel
En skattepligtig kontohaver meddeler 1. februar sit pengeinstitut, at hun ønsker at ophæve sin pensionsordning i pengeinstituttet. Beløbet udbetales den 15. februar og pengeinstituttet laver endelig opgørelse af kontoens beskatningsgrundlag, den skattepligtige del heraf, og PAL- skatten. Pengeinstituttet har herefter 3 hverdage (bankdage) til at betale PAL-skatten til SKAT. Det vil sige, at betalingen skal ske senest 18. februar samme år. Kunden skal have besked samtidig med indbetalingen.
Angivelse og indbetaling efter indkomstårets udløb
Penge- og pensionsinstitutter skal efter indkomstårets udløb, angive og indbetale den resterende skyldige PAL-skat med tillæg af beregnede renter efter PAL § 23, stk. 3. Penge- og pensionsinstitutter skal desuden sende opgørelse over beskatningsgrundlaget og den skattepligtige del heraf, samt skatten for hver af de pensionsordninger, som er nævnt i PAL § 1, stk. 1. Se PAL § 23, stk. 2.
Pengeinstitutter, kreditinstitutter og kapitalpensionsfonde har frist til den 15. januar efter indkomstårets udløb. Øvrige pensionsinstitutter har frist til 31. marts efter indkomstårets udløb.
Opgørelsen kan ske samlet for
- pensionsopsparingskonti efter PBL §§ 12 eller 13
- konti efter PBL § 42
- rateopsparingskonti efter PBL §§ 11 A, 15 A og 15 B, jævnfør § 11 A, og
- SP-konti, jævnfør lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension
Penge- og pensionsinstitutter får udbetalt det overskydende skattebeløb med tillæg af beregnede renter efter PAL § 23, stk. 3. Se nærmere herom afsnit D.1.3.2, Renter ved ikke rettidig indbetaling.
Angivelsen skal ske på et skema udarbejdet af SKAT.
Se også
Hvis fristen falder på en lørdag, søndag eller helligdag forlænges fristen. Se afsnit D.1.7, Særligt om fristen for indsendelse af opgørelsen og indbetaling af PAL-skat
Indberetning og afregning
Penge- og pensionsinstitutter skal indberette beskatningsgrundlaget, den skattepligtige del heraf samt PAL-skatten skal ske i dansk mønt. PAL-skatten skal indbetales i danske kroner. Se bemærkningerne til PAL §§ 21 og 22 i L 10 af 28. november 2007.
Udenlandske penge- og pensionsinstitutter skal ved aftalen mellem penge- og pensionsinstitutter og pensionskunden forpligte sig til at omregne fra den udenlandske valuta til dansk mønt til den gennemsnitlige dagskurs på ophævelsestidspunktet. Se PBL § 15 C, stk. 5.
Ophævelse uden udbetaling (PAL § 23, stk. 1, 3. pkt.)
I sjældne tilfælde ophæves en pensionsordning, uden at der i den forbindelse sker udbetaling. Dette er fx tilfældet ved pantsætning af ordningen.
Hvor ophævelsen ikke medfører, at der sker udbetaling, skal pensionsinstituttet tilbageholde skatten og indbetale den til SKAT inden en måned efter, at pengeinstituttet har fået kendskab til ophævelsen.
►Dette gælder også ved overførsel af en ordning efter PBL § 41, hvor der sker ophørsbeskatning efter PAL § 23, stk. 1. ◄
Underretning af den skattepligtige (PAL § 23, stk. 1, 4. pkt.)
Samtidig med indbetaling af PAL-skatten giver penge- eller pensionsinstituttet den skattepligtige besked om indbetalingen.
Beskeden skal ske skriftligt. Se § 21 i bekendtgørelse nr. 1540 af 13. december 2007 om regler i pensionsafkastbeskatningsloven for udenlandske penge- og pensionsinstitutter og om kompensationsbeløb.
Særligt ved ophævelse af pensionsopsparingskonti (PAL § 23, stk. 1, 5. og 6. pkt.)
Når beskatningsgrundlaget for en pensionsopsparingskonto gøres op, anses værdipapirerne for afstået på tidspunktet for ophævelse af kontoen for et beløb svarende til handelsværdien på ophævelsestidspunktet.
Når beskatningsgrundlaget skal gøres op medregnes
- forfaldne renter og
- påløbne, men ikke forfaldne renter.