Indhold

Dette afsnit beskriver hvilke regler der gælder for lempelse i PAL-skat, hvis der er betalt skat i udlandet af afkast, som er omfattet af PAL.

 

Afsnittet indeholder

  • Regel
  • Dobbeltbeskatning
  • Lempelse
  • Særligt for puljeordninger i pengeinstitutter
  • Indkomster fra forskellige lande
  • Flere indkomster fra samme land
  • Nettoindkomstprincippet

Regel

Skat betalt til andet land end Danmark og skat betalt til Færøerne eller Grønland, kan fradrages i PAL-skat. Lempelsen beregnes efter LL § 33, stk. 1 og stk. 2.  Se PAL § 20, stk. 1.

 

Har Danmark indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst (DBO) med et andet land, Færøerne eller Grønland, kan den skattepligtige vælge lempelse efter DBO i stedet for PAL § 20.

 

Der gives lempelse efter DBO'en mellem bopælslandet og kildelandet.

 

Det er en betingelse for skattepligt efter PAL § 1, stk. 1, at personen er fuldt skattepligtig efter KSL § 1 og ikke hjemmehørende i et andet land. Det vil sige, at det er DBO'en mellem Danmark og kildelandet, der skal anvendes.

 

Det er således ikke DBO'en mellem det land, hvor penge- og pensionsinstituttet er hjemmehørende og kildelandet, der skal anvendes.

Eksempel
En pensionskunde har oprettet en pensionsordning i en puljeordning med særskilt depot i et tysk pengeinstitut. Gennem puljeordningen er der investeret i aktiver i Belgien. Lempelsesberegningen skal ske efter metoden for ophævelse af dobbeltbeskatning efter DBO'en mellem Danmark og Belgien.

Se afsnit C.3.4.2, Lempelsesmetoder.

 

Dobbeltbeskatning

Ifølge globalindkomstprincippet, som er gældende i Danmark, medregnes al indkomst i beskatningsgrundlaget uanset om indkomsten stammer fra en indkomstkilde i Danmark eller en indkomstkilde i udlandet. Dette gælder dog kun, hvis indkomsten i øvrigt er skattepligtig.  Se SL § 4.

 

Investeres pensionsmidlerne i udenlandske aktiver, kan der forekomme dobbeltbeskatning af pensionsafkastet, hvis afkastet også beskattes i udlandet.

 

Dobbeltbeskatning foreligger, når samme indkomst beskattes to gange hos den samme skattepligtige i samme periode.

 

Eksempel

En person, der har anbragt sin pension i særskilt depot, der investerer i udenlandske aktier. Aktieudbyttet vil blive beskattet i Danmark med 15 pct. efter PAL. I det omfang personen også har betalt udenlandsk udbytteskat, vil personen enten kunne få lempelse efter PAL § 20 eller efter en evt. DBO indgået mellem Danmark og kildelandet.

 

Lempelse

PAL § 20 lemper for juridisk dobbeltbeskatning, det vil sige hvor samme indkomst beskattes to gange hos den samme skattepligtige, modsat økonomisk dobbeltbeskatning, hvor samme indkomst beskattes to gange hos to forskellige skattepligtige.

 

Bestemmelsen medfører, at skattepligtige efter PAL § 1, stk. 1, med særskilt depot i et pengeinstitut i Danmark eller i et andet land, Færøerne eller Grønland, kan få lempelse for skat pålagt udenlandske aktiver, som er knyttet til depotet. Dette gælder uanset om skatten er pålagt i et tredjeland eller i det land, hvor depotet er oprettet.

                                      

For skattepligtige pensionsinstitutter medfører bestemmelsen, at det er pensionsinstituttet, der får hele lempelsen for den udenlandske kildeskat på pensionsinstituttets aktiver i pensionsafkastskatten af egenkapitalafkastet.

 

Skattepligtige efter PAL § 1, stk. 2, nr. 3-6 og 9
De skattepligtige efter PAL § 1, stk. 2, nr. 3-6 og 9, kan få lempelse for udenlandsk skat i PAL-skat, der beregnes på baggrund af beskatningsgrundlaget efter PAL § 6.

Skattepligtige efter PAL § 1, stk. 2, nr. 1, 2, 7 og 8

De skattepligtige efter PAL § 1, stk. 2, nr. 1, 2, 7 og 8, kan få lempelse for udenlandsk skat i PAL-skat, der beregnes på baggrund af beskatningsgrundlaget efter PAL § 7.

 

Skattepligtige efter PAL § 1, stk. 2, nr. 10

Selskabsskattepligtige livsforsikringsselskaber, der også er skattepligtige efter PAL § 1, stk. 2, nr. 10, kan få lempelsen for udenlandsk skat i PAL-skat, der beregnes på baggrund af beskatningsgrundlaget efter PAL § 8, jævnfør dog PAL § 20, stk. 4. Se afsnit C.3.4.5 Lempelse for selskabsskattepligtige livsforsikringsselskaber.

Skattepligtige efter PAL § 1, stk. 1
Skattepligtige efter PAL § 1, stk. 1 har ikke adgang til lempelse for udenlandsk skat, jævnfør dog nedenstående om skattepligtige med særskilt depot i et pengeinstitut og puljeordninger i udenlandske pengeinstitutter.

Den enkelte pensionsberettigede i eksempelvis en pensionskasse er ikke juridisk ejer af de formueaktiver, der dobbeltbeskattes, hvorfor den enkelte pensionsberettigede ikke kan få lempelse for disse udenlandske kildeskatter i pensionsafkastskatten efter PAL § 4. Det er livsforsikringsselskaberne og pensionskasserne mv., der er de juridiske ejere af de formueaktiver, der dobbeltbeskattes, hvorfor det er livsforsikringsselskaberne og pensionskasserne, der kan foretage lempelsen for udenlandsk skat i PAL-skat efter PAL §§ 6, 7 og 8, jævnfør ovenstående.

 

Det forhold, at de skattepligtige efter PAL § 1, stk. 1 ikke har adgang til lempelse for udenlandsk skat medfører, at den udenlandske skat ikke skal fordeles mellem pensionsinstituttet og den pensionsberettigede. Pensionsinstituttet kan således henføre den fulde udenlandske skat til sit eget beskatningsgrundlag.

 

I tilfælde hvor pensionsinstituttet mv. er hjemmehørende i et andet EU/EØS-land, vil pensionsafkast overført fra pensionsinstituttet til den pensionsberettigedes depot, blive betragtet som "anden indkomst" ifølge dobbeltbeskatningsoverenskomsterne. Danmark vil herefter have beskatningsretten, idet de dobbeltbeskatningsoverenskomster Danmark har indgået med de øvrige EU/EØS-lande hjemler bopælsbeskatning af "anden indkomst".

 

I de tilfælde, hvor et andet EU/EØS-land måtte beskatte tilskrivning af pensionsafkast til en pensionsafkastskattepligtig person vil det således typisk ikke være aktuelt at lempe for dobbeltbeskatning af pensionsafkastet.

 

Særligt for puljeordninger i pengeinstitutter

Pensionsopsparere i danske og udenlandske puljeordninger i pengeinstitutter kan ikke få lempelse i PAL-skatten for udenlandske kildeskatter af aktiver i puljen, der ejes af pengeinstituttet.

 

Den særlige lempelsesbestemmelse for puljedeltagere i pengeinstitutter i § 19, stk. 5 i Lov om beskatning af visse pensionskapitaler mv., videreføres således ikke, da der er tale om lempelse for økonomisk dobbeltbeskatning. PAL § 3, stk. 3 medfører, at der i stedet gives fradrag i beskatningsgrundlaget. Se afsnit B.2.1, Beskatningsgrundlag for ordninger i penge- og kreditinstitutter, pensionskonti omfattet af PBL § 42 og selvpensioneringskonti omfattet af PBL § 51.

 

Pensionsafkastskattepligtige pensionsopsparer med puljeordninger oprettet i et udenlandsk pengeinstitut vil imidlertid kunne få lempelse for en eventuel kildeskat pålagt i pengeinstituttets hjemland af den rente, der tilskrives den skattepligtiges konto, da der i dette tilfælde er tale om lempelse for juridisk dobbeltbeskatning.

Bemærk
Det er pengeinstituttet, der foretager beregningen og sender ansøgningen til Skattecenter Maribo.

Indkomster fra forskellige lande

Hvis der er indkomst fra forskellige lande, skal lempelsesberegningerne foretages for hvert enkelt land for sig. Se LV Dobbeltbeskatning, afsnit D.C.3 Lempelsesberegning.

 

Det er alene de udenlandske skatter for de indkomstarter, som indgår i beregningsgrundlaget, der medregnes ved lempelsesberegningen.

 

Flere indkomster fra samme land

Hvis der er flere indkomster fra samme land, skal lempelsesberegningen ske samlet. Lempelsesberegningen skal dog ske særskilt for hver indkomst, hvis

  • der skal lempes efter forskellige metoder eller
  • der er anvendt creditlempelse og indkomsten i det pågældende land er blevet særskilt beskattet.

Se LV Dobbeltbeskatning, afsnit D.C.3 Lempelsesberegning.

Nettoindkomstprincippet

Uanset om der sker lempelse efter en DBO eller PAL § 20, jævnfør princippet i LL § 33, skal nettoindkomstprincippet, som beskrevet i LL § 33F, efter SKATs opfattelse anvendes.

 

Ved beregning af den maksimale lempelse i PAL-skat, skal der ved opgørelsen af den udenlandske indkomst, fratrækkes de udgifter, der anses for at vedrøre denne indkomst. Se bemærkningerne til § 20 i L 10 af 28. november 2007.

 

Udgifter, der ikke kan henføres til enten den danske eller den udenlandske indkomst, skal fordeles efter forholdet mellem den danske og den udenlandske bruttoindkomst. Se LL § 33F, stk. 2.