A.G.2.2 omtalte regler for enfamilieshuse.

Specielt om ejerlejligheder bemærkes:

For en udlejet ejerlejlighed, som overgik til ejerens benyttelse inden 2. oktober 2006, foretages  ansættelser af ejendomsværdien på samme níveau som en ejerlejlighed, som er beboet af ejeren i 2001-niveau og 2002 niveau

Ejendommen ansættes først som fri i 2006, dvs disse ansættelser anvendes derfor først fra  2007, jf. ejendomsværdiskattelovens § 4a, stk.2 . For 2005 og 2006 anvendes den hidtidige vurdering, jf § 4a, stk.3 for så vidt angår vurderingen pr. 1. januar 2001 og 2002.

Ved beregningen af ejendomsværdiskatten for 2007 anvendes den laveste af  følgende værdier:

1) Den ejendomsværdi, der er ansat på samme niveau som en ejerlejlighed, som er beboet af ejeren i 2001-niveau med tillæg af 5 %.

2) Den ejendomsværdi, der er ansat på sammme niveau som en ejerlejlighed, som er beboet af ejeren i 2002- niveau.

3) Den ejendomsværdi, der er ansat pr. 1. oktober 2007

Hvis lejligheden i væsentligt omfang har været anvendt erhvervsmæssigt, dvs vurderingsfordeling efter VURDL § 35, stk. 5, kan der foretages fradrag for de faktiske driftsudgifter, der kan henføres til den del af lejligheden, der benyttes erhvervsmæssigt, se LV Erhvervsdrivende afsnit E.K.

Om eventuel fradragsret for renter af lån, optaget af ejerlejlighedsforeningen, se A.E.1.3.

UdlejningEn ejerlejlighed, der ikke bebos af ejeren, men er udlejet, anses som en udlejningsejendom, LSR. 1974.64 og 1984.37.

Når en ejerlejlighed udlejes, behandles den fra og med lejemålets påbegyndelse som en udlejningsejendom i skattemæssig henseende. Ved fastsættelsen af den objektive lejeværdi for en lejlighed udlejet til ejerens datter skulle det omkostningsbestemte lejenivieau i sammenlignelige lejemål, der var reguleret af reglerne om den omkostningsbestemte lejeberegning, anvendes som maksimum for lejen. Der godkendes fradrag for de med udlejningen forbundne udgifter, der ikke havde karakter af forbrugsudgifter TfS 2000, 587 LSR.

Udlejes ejerlejligheden et helt kalenderår skal over- eller underskud medregnes til den personlige indkomst. Påbegyndes udlejningen midt i et kalenderår eller omfatter udlejningen i øvrigt kun en del af et kalenderår, skal over- eller underskud medregnes til den personlige indkomst, hvis udlejningen er erhvervsmæssig. Se TSS-cirkulære 1996-9 og afsnit A.G.2.2.2. Fradrag for faktiske driftsudgifter vedrørende udlejning en del af kalenderåret skal så foretages i den personlige indkomst.

 

Fradrag for bidrag til ejerlejlighedsforeningen kan det første år opgøres som en forholdsmæssig andel af de i årets løb betalte acontobidrag, idet der efterfølgende må foretages en endelig opgørelse af de udgifter af fradragsberettiget karakter, som er afholdt af foreningen, jf. LSR. 1985.122.

Ejeren af en udlejet ejerlejlighed kunne ikke fradrage den del af et bidrag til en ejerforening, der ansås at vedrøre en af ejerforeningen afholdt udgift til udskiftning af et oliefyr, idet udgiften til udskiftning af et oliefyr i en nyerhvervet ejendom måtte anses for en forbedring, lsr. 1983.28.

I et tilfælde, hvor et hotel var udstykket i ejerlejligheder, som ejerne i sommerperioden kunne vælge selv at bebo eller lade udleje som hotelværelser, skulle lejeværdien (nu ejendomsværdiskat) beregnes for et helt år efter EVSL, reduceret med udlejningsperioden.

Skatterådet har til spørgsmålet om ejeren af en ferielejlighed skal betale ejendomsværdiskat i den periode hvor ejendommen lejes ud, svaret, at det afhænger af, om  ejeren anvender ligningslovens § 15 O, stk. 1,3.-5.pkt. eller den regnskabsmæssige opgørelse efter Ligningslovens § 15 O, stk.2. Såfremt den skematiske metode efter ligningslovens § 15 O, stk. 1, 3-5. pkt. anvendes, skal der betales ejendomsværdiskat. Hvis derimod den regnskabsmæssige opgørelse efter ligninglovens § 15, stk. 2 anvendes, skal der ikke betales ejendomsværdiskat i udlejningsperioden. Det fremgår endvidere, at der skal betales ejendomsværdiskat i de perioder, hvor den står tom,  idet den så betragtes som ikke udlejet. SKM2007.446.SR.

 Skatterådet har svaret ja til at ejerens egen hotelejerlejlighed  i København kan anvendes til overnatning i forbindelse med øvrige erhvervsmæssige aktiviteter, uden at det medfører ejendomsværdibeskatning, jfr. SKM2006.719.SR