Efter FBL § 3, stk. 2 - og den tilsvarende bestemmelse for arbejdsmarkedssammenslutninger i FBL § 8, stk. 3 - skal fonde og foreninger ved opgørelsen af indkomsten før særlige fradrag for uddelinger og hensættelser alene medregne den øvrige indkomst i det omfang denne overstiger et bundfradrag.
Bundfradraget foretages i den samlede indkomst eksklusiv indkomst fra erhvervsmæssig virksomhed. Det er således alene de samlede ikke-erhvervsmæssige nettorenteindtægter, nettokursgevinster og nettoaktieavancer samt skattepligtige udbytter, gaver og ejendomsavancer m.v., der reduceres med bundfradraget. Afgiftspligtige gaver indgår derimod ikke i den indkomst, der reduceres med bundfradraget.
Erhvervsmæssig indkomst afgrænses efter de retningslinier, der findes i SEL § 1, stk. 4. Vejledende er således den praksis, der findes vedrørende institutioner omfattet af SEL § 1, stk. 1, nr. 6, jf. afsnit S.C.6.1.1. Opmærksomheden henledes dog på, at SEL § 1, stk. 5, ikke gælder for foreninger omfattet af fondsbeskatningsloven. Denne bestemmelse er således også uden betydning ved beregningen af bundfradraget efter FBL § 3, stk. 2.
Bundfradraget udgør 25.000 kr. for fonde, mens fradraget for foreninger udgør 200.000 kr. Bundfradraget reguleres ikke.
Bundfradraget foretages inden fradrag efter FBL §§ 4 og 5. Der kan ikke ske fremførsel af et underskud svarende til bundfradraget, såfremt der foretages uddelinger eller hensættelser af samme størrelse som indkomsten opgjort efter FBL § 3. Dette svarer til, at underskud, der fremkommer ved, at uddelinger og hensættelser overstiger den efter FBL § 3 opgjorte indkomst, ikke kan fremføres.
I FBL § 3, stk. 2, 4. og 5. pkt. findes dog en særregel vedrørende fradragsberettiget nettotab efter kursgevinstloven. Der henvises til afsnit S.H.19.
En ikke-udnyttet del af et bundfradrag, der skyldes, at den ikke-erhvervsmæssige indkomst er mindre end 25.000 kr., respektive 200.000 kr., kan ikke modregnes i eventuel positiv erhvervsmæssig indkomst.