| Ligningslovens § 5, stk. 6En kapitalerstatning for personskade er i sig selv skattefri, mens renterne beskattes. Som følge af objektiveringen kan en skatteyder, der modtager et kapitalbeløb som erstatning for en lidt skade på sin person med tillæg af renter fra skadesbegivenheden og indtil udbetalingen, fordele renterne over de år, de vedrører, såfremt skatteansættelsen for de pågældende år genoptages. De skatteydere, der kan komme på tale, er kun fysiske personer. Selskaber vil ifølge sagens natur aldrig kunne omfattes.
Bestemmelsen vedrører kun renter fra en sen udbetaling af kapitalbeløb til dækning af invaliditet.
Det er uden betydning, om der er tale om erstatningsbeløb, der udbetales fra en forsikring eller fra andre kilder.
Anmodningen om periodisering efter LL § 5, stk. 6, skal indgives senest samtidig med selvangivelsen for det år, hvori kapitalerstatningen er modtaget. Hvis skadelidte får henstand med indgivelse af selvangivelsen i henhold til SKL § 4, stk. 4, i det år, hvor kapitalerstatningen er modtaget, er den nye selvangivelsesfrist derved også frist for anmodning om periodisering i henhold til LL § 5, stk. 6. SKAT vurderer, at fristen for anmodning om periodisering for personer, der ikke modtager en selvangivelse i henhold til SKL § 4, stk. 1, 2. pkt, er 1. maj i året efter indkomstårets udløb. Bestemmelsen i SKL § 4, stk. 1, 2. pkt. vedrører personer, der alene modtager en årsopgørelse eller en årsopgørelse sammen med et oplysningskort. Hvis skatteyderen opfylder en af betingelser i SKL § 4, stk. 1 er selvangivelsesfristen dog 1. juli i året efter indkomstårets udløb og denne dato er også frist for anmodning om periodisering. For børn, der ikke modtager en selvangivelse vurderer SKAT tilsvarende, at fristen for anmodning om periodisering er 1. maj i året efter udløbet af det indkomstår, hvori kapitalerstatningen er modtaget.
En skadelidts interesse i tilbageførsel kan være en bedre udnyttelse af personfradraget i ældre år. I tilfælde, hvor tilbageførslen medfører, at der skal betales højere skat i de ældre år, er der ikke hjemmel til at undlade at beregne tillæg til restskat for de pågældende år efter KSL § 61. Det er normalt 8 pct. for år til og med 1997 og derefter 7 pct. Restskat forrentes med renten i henhold til OKL § 7, stk. 2, med tillæg af et procenttillæg på 0,4 pct. per påbegyndt måned fra 1. oktober i året efter indkomståret og indtil udskrivningsdatoen, jf. KSL § 62 A. Dette har virkning for renter, der påløber den 1. januar 2002 og senere. Det skal altså tages med i betragtning ved overvejelse af, om tilbageførsel kan betale sig. |