En aktionær kan ved fraflytningen få henstand med skattebetalingen, jf. ABL § 38 stk. 6 og KSL § 73 E.
Henstandsreglerne fremgår af ABL § 38 stk 6, der henviser kildeskattelovens § 73 E. Såfremt en persons fraflytning m.v. sker til et land, der ikke er omfattet af overenskomst af 7. december 1989 mellem de nordiske lande om bistand i skattesager eller Rådets direktiv 76/308/EØF af 15.marts 1976 med senere ændringer, jf. KSL § 73 E stk. 3, er henstand efter kildeskattelovens § 73 E stk. 1 endvidere betinget af, at der stilles betryggende sikkerhed.
Sikkerheden skal stå i passende forhold til henstandsbeløbet. Sikkerhed kan bestå i aktier, børsnoterede obligationer, garanti fra et pengeinstitut eller anden sikkerhed efter skatteministerens bestemmelse.
Henstand er i øvrigt betinget af, at der ved fraflytning med henblik på at foretage en afsluttende ansættelse, jf. ligningslovens § 32 D, indgives selvangivelse til skattemyndigheden. Selvangivelse skal for personer, der er omfattet af skattekontrollovens § 4 stk. 1, 2. pkt., indgives senest den 1. maj i året efter det indkomstår, hvor skattepligten er ophørt, og ellers senest den 1. juli i året efter det år, hvor skattepligten til Danmark ophører. Se nærmere herom i bekendtgørelse nr. 962 af 12.10.2005 som ændret ved bekendtgørelse nr. 1243 af 23.10.2007 (bekendtgørelse om visse ligningslovsregler m.v.). Gives der udsættelse med indgivelse af selvangivelse efter skattekontrollovens § 4, stk. 4, skal selvangivelse som betingelse for henstanden blot være indgivet inden denne frist. Om tidsfrister for rettidig indgivelse af selvangivelse, se endvidere Processuelle regler på SKAT's område afsnit P.1.
Henstand er endelig betinget af, at der ved senere hel eller delvis afståelse af aktierne indgives selvangivelse af fortjenesten eller tabet på disse.
I SKM2004.435.LR fastslog Ligningsrådet ud fra en fortolkning af formålsbestemmelserne, at henstandsbeløbet ikke forfaldt til betaling i en situation, hvor der skete en skattefri ophørsspaltning.
►I SKM2008.24.SR afviste Skatterådet at give bindende svar på et spørgsmål om opretholdelse af henstand med betaling af fraflytterskat uden sikkerhedsstillelse. Det var oplyst, at skatteyderen først var fraflyttet til Frankrig og derfra videre til Monaco, men der blev trods anmodning ikke indsendt de nødvendige oplysninger til vurdering af, om fraflytningen til Frankrig havde været reel. ◄
►I SKM2008.75.LSR fandt Landsskatteretten, at der skulle gives henstand med betalingen af fraflytterskat uden sikkerhedsstillelse og uden beregning af tillæg til henstandsbeløbet, da sådanne krav måtte anses for stridende mod EU-retten. Skatteyderen var flyttet til et andet EU-land, men havde oprindeligt fået henstand med skattebetalingen som følge af en klage over skatteansættelsen. ◄
►I SKM2008.97.SR fastslog Skatterådet, at en skattefri anpartsombytning efterfulgt af en skattefri spaltning ikke var en afståelse i KSL § 73 E stk. 4's forstand. Indrømmet henstand med betalingen af fraflytterskatten bortfaldt derfor ikke som følge af de nævnte transaktioner.◄
Ønskes der i forbindelse med afståelsen ikke omberegning efter ABL § 39 stk. 1, er det en betingelse for henstand, at der indgives meddelelse ved senere hel eller delvis afståelse af aktierne. Indgives selvangivelse eller meddelelse ikke rettidigt, bortfalder henstanden, og skatten anses for forfalden på det tidspunkt, hvor skatten ville være forfalden, hvis der ikke var givet henstand, jf. KSL § 73 E stk. 6.
Adgangen til omberegning efter ABL § 39 stk. 1 bortfalder, når der ikke gives meddelelse om senere hel eller delvis afståelse, jf. ABL § 39 stk. 2.
ForrentningBetales forfaldne henstandsbeløb ikke rettidigt, skal der betales renter af de forfaldne beløb. Beløbet forrentes efter opkrævningslovens § 7 stk. 2 med tillæg af 0,4 pct. pr. påbegyndt måned fra forfaldsdagen at regne. Det samme gælder for forfaldne skattebeløb, som ikke er omfattet af henstandsordningen. Disse renter er ikke fradragsberettigede.
|