Efter DBSL § 30, stk. 1, er dødsboskatten en proportionalskat. Den skal beregnes af hele bobeskatningsindkomsten, jf. § 19, stk. 2. Skatteprocenten er 50.

Månedligt bofradrag

Ifølge § 30, stk. 2, gives der i dødsboets beregnede skat et bofradrag med et grundbeløb på 2.800 kr. (1987-niveau) svarende til 5.000 kr. i 2008, pr. påbegyndt måned fra og med måneden efter den måned, hvori dødsfaldet er sket, og til og med den måned, hvori skæringsdagen i boopgørelsen, dog ikke en tillægsopgørelse, er placeret. Der gives højest bofradrag i 12 måneder.

Når skifteretten efter DSL § 31, stk. 2, eller § 66, stk. 3, har tilladt, at man udskyder afviklingen af afgrænsede dele af boet, vedvarer dødsboets skattepligt med hensyn til disse dele af boet frem til skæringsdagen i tillægsopgørelsen, jf. DBSL § 5, stk. 4. Der gives ikke yderligere bofradrag for perioden fra skæringsdagen i boopgørelsen til skæringsdagen i tillægsopgørelsen. Bofradrag og mellemperiodefradrag, der ikke har kunnet udnyttes frem til skæringsdagen i boopgørelsen, kan imidlertid udnyttes i eventuel indkomst af de afgrænsede dele af boet frem til skæringsdagen i tillægsopgørelsen.

Månedligt mellemperiodefradrag

§ 30, stk. 3, om mellemperiodefradrag har sammenhæng med bestemmelsen i § 19, stk. 2, om, at dødsbobeskatningen omfatter både mellem- og boperioden.

For denne periode gives et fradrag pr. måned, der er fastsat til 1.000 kr. i 1987-niveau svarende til 1.800 kr. i 2008.

Eksempel: En person dør den 14. august 2008, og det konstateres ved boafslutningen, at boet ikke er skattefritaget. Den afdødes indkomst fra indkomstårets begyndelse (1. januar) til boets afslutning den 15. februar året efter gøres herefter op under ét, og der beregnes en proportional skat på 50 pct. af den samlede indkomst.

Den beregnede skat reduceres med et mellemperiodefradrag på 8 x 1.800 kr. = 14.400 kr. (januar til og med august) plus et bofradrag på 6 x 5.000kr. = 30.000 kr. (september til og med februar) eller i alt et fradrag i den beregnede 50 pct.-skat på 44.400 kr. Hvis afdøde anvendte et bagudforskudt indkomstår, (dvs. et indkomstår, der påbegyndes inden starten af det kalenderår, hvori dødsfaldet sker) gives fradraget dog først med virkning fra begyndelsen af det kalenderår, hvori dødsfaldet er sket, jf. § 30, stk. 3, 2. pkt.

To boer

§ 30, stk. 4, indeholder en regel om fordeling af fradragene efter § 30, stk. 2 og 3, i tilfælde, hvor der som følge af en gift persons død opstår to boer, der skiftes hver for sig, jf. herved § 4, stk. 4.

Fradragene fordeles på de to boer efter forholdet mellem fællesboets skattepligtige indkomst og særboets skattepligtige indkomst. Afsluttes de to boer på to forskellige tidspunkter, foretages fordelingen alligevel på basis af den samlede skattepligtige indkomst. Det er således ikke nødvendigt at foretage en periodeopdeling af indtægter og udgifter i det bo, der har den længste boperiode. Til gengæld må bobehandlerne være opmærksom på, at endelig skatteberegning for det først afsluttede bo ikke kan foretages, før begge boerne er afsluttet.

Opgørelse af dødsboskatten

§ 30, stk. 5, beskriver hvorledes dødsboskatten m.v. opgøres. Til den opgjorte dødsboskat tillægges evt. overført restskat m.v. efter KSL § 61, stk. 3 og evt. overført beløb efter KSL § 62 C, stk. 2, 2. pkt. (indregnet overskydende skat) fradrages. Hvis der er overført forfaldne skatterestancer fra tidligere indkomstår til opkrævning efter reglerne i KSL § 61, stk. 3, jf. lovens § 61 A, medregnes disse restancer også ved opgørelsen af beløbet efter § 30, stk. 5. 

Negativ skat af aktieindkomst

§ 30, stk. 6 omhandler afdødes negative skat af aktieindkomst efter PSL § 8 a, stk. 5. Sådan skat, som ikke har kunnet modregnes i afdødes slutskat m.v. for årene forud for dødsåret, fremføres til modregning i dødsboskatten m.v. opgjort efter § 30, stk. 5, i det omfang beløbet kan rummes i dødsboskatten. Et eventuelt overskydende beløb (dvs. som ikke kan rummes i dødsboskatten) udbetales ikke.

Virksomheds-
ordningen/Kapital-
afkastordningen
§ 30, stk. 7, fastslår, at hvis der i bobeskatningsperioden skal ske beskatning af indestående på konto for opsparet overskud i virksomhedsordningen eller beskatning af indestående på konjunkturudligningskonto ved udløbet af indkomståret forud for dødsåret efter henholdsvis §§ 24 og 25, indgår den til det beskattede opsparede overskud henholdsvis den til den beskattede henlæggelse svarende virksomhedsskat og konjunkturudligningsskat i de foreløbige indkomstskattebeløb som nævnt i § 30, stk. 8, 1. pkt.

Forudbetalte skatter godskrives

Efter § 30, stk. 8, 1. pkt., skal afdødes forudbetalte skatter i mellemperioden som hovedregel godskrives boet. Bestemmelsen er en umiddelbar konsekvens af reglen i § 19, stk. 2, hvorefter mellemperioden og boperioden beskattes under ét.

Indeholdt udbytteskat

Afdødes aktieindkomst i bobeskatningsperioden, der ikke overstiger 46.700 kr. i 2008 anses for endeligt beskattet efter reglerne i PSL § 8 a, stk. 1, jf. DBSL § 32, stk. 1. Den udbytteskat, der i medfør af KSL § 65 er indeholdt af aktieindkomst, der overstiger 46.700 kr. i 2008, indgår ved opgørelsen af de foreløbige indkomstskattebeløb i DBSL § 30, stk. 8. Se nærmere herom i afsnit B.B.3.5.3.

KSL § 48 E - endelig beskatning

Endvidere skal 25 pct.-skatten efter KSL § 48 E, ikke godskrives dødsboet, jf. § 30, stk. 8, 2. pkt. Efter denne bestemmelse i kildeskatteloven kan visse personer, der flytter til Danmark i forbindelse med et ansættelsesforhold af begrænset varighed, vælge at få arbejdsvederlaget beskattet med en fast skat på 25 pct. 25 pct.-skatten er i enhver henseende beskatningen af personens øvrige indkomst uvedkommende.

Ejendomsværdiskat

Foreløbige betalinger af ejendomsværdiskat, som forfaldt før dødsfaldet, anses for endelige for afdøde for det indkomstår, hvori dødsfaldet har fundet sted, jf. EVSL § 15, stk. 2.

Forskudt indkomstår

Som anført i afsnit B.B.2.3.1 om § 12, stk. 2, falder den foreløbige skattebetaling ikke sammen med optjeningsperioden, når afdøde har forskudt indkomstår.

§ 30, stk. 9, skal sikre, at dødsboet også godskrives afdødes foreløbige skatter, som er indeholdt eller forfaldet i perioden fra 1. januar i det forskudte indkomstår til dødsfaldet, og som vedrører indtjeningen i det forskudte indkomstår efter dødsfaldet.

Ligesom § 30, stk. 8, omfatter § 30, stk. 9 ikke indeholdt udbytteskat efter KSL § 65 af aktieindkomst og skat vedrørende indkomst, som afdøde tillige har valgt beskattet efter KSL § 48 E.

I det omfang de i stk. 8, 1. pkt. nævnte indkomstskattebeløb ikke kan rummes i den efter stk. 5 og 6 opgjorte dødsboskat m.v., udbetales de til dødsboet, jf. § 30, stk. 10.

Regulering PSL § 20

Efter § 30, stk. 11, skal beløbsgrænserne for fradragene i dødsboskatten efter § 30, stk. 2 og 3, reguleres efter PSL § 20. Grundbeløbene er på den baggrund fastsat i 1987-niveau. Med en regulering efter PSL § 20 skal grundbeløbene reguleres med et årligt beregnet reguleringstal. Dette reguleringstal udgør 176,7 i 2008. Derved bliver bofradraget 5.000 kr. i 2008 og mellemperiodefradraget 1.800 kr. i 2008 pr. påbegyndt måned.

Dødsårets fradragssatser

De nævnte fradrag reguleres efter de regler, der gælder for dødsåret. Det betyder, at fradragenes størrelse er uændrede i hele bobeskatningsperioden.