A-skat skal indeholdes på det tidspunkt, hvor indkomsten udbetales, jf. KSL § 46, stk. 2, og KSLbek. § 19, stk. 1. Det gælder også ved udbetaling af acontovederlag, forskud og lignende, samt når et beløb godskrives en person, sådan at denne har dispositionsret over beløbet. Er udbetalingen ikke sket senest 6 måneder efter, at indkomstmodtageren har erhvervet endelig ret til den pågældende indkomst, skal A-skatten indeholdes på dette tidspunkt, jf. KSL § 46, stk. 2, 2. pkt. Det gælder dog, jf. KSLbek. § 19, stk. 1, 3. pkt., ikke A-indkomst, der udbetales af den indeholdelsespligtiges konkursbo, jf. afsnit D.9.

For så vidt angår løn under ferie, løn under afspadsering samt løn under afvikling af konverteret frihed skal A-skatten indeholdes ved udbetalingen, dog senest 6 måneder efter afholdelse eller afvikling af henholdsvis ferie, afspadsering eller frihed, jf. KSLbek. § 19, stk. 1, sidste pkt. Der er i medfør af KSL § 46, stk. 2, 3. pkt. fastsat særlige regler for, hvornår der skal indeholdes A-skat af feriegodtgørelse. Disse regler fremgår af KSLbek. § 19, stk. 2, hvorefter der skal indeholdes A-skat løbende på grundlag af den feriegodtgørelse, som er optjent af den løn mv., jf. ferielovens § 26, som er opgjort med henblik på udbetaling m.v. i måneden. AM-bidrag og SP-bidrag skal tilsvarende indeholdes løbende. Kompensation for feriefridage samt kontant godtgørelse for særlige feriefritimer, afspadseringsgodtgørelse og kontant godtgørelse for opsparet/konverteret frihed skal først beskattes i det år, hvor udbetalingen af kompensationen eller godtgørelsen finder sted. A-skat og bidrag skal indeholdes ved udbetalingen, jf. KSLbek. § 19, stk. 4. Feriegodtgørelse, der tilfalder lønmodtageren ved ansættelsesforholdets ophør, skal beskattes i fratrædelsesåret, og A-skatten og bidraget skal indeholdes i fratrædelsesmåneden, jf. KSLbek. § 19, stk. 3.

Der skal indeholdes A-skat mv. af værdien af fri bil, som ydes i forbindelse med løn og andre A-skattepligtige vederlag samtidig med, at der indeholdes A-skat af lønnen eller vederlaget, jf. § 20, stk. 1, 2. pkt. i KSLbek. Kan A-skatten mv. af værdien af fri bil ikke rummes i lønnen eller vederlaget, skal det resterende beløb om muligt indeholdes i lønnen eller vederlaget for den følgende lønperiode inden for året, jf. KSLbek. § 20, stk. 2, 3. pkt. A-skat mv., som ikke kan indeholdes inden for samme kalenderår, indgår i lønmodtagerens slutopgørelse, jf. § 20, stk. 2, 4. pkt. i KSLbek. Se også afsnit B.1.6.1 og B.1.6.2.

For så vidt angår A-skat af de tilskud til afholdelse af rejseudgifter, som ph.d.-studerende med ret til supplerende ph.d.-stipendium måtte modtage fra stipendiegiver i form af billetter og lign., og hvori A-skatten ikke i tilstrækkeligt omfang har kunnet indeholdes, skal A-skatten af den godskrevne værdi af billetter og lign. indeholdes i det beløb, der er tilbage, efter der er indeholdt A-skat af det supplerende stipendium, jf. KSLbek. § 20, stk. 3.

Hvis en indkomstmodtagers skattepligt til Danmark ophører, skal der indeholdes A-skat senest ved skattepligtens ophør, jf. § 21 i KSLbek. Dette har bl.a. betydning i forbindelse med dødsfald. A-skatten skal ligeledes indeholdes senest ved skattepligtens ophør, hvis en person efter en dobbeltbeskatningsaftale bliver skattepligtig til udlandet, jf. § 21 i KSLbek.

Erhverves A-indkomst i et ansættelsesforhold sådan, at lønmodtageren beholder beløb, som vedkommende i medfør af sit ansættelsesforhold modtager fra tredjemand, skal A-indkomsten opgøres hver gang, lønmodtageren afregner med arbejdsgiveren, dog mindst én gang om måneden. Denne afregningsform kendes inden for hyrekørsel, restaurationsbranchen, visse provisionslønnede sælgere, forretningsbestyrere m.fl. Lønmodtageren skal, samtidig med at A-indkomsten opgøres, aflevere den A-skat, der svarer til A-indkomsten til arbejdsgiveren, og A-skatten anses for indeholdt på dette tidspunkt. Hvis lønmodtageren ikke afregner A-skatten til arbejdsgiveren, kan lønmodtageren afskediges uden varsel. Disse bestemmelser er fastsat i KSL § 49.

Sker der reduktion i løn mv. efter udløbet af indkomståret, skal reduktionen henføres til det indkomstår, den vedrører, og lønmodtageren skal tilbagebetale bruttobeløbet til arbejdsgiveren. Den for meget indeholdte A-skat, AM-bidraget og SP-bidraget reguleres af SKAT i forbindelse med udsendelsen af årsopgørelsen.

Spørgsmålet om, hvornår en arbejdsgiver skal indeholde, angive og betale A-skat, AM-bidrag og SP-bidrag af løn mv., kan - bortset fra virksomheder, der har fremrykket afregning, jf. afsnit G.2 og G.7 - illustreres således:

Bagudlønnede A-skatten, AM-bidraget og SP-bidraget skal indeholdes med den trækprocent og de satser, der gælder på udbetalingstidspunktet. Det gælder også løn til bagudlønnede, der først får lønnen udbetalt i året efter indtjeningsåret.

Eksempel 1

Lønperiode: 3. nov. - 16. nov.

Lønnen udbetales 15. nov., og der skal indeholdes A-skat, AM-bidrag og SP-bidrag med de satser, der gælder på udbetalingstidspunktet. A-skatten og bidragene skal angives og betales senest 10. dec.

Eksempel 2

Lønperiode: 22. dec. - 4. jan.

Lønnen udbetales den 4. jan., og der skal indeholdes AM-bidrag, SP-bidrag og A-skat med de satser, der gælder på udbetalingstidspunktet, dvs. efter det nye skattekort. Bidragene og A-skatten skal angives og betales senest 10. feb.

ForudlønnedeDer skal beregnes A-skat, AM-bidrag og SP-bidrag af forudbetalt løn med de satser, som gælder for den faktiske indtjeningsmåned. Det vil sige, at selv om løn for januar udbetales i slutningen af december året før, skal A-skatten indeholdes efter det nye skattekort og AM-bidraget og SP-bidraget med de satser, der gælder for det nye år. A-skatten mv. skal angives og betales senest den 10. i den måned, der følger efter den måned, som lønnen vedrører, for så vidt angår løn som vedrører december dog først den 17. jan.

Udbetalinger til unge og ældre, der er fritaget for at betale SP-bidragUnge er, jf. ATP-lovens § 17 f, stk. 2, fritaget for at betale SP-bidrag indtil det kalenderår, hvor de fylder 17 år.

Spørgsmålet om, hvornår pligten til at indeholde SP-bidrag ved udbetaling indtræder, kan for så vidt angår 2003 illustreres ved følgende eksempler:

Eksempel a

En virksomhed ansatte 1. aug. 2002 en medarbejder, der fylder 17 år den 11. maj 2003. Den ansatte, som er bagudlønnet, får lønnen udbetalt hver måned. Der skal indeholdes SP-bidrag i hele 2003. Første gang, der skal indeholdes SP-bidrag, er når skattekortet for 2003 anvendes.

Eksempel b

En virksomhed ansætter 1. marts 2003 en medarbejder, der fylder 17 år den 11. maj 2003. Den ansatte, som er bagudlønnet, får lønnen udbetalt hver måned. Der skal fra og med lønudbetalingen for marts 2003 indeholdes SP-bidrag.

Eksempel c

En virksomhed ansætter 17. dec. 2003 en medarbejder, der fylder 17 år den 29. dec. 2004. Den ansatte, der er bagudlønnet, får lønnen for december 2003 udbetalt 5. jan. 2004, og der indeholdes A-skat mv. efter skattekortet for 2004. Der skal indeholdes SP-bidrag af lønnen for december 2003.

Eksempel d

En virksomhed ansætter 17. dec. 2003 en medarbejder, der fylder 17 år den 2. jan. 2004. Den ansatte, der er bagudlønnet, får udbetalt lønnen for december 2003 den 5. jan. 2004, og der indeholdes A-skat mv. efter skattekortet for 2004. Der skal indeholdes SP-bidrag af lønnen for december 2003.

Eksempel e

En virksomhed ansætter 14. nov. 2003 en medarbejder, der fylder 17 år den 2. jan. 2004. Den ansatte, som er bagudlønnet, får lønnen for november 2003 udbetalt den 5. dec. 2003 og lønnen for december 2003 udbetalt den 5. jan. 2004. Der skal ikke indeholdes SP-bidrag af lønnen for november, fordi den ansatte ikke fylder 17 år i 2003. Der skal derimod indeholdes SP-bidrag af lønnen for december, da der for denne indeholdes A-skat mv. efter skattekortet for 2004.

Eksempel f

En virksomhed ansætter 15. sep. 2003 en medarbejder, der fylder 17 år den 24. dec. 2003. Den ansatte, som er bagudlønnet, får lønnen for december 2003 udbetalt den 5. jan. 2004, og der indeholdes A-skat mv. efter skattekortet for 2004. Der skal fra og med lønudbetalingen for september 2003 indeholdes SP-bidrag.

Ældre er, jf. § 17 f, stk. 2 i ATP-loven fritaget for at betale SP-bidrag fra det kalenderår, hvor de fylder 65 år (for personer der inden den 1. juli 1999 er fyldt 60 år dog 67 år).

Spørgsmålet om, hvornår pligten til at indeholde SP-bidrag ved udbetaling bortfalder, kan for så vidt angår 2003 illustreres ved følgende eksempler:

Eksempel g

En virksomhed har ansat eller ansætter en medarbejder, der i løbet af 2003 fylder 65 år. Der skal ikke indeholdes SP-bidrag af lønnen til den ansatte - heller ikke af den løn, der vedrører perioden før den ansatte fylder 65 år.

Eksempel h

En virksomhed har en ansat, der fylder 65 år den 29. dec. 2003. Den ansatte, der er bagudlønnet, får lønnen for december 2003 udbetalt 5. jan. 2004, og der indeholdes A-skat mv. efter skattekortet for 2004. Der skal ikke indeholdes SP-bidrag - heller ikke af lønnen for december 2003.

Eksempel i

En virksomhed har en ansat, der fylder 65 år den 2. jan. 2004. Den ansatte, der er forudlønnet, får lønnen for januar 2004 udbetalt 28. dec. 2003, og der indeholdes A-skat efter skattekortet for 2004. Der skal indeholdes SP-bidrag af lønnen for december 2003, men ikke af lønnen for januar 2004.