Hvis der er fradraget eller vil kunne fradrages tab på fordringer mod selskabet efter KGL § 4, stk. 5, af et koncernforbundet selskab, skal selskabet holdes ude af sambeskatningen, jf. SEL § 31 C, stk. 6, nr. 3, 2. pkt., der finder tilsvarende anvendelse, hvis koncerndefinitionen i SEL § 31 C, stk. 7, anvendes, jf. SEL § 31 C, stk. 7, sidste pkt.
Baggrunden for bestemmelsen er, at KGL § 4, stk. 5, giver skattepligtige, der driver finansieringsvirksomhed, fradrag for tab på fordringer i koncernforbundne selskaber, hvis koncernforholdet er etableret midlertidigt med henblik på at afvikle tilgodehavendet eller omstrukturere virksomheden i selskabet. Nægtelsen af sambeskatning skal forhindre, at finansieringsvirksomheden også opnår fradrag for underskuddet i selskabet via sambeskatning.
Endvidere fremgår det af SEL § 31 C, stk. 8, at et selskab skal holdes ude af sambeskatningen, hvis det er en kollektiv elforsyningsvirksomhed, jf. § 5 i lov om elforsyning, som anvender indgangsværdier opgjort efter SEL § 35 O, jf. dog SEL § 13 E, stk. 3.
Bestemmelsen har til formål at forhindre kommercielle selskaber i gennem sambeskatning med kollektive elforsyningsselskaber at udnytte de gunstige indgangsværdier, elselskaberne fik ved overgangen til skattepligt.
►SKM2007.279.ØLR: Ved lov nr. 465/2004 indførtes der et lovbestemt forbud mod, at kollektive elforsyningsvirksomheder, som anvender indgangsværdier opgjort efter selskabsskattelovens § 35 O, indgår i en sambeskatning. Dette forbud havde først virkning fra indkomståret 2005 for "etablerede sambeskatninger og sambeskatninger, der har indgivet anmodning om tilladelse til inden den 26. maj 2004", jf. lov 465/2004 § 2, stk. 1.◄
►HH-koncernen, der omfattede moderselskabet H1 A.m.b.a. og datterselskaberne H5 Handel A/S, H4 Erhverv A/S og H2 Net A/S, var blevet sambeskattet med virkning fra indkomståret 2000. Fra 1. januar 2003 gennemførtes der en omstrukturering i koncernen, som indebar, at selskabet H6 Holding A/S blev indsat mellem moderselskabet H1 A.m.b.a. og de øvrige datterselskaber.◄
►Landsretten tiltrådte, at denne omstrukturering indebar en udvidelse af koncernen, således at sambeskatningen mellem H6 Holding A/S og øvrige selskaber i koncernen for indkomståret 2003 ikke kunne anses som en videreførelse af en allerede etableret sambeskatning, men derimod krævede tilladelse. Da der ikke var indgivet anmodning om tilladelse til sambeskatning omfattende H6 Holding A/S inden den 26. maj 2004, fandt landsretten, at det var med rette, at der ikke var tilladt sambeskatning i det omfang, det ville indebære sambeskatning mellem H6 Holding A/S og H2 Net A/S. ◄
SEL § 3 A indebærer, at indkomst i et aktieselskab anses for indtjent af det livsforsikringsselskab, den pensionskasse eller den pensionsfond, der er direkte eller indirekte ejer af aktieselskabet (ejendomsdatterselskabet), hvis aktieselskabets aktiver i gennemsnit over indkomståret for mindst 90 procents vedkommende består af fast ejendom. Dette medfører, at ejendomsdatterselskabet, der beskattes efter SEL § 3 A, ikke kan indgå i en sambeskatning. Livsforsikringsselskabet kan derimod godt indgå i sambeskatningen. I disse tilfælde skal opgørelsen efter SEL § 3 A foretages forinden sambeskatningsopgørelsen, hvorved indkomsten i ejendomsdatterselskabet indgår i den samlede sambeskatningsindkomst. Det bemærkes, at hvis ejendomsselskabet eksempelvis har udenlandske ejendomme (eller faste driftssteder), medregnes disse kun i den danske indkomstopgørelse, hvis der er valgt international sambeskatning efter SEL § 31 A, jf. nærmere SEL § 8, stk. 2.