|
SEL § 32, stk. 8 Hvis moderselskabet overdrager aktier i datterselskabet, skal der ved moderselskabets indkomstopgørelse medregnes den CFC-indkomst, som datterselskabet ville have oppebåret, hvis samtlige aktiver og passiver omfattet af kursgevinstloven og aktieavancebeskatningsloven til handelsværdien på samme tidspunkt. Der skal dog højst medtages beløb, der forholdsmæssigt svarer til den overdragne del af aktierne. På samme måde medregnes skattemæssige hensættelser i datterselskabet.
SEL § 32, stk. 8 er en særlig værnsregel, der går ud på, at også ikke realiserede indtægter i CFC-selskabet i visse situationer medregnes til den skattepligtige indkomst. Værnsreglen skal sikre, at CFC-beskatningen af de ikke-realiserede aktiver ikke omgås ved at sælge aktierne i CFC-selskabet i stedet for at sælge de enkelte aktiver. Avancerne ved salg af aktierne i CFC-selskabet er skattefrie efter tre års ejertid, hvorimod salg af aktiverne ville udløse CFC-beskatning.
SEL § 32, stk. 8 er ændret med lov nr. 308 af 19. april 2006. Bestemmelsen omfattede inden ændringen kun salg af CFC-selskabet til uafhængige selskaber. Med den nye affattelse omfatter bestemmelsen også overdragelser til fysiske personer, fonde og trusts.
SEL § 32, stk. 8 omfatter med virkning fra 14. december 2005 enhver overdragelse, medmindre:
- Aktierne overdrages til et selskab, som moderselskabet selv direkte eller indirekte kontrollerer eller har væsentlig indflydelse på.
- Aktierne overdrages til en nærtstående, som omfattes af ligningsloven § 16 H. Den nærtstående indtræder i moderselskabets anskaffelsessummer og tidspunkter.
- Moderselskabet overdrager aktierne i et dansk datterselskab til et udenlandsk selskab og det danske datterselskab selv kontrollerer eller har væsentlig indflydelse på det udenlandske datterselskab med samme ejerandel som moderselskabet og fik kontrol eller væsentlig indflydelse på samme tidspunkt som moderselskabet.
SKM2004.248.LSR : Hvis to danske selskaber, der indbyrdes har et moder/datterselskabsforhold, begge opfylder betingelserne for CFC-beskatning af et udenlandsk datterdatterselskabs indkomst, medregnes CFC-indkomsten kun hos moderselskabet. Ligningsrådet udtalte, at hvis moderselskabet sælger alle aktier i det danske datterselskab til et andet udenlandsk selskab i koncernen, vil det være det danske datterselskab, der skal medregne CFC-indkomst hidrørende fra det udenlandske datterdatterselskab. Den skattemæssige anskaffelsessum for det danske datterselskabs erhvervelse af aktierne i det udenlandske datterdatterselskab opgøres på grundlag af den faktiske anskaffelsessum. Moderselskabets afståelse af aktierne i det danske datterselskab udløser ikke CFC-beskatning. Skatteyder klagede til Landsskatteretten som gav skatteyder medhold. Fiktive afståelsessummer skulle således ikke indgå ved vurderingen af, om et datterselskabs CFC-indkomst udgør mere end 1/3 af datterselskabets samlede indkomst, jf. selskabsskattelovens § 32, stk. 1, 5 og 8. Dette har medført en ændring af § 32, stk. 8.
Det er en forudsætning for CFC-beskatning af et dansk moderselskab efter selskabsskattelovens § 32, at moderselskabets udenlandske datterselskabs CFC-indkomst, herunder renter og kursgevinster, i det enkelte indkomstår udgør mere end 1/3 af den samlede indkomst. Det er endvidere en forudsætning, at det udenlandske datterselskab beskattes lavt i udlandet. Bedømmelsen heraf foretages år-til-år på grundlag af det enkelte indkomstårs faktiske indkomst og den faktiske beskatning. Det er ved denne bedømmelse, at der i indkomstår, hvor der sælges aktier i datterselskabet, skal tages hensyn til de urealiserede gevinster og fortjenester samt skattemæssige hensættelser.
I de år, hvor betingelserne i selskabsskattelovens § 32, stk. 1, er opfyldt, medregner moderselskabet ved sin danske indkomstopgørelse datterselskabets positive CFC-indkomst.
I de år, hvor betingelserne ikke er opfyldt, f.eks. fordi datterselskabet ikke oppebærer CFC-indkomst, skal moderselskabet ikke medregne datterselskabets indkomst.
Vurderingen af det udenlandske selskab sker på grundlag af en sammenligning af datterselskabets udenlandske skat og den skat, som selskabet ville have betalt, hvis det havde været et dansk selskab. Et moderselskab, som ejer et udenlandsk, lavt beskattet selskab, der alene besidder uforrentede obligationer, vil ikke skulle medregne datterselskabets indkomst efter selskabsskattelovens § 32, da selskabet ikke oppebærer CFC-indkomst (renter). Kun i de år, hvor selskabet indfrier obligationerne og således realiserer en kursgevinst, vil selskabet blive CFC-beskattet, da kursgevinsten er en CFC-indkomst.
Et moderselskab, som ejer et udenlandsk, lavt beskattet selskab, der alene besidder uforrentede obligationer, vil kunne omgå CFC-beskatningen ved at sælge datterselskabet i stedet for, at datterselskabet sælger obligationerne. Med bestemmelsen i SEL § 32, stk. 8 fastslås det, at der sker CFC-beskatning hos moderselskabet af de urealiserede kursgevinster i de tilfælde, hvor det udenlandske datterselskab sælges, før selskabet indfrier sine obligationer, dvs. før selskabet realiserer CFC-skattepligtige indtægter. Tilsvarende vil med bestemmelsen gælde, for så vidt angår urealiserede aktieavancer og hensættelser.
Det er med bestemmelsen præciseret, at salg af datterselskab med urealiserede avancer mv. også gælder ved indirekte salg af datterselskabet. Bestemmelsen finder dog ikke anvendelse, hvis moderselskabet blot sælger et underliggende dansk selskab, som vil kunne blive beskattet af CFC-indkomsten.
Eksempel: Et dansk moderselskab ejer alle aktierne i et dansk datterselskab, som ejer alle aktierne i et udenlandsk datterdatterselskab. Det udenlandske datterdatterselskab har været kontrolleret af de to danske selskaber i den samme tidsperiode. Moderselskabet sælger alle aktierne i det danske datterselskab til et uafhængigt selskab, hvorved det danske datterselskab bliver det ultimative danske moderselskab i koncernen. I dette tilfælde indtræder det danske datterselskab fuldt ud i det tidligere moderselskabs position, hvorfor der ikke skal ske CFC-beskatning ved salget af aktierne i datterselskabet. |