Datterselskabets CFC-indkomst opgøres efter SEL § 32, stk. 3 og 5. Stk. 3 er omtalt ovenfor i afsnit S.D.5.2.3.2.

CFC-indkomsten Ifølge SEL § 32, stk. 5, nr. 1-9, opgøres CFC-indkomsten som summen af:

  1. Skattepligtige renteindtægter og fradragsberettigede renteudgifter.
  2. Skattepligtige gevinster og fradragsberettigede tab på fordringer, gæld eller finansielle kontrakter som nævnt i KGL § 1, stk. 1.
  3. Provisioner og lignende, der er fradragsberettigede efter LL § 8, stk. 3.
  4. Skattepligtige udbytter og skattepligtige afståelsessummer vedrørende aktier.
  5. Skattepligtig fortjeneste og fradragsberettigede tab ved afståelse af aktier.
  6. Betalinger af enhver art, der modtages som vederlag for anvendelsen af eller retten til at anvende immaterielle aktiver samt fortjeneste og tab ved afståelse af immaterielle aktiver. Dette gælder dog ikke for betalinger fra selskaber, som ikke er koncernforbundne med datterselskabet, jf LL § 2, stk. 2, for anvendelsen af eller retten til at anvende immaterielle aktiver foranlediget af datterselskabets egen forsknings- og udviklingsvirksomhed. Immaterielle aktiver omfatter enhver ophavsret til et litterært, kunstnerisk eller videnskabeligt arbejde, herunder spillefilm, ethvert patent, varemærke eller mønster eller enhver model, tegning, hemmelig formel eller fremstillingsmetode eller oplysninger om industrielle, kommercielle eller videnskabelige erfaringer.
  7. Skattemæssige fradrag, der vedrører indtægter som nævnt i nr. 1-6.
  8. Skattepligtige indkomster ved finansiel leasing. Fortjeneste og tab ved afståelse af aktiver, som har været anvendt til finansiel leasing, medregnes tillige.
  9. Skattepligtige indkomster i forbindelse med forsikringsvirksomhed, virksomhed som penge- eller realkreditinstitut eller finansiel virksomhed i øvrigt.

Bestemmelsen i SEL § 32, stk. 5, nr. 1-9 er udtømmende.

 

I SKM2004.218.LR blev Ligningsrådet spurgt om, hvorvidt en aktieombytning, nogle fusioner og en spaltning ville generere CFC-indkomst for det danske selskab A. Det var oplyst, at de udenlandske skatteregler alene indeholdt bestemmelser om, at de modtagende selskaber indtrådte i det indskydende selskabs anskaffelsessummer, mens de udenlandske skatteregler ikke indeholdt bestemmelser om, at de modtagende selskaber indtrådte i det indskydende selskabs anskaffelsestidspunkter. Dette skyldtes, at anskaffelsestidspunkterne ikke var relevante for de udenlandske skatteregler, da den udenlandske beskatning af aktieafståelser ikke var afhængig af ejertidsperioden. Ligningsrådet fandt, at SEL § 32, stk. 3, 6. og 7. pkt., kunne finde anvendelse, da der indtrådte succession efter udenlandske regler, hvorfor der ikke ville blive genereret CFC-indkomst for A. Herudover blev Ligningsrådet spurgt, om erhvervelsen af en koncernintern fordring og anvendelsen af denne fordring som vederlag i en koncernintern erhvervelse af aktier, ville generere CFC-indkomst for A. Det var oplyst, at værdien af fordringen ville være lavere end værdien af aktierne. Ligningsrådet fandt, at forskellen mellem markedsværdien af den fordring, der udgjorde vederlaget for aktierne, og markedsværdien af aktierne udgjorde et beløb, der måtte anses for at være et vederlagsfrit kapitalindskud i det selskab, der erhvervede aktierne, hvorfor forskellen udgjorde et skattepligtigt tilskud, jf. SL § 4. Da et skattepligtig tilskud efter SL § 4 imidlertid ikke udgør en af de i SEL § 32, stk. 5, nr. 1-9, udtømmende opregnede indkomstarter, ville forholdet ikke generere CFC-indkomst for A. 

 

Afgørelsen af, om et udenlandsk selskab anses for et CFC-selskab, skal foretages for hvert indkomstår. Ved salg af aktier i underliggende datterselskaber skal fiktive avancer som omhandlet i SEL § 32, stk. 8, medregnes ved opgørelsen af, om selskabet opfylder betingelserne for at være omfattet af CFC-beskatning i det pågældende indkomstår. SEL § 32, stk. 8 er ændret fra og med 14. december 2005. Se afsnit S.D.5.3.2.3

 

Skattemæssige fradrag I henhold til SEL § 32, stk. 5, nr. 7, kan der foretages skattemæssige fradrag i CFC-indtægterne, når fradragene vedrører de CFC-indtægter, som er nævnt i SEL § 32, stk. 5, nr. 1-6. Er de aktiver, som medfører CFC-indtægter, afskrivningsberettigede, vil der kunne foretages afskrivninger, i det omfang det i øvrigt følger af SEL § 32. Der vil også kunne foretages fradrag for lønninger, i det omfang medarbejdernes arbejdstid vedrører de i SEL § 32, stk. 5, nr. 1-6, nævnte indtægter.

Finansiel leasing TfS 2000, 532 LR. En dansk koncern ejede nogle selskaber i et lavskatteland. Hvert af disse selskaber ejede ét skib, som blev udlejet til et koncernforbundet selskab på baggrund af såkaldte "bareboat charter"-aftaler. Ligningsrådet fandt ikke, at denne virksomhed i væsentlig grad var af finansiel karakter. Der forelå ikke finansiel leasing, således som dette begreb er defineret i International Regnskabsstandard nr. 17 (IAS 17), og der forelå heller ikke i øvrigt virksomhed af finansiel karakter. Med hensyn til begrebet "finansiel leasing" bemærkede Ligningsrådet, at skattemyndighederne ikke er bundet af IAS 17's definition. Der er tale om en konkret bedømmelse, og det kan således ikke generelt lægges til grund, at tvungen sambeskatning vil være udelukket, alene fordi den konkrete virksomhed falder uden for IAS 17's definition af finansiel leasing. Afgørelsen har efter ændringen af SEL § 32 fortsat betydning i relation til afgrænsningen af begrebet finansiel leasing i SEL § 32, stk. 5, nr. 8.