Et aktieselskabs stiftere, bestyrelsesmedlemmer, direktører, revisorer m.fl. er erstatningsansvarlige for den skade, som de forsætligt eller uagtsomt har påført et selskab.

Ifølge aktieselskabslovens § 140, 2. pkt., har stiftere, bestyrelsesmedlemmer og direktører pligt til at erstatte den skade, som de under udførelsen af deres hverv forsætligt eller uagtsomt har påført selskabets kreditorer ved at overtræde aktieselskabsloven eller selskabets vedtægter. Bestemmelsens 1. pkt. vedrører erstatning for skade, som er tilføjet selskabet. ►Anpartsselskabslovens § 80a indeholder en tilsvarende bestemmelse om anpartsselskaber.◄

I en utrykt dom afsagt af 27. februar 1998 idømte Vestre Landsret medlemmer af en bestyrelse og direktion erstatningsansvar efter aktieselskabslovens § 140 for det tab, som de havde påført selskabet ved at havde været med til at sælge selskabets ejendom til langt under vurderingsprisen til et selskab, som nogle af medlemmerne ejede. Bestemmelsen kan også anses for at være et supplement til omstødelsesreglerne, da den lavere salgspris også indebar et omstødeligt gavemoment efter KL § 64, jf. afsnit E.3.12.4.

Der er nogle forskelle mellem omstødelsessøgsmål og erstatningssøgsmål. Ved erstatningssøgsmål dækker erstatningskravet boets samlede tab, og resultatet afhænger af en subjektiv vurdering af skadevolderens opførsel. Samtidig er sådanne søgsmål ikke omfattet af tidsfristen KL § 81, der alene gælder anlæg af omstødelsessager. Ved omstødelse opgøres boets krav alene til den begunstigedes berigelse, som denne skal fralægge sig, jf. KL § 75. KL § 64, stk. 1, bestemmer, at omstødelsen kan gennemføres på et objektivt grundlag, og efter KL § 64, stk. 2, skal der alene føres et solvensbevis. Se mere om erstatning for culpøse handlinger i afsnit E.3.17.3.

På selskabets revisorer, vurderingsmænd og granskningsmænd finder aktieselskabslovens § 140 også anvendelse, jf. lovens § 141. ►Se tilsvarende anpartsselskabslovens § 80b om anpartsselskaber.◄

Aktionærer, som fortsætligt eller groft uagtsomt har påført selskabet, andre aktionærer eller 3. mænd et tab ved at overtræde aktieselskabsloven eller selskabets vedtægter, skal erstatte tabet, jf. aktieselskabslovens § 142. ►Et tilsvarende ansvar gælder for anpartshavere, jf. anpartsselskabslovens § 80c.◄

Aktieselskabslovens ►og anpartsselskabslovens◄ erstatningsregler er en kodificering af den retspraksis, der er blevet til på baggrund af dansk erstatningsrets almindelige culparegel, som på den måde supplerer disse regler.

En kreditor, der har lidt et tab som følge af en handling eller undladelse, der er rettet direkte mod kreditor og ikke blot er en afledet følge af en handling eller undladelse rettet mod det senere konkursramte selskab, vil efter reglen i aktieselskabslovens § 140, 2. pkt., ►eller anpartsselskabslovens § 80a, 2. pkt.,◄ evt. analogt, kunne vælge selv at anlægge en erstatningssag uden om boet.

Kreditorer kan således vælge selv at rejse et erstatningskrav over for eksempelvis et bestyrelsesmedlem eller direktøren - fx fordi konkursdividenden må forventes at blive beskeden. Desuden går et eventuelt omstødelsesbeløb til boet og dermed til alle kreditorer til fordeling efter konkursordenen, hvorimod et erstatningskrav, som en forfordelt kreditor måtte få dom for, går til denne kreditor, der heller ikke er bundet af fristen i KL § 81, som kun gælder omstødelsessager.