Dette afsnit beskriver formålet og lovgrundlaget for, hvornår Toldstyrelsen kan bevillige godtgørelse af eller fritagelse for import- eller eksportafgifter (told).
Formål
Formålet med at give godtgørelse af eller fritagelse for import- eller eksportafgifter er, at toldmyndighederne, hvis betingelserne er opfyldt, kan tilbagebetale (godtgøre) et beløb, som allerede er betalt, eller lade være med at opkræve (fritage for) et beløb, som ikke allerede er betalt.
Reglerne om myndighedsfejl, som beskrives i afsnit F.A.13.6, har til formål at beskytte debitors berettigede forventning om, at samtlige forhold, som ligger til grund for afgørelsen om godtgørelse eller fritagelse af afgifter, er korrekte.
Lovgrundlaget
Lovgrundlaget findes i:
-
Europa Parlamentet og Rådets Forordning (EUTK) art. 116-123
-
Kommissionens Delegerede Forordning (DF) art. 92-102 samt art. 148
-
Kommissionens Gennemførelsesforordning (GF) art. 172-181.
Begreberne om godtgørelse eller fritagelse for import- eller eksportafgifter (told), er defineret i EUTK art. 5, nr. 28 og nr. 29. Se F.A.2 Definitioner, begrebet og forkortelser.
Begrebet... | Forklaring |
Godtgørelse | ►Tilbagebetaling af et import- eller eksportafgiftbeløb, der er blevet betalt.◄ ►◄ |
Fritagelse | ►Bortfald af forpligtelsen til at betale et import- eller eksportafgiftbeløb, der ikke er blevet betalt.◄ ►◄ |
Bemærk
Der gives momsgodtgørelse i samme omfang og på tilsvarende betingelser som toldgodtgørelse.
Se ML § 45, stk. 4, samt Den juridiske vejledning, afsnit D.A.12.5 Indførsel af varer fra lande uden for EU ML § 45, stk. 15, for mere om godgørelse af dansk moms.