| SEL § 32, stk. 1, nr. 2Kravet om, at det udenlandske datterselskab skal have en CFC-indkomst af en vis størrelse for at kunne karakteriseres som et CFC-selskab, er opfyldt, når datterselskabets CFC-indkomst, jf. stk. 3 og stk. 5, nr. 1-9, for samme periode udgør mere end 1/3 af datterselskabets samlede skattepligtige indkomst opgjort efter stk. 3, jf. SEL § 32, stk. 1, nr. 2.
Komponenterne i datterselskabets CFC-indkomst opgøres som summen af de i SEL § 32, stk. 5, nr, 1-9, nævnte skattepligtige indtægter og udgifter m.v., jf. ovenfor afsnit S.D.5.2. Selve opgørelsen foretages på baggrund af SEL § 32, stk. 3, hvorefter skattepligtig fortjeneste og fradragsberettiget tab skal beregnes på grundlag af de faktiske anskaffelsessummer og det faktiske anskaffelsestidspunkt.
Opgørelsen efter SEL § 32, stk. 3 Afskrivningsberettigede aktiver anses for erhvervet til den faktiske anskaffelsessum og afskrevet med de samlede udenlandske skattemæssige afskrivninger. Vælger datterselskabet i et indkomstår med positiv udenlandsk indkomst ikke at nedbringe denne i størst muligt omfang ved udnyttelse af udenlandske afskrivningsmuligheder, eller kan et udenlandsk afskrivningsgrundlag ikke opgøres, anvendes SEL § 31 A, stk. 8.
Afskrivninger og andre udgifter, som efter skatteyderens valg efter danske regler kan fradrages i det pågældende indkomstår, skal fradrages, hvis datterselskabet ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst efter udenlandske regler foretager tilsvarende fradrag i samme indkomstår.
Såfremt datterselskabet medregner fortjeneste og tab efter lagerprincippet henholdsvis realisationsprincippet, anvendes tilsvarende princip ved den danske indkomstopgørelse, uanset om der efter danske regler er adgang hertil.
Såfremt datterselskabet ved indkomstopgørelsen efter udenlandske regler er indtrådt i et indskydende selskabs anskaffelsessummer og anskaffelsestidspunkter, indtrædes også i anskaffelsessummerne og anskaffelsestidspunkterne ved den danske indkomstopgørelse.
Sker der en overdragelse til et andet selskab, hvor det modtagende selskab efter udenlandske regler indtræder i datterselskabets anskaffelsessummer og anskaffelsestidspunkter, og moderselskabet efter overdragelsen kontrollerer eller har væsentlig indflydelse på det modtagende selskab, medregnes fortjeneste og tab ikke ved den danske indkomstopgørelse.
I SKM2004.218.LR blev Ligningsrådet spurgt om, hvorvidt en aktieombytning, nogle fusioner og en spaltning ville generere CFC-indkomst for det danske selskab A. Det var oplyst, at de udenlandske skatteregler alene indeholdt bestemmelser om, at de modtagende selskaber indtrådte i det indskydende selskabs anskaffelsessummer, mens de udenlandske skatteregler ikke indeholdt bestemmelser om, at de modtagende selskaber indtrådte i det indskydende selskabs anskaffelsestidspunkter. Dette skyldtes, at anskaffelsestidspunkterne ikke var relevante for de udenlandske skatteregler, da den udenlandske beskatning af aktieafståelser ikke var afhængig af ejertidsperioden. Ligningsrådet fandt, at SEL § 32, stk. 3, 6. og 7. pkt., kunne finde anvendelse, da der indtrådte succession efter udenlandske regler, hvorfor der ikke ville blive genereret CFC-indkomst for A. Herudover blev Ligningsrådet spurgt, om erhvervelsen af en koncernintern fordring og anvendelsen af denne fordring som vederlag i en koncernintern erhvervelse af aktier, ville generere CFC-indkomst for A. Det var oplyst, at værdien af fordringen ville være lavere end værdien af aktierne. Ligningsrådet fandt, at forskellen mellem markedsværdien af den fordring, der udgjorde vederlaget for aktierne, og markedsværdien af aktierne udgjorde et beløb, der måtte anses for at være et vederlagsfrit kapitalindskud i det selskab, der erhvervede aktierne, hvorfor forskellen udgjorde et skattepligtigt tilskud, jf. SL § 4. Da et skattepligtig tilskud efter SL § 4 imidlertid ikke udgør en af de i SEL § 32, stk. 5, nr. 1-9, udtømmende opregnede indkomstarter, ville forholdet ikke generere CFC-indkomst for A.
Det må herefter vurderes, om den efter de ovenfor anførte regler opgjorte CFC-indkomst for indkomståret udgør mere end 1/3 af den samlede skattepligtige indkomst ligeledes opgjort efter SEL § 32, stk. 3. Ved vurderingen af, hvorvidt datterselskabets CFC-indkomst udgør mere end 1/3 af datterselskabets samlede skattepligtige indkomst, indgår således ikke underskud m.v. efter SEL § 32, stk. 4, mens underskud m.v. derimod indgår i vurderingen af, hvorvidt datterselskabet er lavt beskattet, se nedenfor afsnit S.D.5.3. Vurderingen af størrelsen af CFC-indkomsten foretages udelukkende på baggrund af datterselskabets indkomst i det pågældende indkomstår.
Udgør CFC-indkomsten mere end 1/3 af datterselskabets samlede skattepligtige indkomst, er betingelsen i SEL § 32, stk. 1, nr. 2, om CFC-indkomst af en vis størrelse opfyldt, og det må herefter vurderes, om datterselskabet tillige er lavt beskattet. |