Parter
H1 Arbejdsløshedskasse
(advokat Peter Giersing)
mod
Skatteministeriet, Told- og Skattestyrelsen
(kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke)
Afsagt af højesteretsdommerne
Per Walsøe, Poul Søgsard, Jytte Scharling, Marianne Højgaard Pedersen og Jon Stokholm.
I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. november 2001.
Påstande
Appellanten, H1 Arbejdsløshedskasse, har gentaget sine påstande.
Indstævnte, Skatteministeriet, Told- og Skattestyrelsen, har principalt påstået stadfæstelse og har gentaget sin subsidiære påstand.
Anbringender
Arbejdsløshedskassen har for Højesteret yderligere gjort gældende, at der ikke ved opgørelsen af skattemyndighedernes krav er taget højde for, at et stort antal beløbsmodtagere kunne have mulighed for befordringsfradrag.
Told- og Skattestyrelsen, der ikke har afvist, at nogle beløbsmodtagere kunne have krav på fradrag, har navnlig anført, at kravet er opgjort så lavt, at dette forhold ikke kan få betydning.
Forklaringer
Til brug for Højesteret er der afgivet forklaringer af OK og JP
Højesterets begrundelse og resultat
Af de grunde, der er anført af landsretten, tiltræder Højesteret, at Told- og Skattestyrelsens principale påstand ikke er afvist, og at H1 Arbejdsløshedskasse har gjort sig skyldig i en klar forsømmelse og dermed er umiddelbart ansvarlig for ikke indeholdt A-skat, jf. kildeskattelovens § 69, stk. 1.
Højesteret finder det godtgjort, at det krævede beløb, 4.800.485 kr., ikke overstiger det beløb, som arbejdsløshedskassen skulle have indeholdt i skat ved udbetalingen af befordringsgodtgørelser. Højesteret finder endvidere, at skattemyndighederne ved opgørelsen i tilstrækkeligt omfang har taget højde for, at nogle af beløbsmodtagerne muligt har medregnet kørselsgodtgørelsen ved selvangivelsen, og kravets størrelse indebærer, at det ikke får betydning, at der måtte være uudnyttede befordringsfradrag. Det forhold, at skattemyndighederne ikke på alle punkter har fulgt den fremgangsmåde, der er beskrevet i det dagældende cirkulære nr. 4 af 2. februar 1987 om opkrævning af ikke indeholdte A-skatter efter kildeskattelovens § 68 og § 69, stk. 1, kan på denne baggrund og under hensyn til det store antal beløbsmodtagere og de enkelte kravs beskedne størrelse ikke tillægges betydning. Der er ikke grundlag for at antage, at skattemyndighederne ved den fulgte fremgangsmåde har afskåret arbejdsløshedskassen fra at gøre regres mod modtagerne af befordringstilskud. Det tiltrædes derfor, at Told- og Skattestyrelsen kan kræve det anførte beløb på 4.800.485 kr. betalt af arbejdsløshedskassen.
Det fremgår af sagen, at arbejdsløshedskassen betalte det ikke indeholdte A-skattebeløb den 20. juli 1995 og morarenten heraf den 12. september 1995. Højesteret finder, at der herefter først er grundlag for skattemyndighedernes krav om forrentning efter bestemmelsen i kildeskattelovens § 63 fra det tidspunkt, da skattemyndighederne, der foretog tilbagebetaling den 27. maj 1999, på ny rejste kravet ved sagsanlægget i slutningen af december 1999.
Da arbejdsløshedskassen som anført er ansvarlig for et beløb på 4.800.485 kr. for ikke indeholdt A-skat i 1994, skal arbejdsløshedskassen tilbagebetale en forholdsmæssig del af den rente, skattemyndighederne sammen med tilbagebetaling af det tidligere afregnede A-skattebeløb på 5.803.486 kr. udbetalte til kassen den 27. maj 1999. Højesteret fastsætter denne andel til 2.175.000 kr.
Told- og Skattestyrelsens krav tages herefter til følge i det anførte omfang.
T h i k e n d e s f o r r e t
H1 Arbejdsløshedskasse skal til Skatteministeriet, Told- og Skattestyrelsen, betale 6.975.485 kr. med tillæg af renter af 4.800.485 kr. med 1,3 % pr. påbegyndt måned fra den 1. januar 2000 til den 30. august 2001 og med 1,1 % pr. påbegyndt måned fra den 1. september 2001, eventuelt som senere ændret.
I sagsomkostninger for landsret og Højesteret skal H1 Arbejdsløshedskasse betale 500.000 kr. til Skatteministeriet, Told- og Skattestyrelsen.
De idømte beløb skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse.