Indhold
Afsnittet handler om de krav der er til angivelse og dokumentation.
Importøren har ved angivelse til en toldmæssig bestemmelse eller anvendelse fuld deklarationspligt og er pligtig til at fremlægge den nødvendige dokumentation for at bekræfte bl.a. toldværdien.
Afsnittet indeholder:
- Angivelse af toldværdien
- Dokumentation af toldværdien
- Fakturaen
- Krav til fakturaen
- Kredit- og debetnotaer
- Fragtbreve mv.
- Dokumentation ved indbyrdes afhængighed
- Dokumentation vedrørende de alternative metoder
- Toldværdideklaration og værdispecifikation
- Toldværdideklaration
- Værdispecifikation.
Angivelse af toldværdien
Importøren skal angive toldværdien af varer, der indføres fra lande uden for EU. Hertil anvendes lovgivningens bestemmelser og eventuelt særlige afgørelser udstedt til importøren.
Dokumentation af toldværdien
Importøren skal kunne dokumentere den angivne toldværdi. Importøren skal således afgive alle nødvendige oplysninger og dokumenter. Anvendes transaktionsværdien, skal en genpart eller kopi af handelsfakturaen være til stede hos importøren eller dennes repræsentant eller vedlægges enhedsdokumentet hvis nødproceduren anvendes. Til bekræftelse af omkostningselementer og handelsvilkår kan SKAT kræve, at der fremlægges andre dokumenter, fx transportdokumenter eller handelsaftaler. Se TK artikel 14 og GB artikel 181.
SKAT kan i øvrigt kræve oplysninger og dokumenter af enhver person eller virksomhed, som direkte eller indirekte har interesse i den pågældende indførsel.
Der gælder nøjagtigt de samme krav til dokumentation, når en importør anvender forenklede fremgangsmåder, fx når en importør har tilladelse til at anvende hjemstedsordningen. I sådanne tilfælde er hovedreglen, at dokumentationen ikke afgives til SKAT, men arkiveres hos importøren. Dokumentationsmaterialet kan herefter indsendes eller forevises, hvis SKAT anmoder herom eller foretager kontrol. Se afsnit F.A.8.
Fakturaen
Kun den rigtige handelsfaktura kan accepteres, når transaktionsværdien anvendes, dvs. den faktura, som faktisk er grundlag for betalingen for varerne.
Hvis fakturaen er udstedt til en person, der er bosat i et andet EU-land, skal den afgives i to eksemplarer. Det ene eksemplar afstemples af SKAT og leveres tilbage til importøren, så det kan sendes til den person, som fakturaen er udstedt til. Denne regel skal kun anvendes ved brugen af "nødproceduren", det vil sige når papirudgaven anvendes.
Importøren skal sørge for, at fakturaen oversættes, hvis SKAT kræver det.
I særlige tilfælde udstedes afregningsbilag i stedet for fakturaen. De her anførte regler for fakturaer gælder tilsvarende for afregningsbilag.
Krav til fakturaen
Fakturaen skal være udfærdiget af sælgeren og opfylde de formkrav, der er fastsat i gældende dansk lovgivning se TBEK § 40. Fakturaen skal som hovedregel indeholde:
- Sælgerens navn og adresse.
- Køberens navn og adresse.
- Sted og dato for fakturaens udfærdigelse.
- Kollienes antal, art, mærker og numre.
- En nøjagtig specifikation af sendingens indhold, herunder oplysning om vareart (design, kvalitet, artikelnummer el. lign. ) og nettomængden for hver vareart (stykantal, masse eller mål efter branchemæssig sædvane).
- Specificeret prisangivelse for hver prisenhed.
- Alle øvrige betingelser vedrørende betaling, salg eller overtagelse samt levering, herunder oplysning om indrømmede rabatter eller prisnedsættelser med angivelse af disses karakter.
Hvis der mangler oplysninger om rabatter eller prisreduktioner, der forud er fratrukket i fakturabeløbet, eller om fakturerede rabatters karakter, skal importøren supplere fakturaen med sådanne oplysninger. Se afsnit F.A.8.3.2 beregningsgrundlaget for transaktionsværdien].
Kredit- og debetnotaer
Hvis en leverandør korrigerer en fakturapris, kan den korrigerede pris accepteres som toldværdi, forudsat at det er den pris, der faktisk er betalt eller skal betales. Svarer fakturaen ikke til den indgåede aftale, må importøren som dokumentation for korrektionen fremlægge kreditnota eller debetnota.
Kreditnotaer skal utvetydigt referere til den pågældende faktura ved henvisning til fakturanummer, fakturadato og varespecifikation. Dette gælder fx i tilfælde, hvor fakturaprisen korrigeres for prisnedsættelser, der modsvarer fejl eller mangler ved varerne eller varesendingen, eller for regnefejl eller fradragsberettigede rabatter.
Fragtbreve mv.
Til bekræftelse af transportomkostningerne skal importøren ved fortoldningen fremlægge dokumentation i form af fragtbrev, konnossement eller lignende. Fotokopier kan antages.
Ønsker importøren fradrag for transportomkostninger efter indførslen til EU's toldområde, og kendes de samlede transportomkostninger ikke, kan de sædvanlige omkostninger til en sådan transport trækkes fra. Hvis SKAT kræver det, skal importøren fremlægge den tarif, der henvises til.
Dokumentation ved indbyrdes afhængighed
Når importøren ønsker at anvende transaktionsværdien under henvisning til en sammenligningsværdi, skal sammenligningsværdien dokumenteres. Se afsnit F.A.8.4 De alternative metoder. Det kan ske i form af tolddokumenter, fx kopier af en konkret fortoldningsangivelse, fakturakopier mv. Det skal fremgå, at den påberåbte sammenligningsværdi er godkendt af toldmyndighederne, og at de øvrige betingelser for at anvende værdien er opfyldt.
Dokumentation vedrørende de alternative metoder
I de tilfælde, hvor toldværdien ønskes ansat efter en af de alternative ansættelsesmetoder, skal varemodtageren fremlægge den dokumentation, der indeholder de oplysninger, der er nødvendige for at benytte den pågældende metode. Se afsnit F.A.8.4 De alternative metoder.
Sker værdiansættelsen på grundlag af transaktionsværdien for tilsvarende varer, eller lignende varer, skal varemodtageren fremlægge tolddokumenter fx kopier af fortoldningsangivelser, fakturakopier mv. Det skal af dokumenterne fremgå, at transaktionsværdien for tilsvarende eller lignende varer tidligere er blevet godkendt af toldmyndighederne.
Ønsker en importør at anvende subtraktionsmetoden, fx. for varer leveret i kommission eller konsignation, skal der afgives dokumentation for enhedsprisen. Hvis en sådan ikke foreligger, skal der i stedet anvendes en specifikation med de oplysninger, der er nødvendige for den foreløbige værdiangivelse. Snarest - og senest 90 dage - efter afsætningen af varerne skal importøren afgive en genpart af afregningen med leverandøren. Afregningen skal indeholde en specificeret opgørelse af opnået salgspris samt en beregning af toldværdien i overensstemmelse med reglerne for subtransaktionsmetoden. Se afsnit F.A.8.4 De alternative metoder.
Ønskes metoden for beregnet værdi, anvendt, skal der fremlægges oplysninger om produktionen og om beløb for avancer og generalomkostninger. Oplysningerne skal gives af den udenlandske producent eller på dennes vegne. Se afsnit F.A.8.4 De alternative metoder.
Toldværdideklaration og værdispecifikation
Ved fortoldningen skal importøren afgive en toldværdideklaration, hvis der er tale om værditoldpligtige varer, og forsendelsens værdi overstiger 10.000 euro.
Importøren skal som regel udarbejde en specifikation af toldværdien for hver varekode.
Disse krav gælder, uanset om fortoldningen foretages på grundlag af en fortoldningsangivelse (enhedsdokument), eller om angivelsen foretages digitalt, fx online.
Foretages angivelsen digitalt, skal toldværdideklarationen og værdispecifikationen ikke afgives til toldmyndighederne ved fortoldningen, men opbevares hos importøren og kunne fremvises på forlangende.
Toldværdideklaration
Ved fortoldning af forsendelser med værditoldpligtige varer, og hvis toldværdi overstiger 10.000 euro, skal der afgives en erklæring - toldværdideklaration - om handelsforholdet mellem køber og sælger. Erklæringen skal oplyse om købs- og leveringsbetingelser samt en angivelse af de beløb, der skal tages i betragtning ved ansættelsen af toldværdien. Se GB artikel 178 og 179.
Deklarationen afgives på en særlig blanket, benævnt toldværdideklaration - nr. 14.007. Blanketten anskaffes af importøren og kan købes i boghandlen. Blanketten kan også udfyldes og udskrives via SKATs hjemmeside på adressen http://www.skat.dk/.
Toldværdideklarationen skal afgives, uanset om fortoldningen foretages på grundlag af en fortoldningsangivelse (enhedsdokumentet), eller om den foretages digitalt, fx online.
Foretages angivelsen digitalt, skal toldværdideklarationen dog ikke angives til toldmyndighederne i forbindelse med fortoldningen, men opbevares hos importøren og kunne fremvises på forlangende.
Værdigrænsen på 10.000 euro gælder pr. forsendelse. Det vil sige, at der skal afgives en deklaration, hvis forsendelsens samlede værdi overstiger 10.000 euro, uanset om værdien pr. varekode eventuelt ikke overstiger grænsen. Hvis forsendelsen indeholder såvel værditoldpligtige varer som andre, er det værdien af de værditoldpligtige varer, der er afgørende.
Ved værditoldpligtige varer forstås varer, for hvilke tolden skal beregnes på grundlag en procentandel af toldværdien, herunder også tilfælde, hvor en specifik toldsats er kombineret med en værditoldsats.
Leveres varer i delsendinger, skal der afgives toldværdideklaration, hvis den samlede værdi er over 10.000 euro.
Deklarationen afgives ved første indførsel. Deklarationen skal ikke afgives, hvis varerne
- er toldfri ifølge toldtariffen
- kan opnå toldfrihed som følge af en toldpræference-, toldkontingent- eller importloftordning
- kan indføres toldfrit, ifølge en toldsuspension eller toldlempelsesordning. Dette gælder dog ikke værditoldpligtige varer, der indføres til aktiv forædling efter tilbagebetalingsordning.
Deklarationen skal heller ikke afgives ved oplæggelse af varer på toldoplag eller på private lagre i Københavns Frihavn.
Der skal heller ikke afgives deklaration for varer, der værdiansættes på grundlag af de forenklede procedurer for letfordærvelige varer som frugt og grøntsager, eller i tilfælde, hvor indførslen ikke har erhvervsmæssig karakter.
Toldværdideklarationen skal underskrives af importøren eller af en person, herunder en speditør, som varemodtageren har bemyndiget til at underskrive. Det er en betingelse, at underskriveren er bosat i EU, og at den pågældende er i besiddelse af alle de nødvendige oplysninger.
For samlesendinger, kan der afgives en samlet toldværdideklaration for hele sendingen underskrevet af speditøren. I køberfeltet - rubrik 2a - henvises til samlefakturaens oplysninger om køberens navne og adresser.
Har varerne været genstand for successive salg, skal toldværdideklarationen afgives med navnene på de parter, der er køber og sælger i den handel, som er grundlaget for toldværdien. Se afsnit F.A.8.2 Beregning af toldværdien.
Importører, som til stadighed indfører varer fra samme leverandør på uændrede handelsvilkår, kan få tilladelse til at give en generel toldværdideklaration om handelsforholdet til den pågældende leverandør. Sådanne deklarationer har som hovedregel gyldighed i tre år, men dog kun så længe handelsforholdene er uændrede. Skriftlig ansøgning om en sådan tilladelse sendes til SKAT. Se GB artikel 179, stk. 3.
Værdispecifikation
Importøren skal sammen med fortoldningsangivelsen give en specifikation af værdien for hver varekode. Se TBEK § 40, 2. stk.
Når toldværdideklarationen er obligatorisk, gives specifikationen på deklarationens side 2. Importørens underskrift på deklarationens side 1 gælder også for oplysningerne i værdispecifikationen.
Når toldværdideklarationen ikke er obligatorisk, kan specifikationen enten foretages på toldværdi-deklarationens side 2, på et separat papir eller på fakturaen (i et særligt stempel, eller blot skrevet). Det er en forudsætning, at specifikationen, når den afgives på denne måde, indeholder alle oplysninger, der er relevante for ansættelsen af toldværdien. Et stempel, som vist i toldvejledningens bilag 12, vil kunne anvendes.
Det er ikke nødvendigt at afgive værdispecifikation, hvis
- der er tale om en enkelt varelinje
- handelsbetingelserne er CIF et sted i Danmark Se afsnit F.A.1 Definitioner på toldområdet
- fakturaen er udstedt i danske kroner
- der i øvrigt ikke er forhold, der medfører en justering af fakturaprisen.
Det er heller ikke nødvendigt at afgive værdispecifikation for sendinger, der udelukkende omfatter varer, der er toldfri efter toldtariffen eller toldfri efter en præference-, toldkontingent-, importloft- eller suspensionsordning.
Digitale værdispecifikationer
Importører og speditører m.fl., som anvender edb-systemer, kan efter ansøgning til SKAT få tilladelse til at give værdispecifikationen i form af en digital specifikation.
Inden tilladelsen gives, må virksomheden forelægge SKAT eksempler på, hvorledes man vil udfærdige digitale specifikationer.
Toldværdispecifikationen skal gives, uanset om fortoldningen foretages på grundlag af en fortoldningsangivelse (enhedsdokument), eller om den foretages digitalt, fx on-line.
Foretages angivelsen digitalt, skal værdispecifikationen dog ikke afgives til SKAT i forbindelse med fortoldningen, men opbevares hos importøren og kunne fremvises på forlangende.