Indhold

Dette afsnit beskriver reglerne om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse efter CO2-afgiftsloven.

Afsnittet indeholder:

  • Varer, der leveres til skibe i udenrigsfart, fiskerfartøjer ►- og fra den 1. januar 2025 søfartøjer omfattet af emissionsafgiften◄
  • Varer, der leveres til fly
  • Olie og gas til produktion af elektricitet
  • Kul til produktion af elektricitet
  • Dampskibsfart og jernbanedrift
  • Varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer mv.
  • Brændsler til produktion af tilsvarende brændsler (raffinaderier mv.)
  • Biobrændstoffer
  • Færgedrift
  • Benzin
  • Anden afgiftsgodtgørelse efter CO2-afgiftsloven
  • Andre bestemmelser om afgiftsfrihed
  • Afgiftslempelse for fjernvarme (el-patronordningen)
  • Godtgørelse af energiafgifter og CO2-afgift (momsregistrerede virksomheder)
  • Bevilling til afgiftsgodtgørelse - ikke-registrerede virksomheder
  • Tilbagebetaling af moms af CO2-afgift
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Varer, der leveres til skibe i udenrigsfart,  fiskerfartøjer ►- og fra den 1. januar 2025 søfartøjer omfattet af emissionsafgiften◄

Varer, der er afgiftspligtige efter CO2AL § 2, stk. 1, nr. 1-4, 8-10, 13, 15 og 18, og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19 (olieprodukter), kan leveres uden CO2-afgift til brug om bord i skibe i udenrigsfart, fiskerfartøjer med en bruttotonnage på 5 ton og derover eller en bruttoregistertonnage på 5 ton og derover.

Varerne kan leveres uden afgift af registrerede virksomheder eller af virksomheder med bevilling til afgiftsgodtgørelse efter CO2AL § 8.

Se CO2AL § 7, stk. 1, nr. 1.

►Bemærk at ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 ændres CO2-afgiftsfritagelserne for skibe i CO2AL § 7 fra den 1. januar 2025.

Ved en ændring ophæves CO2-afgiftsfritagelsen for levering til fiskerfartøjer med en bruttotonnage på 5 ton og derover eller en bruttoregistertonnage på 5 ton og derover, i CO2AL § 7, stk. 1, nr. 1.

Samtidigt indsættes en ny bestemmelse som CO2-afgiftslovens § 7, stk. 1, nr. 4 om, at afgiftspligtige varer efter CO2AL § 2, stk. 1, nr. 1-4, 8-10, 13, 15 og 18, og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19, fra den 1. januar 2025 kan leveres afgiftsfrit fra en registreret virksomhed eller en virksomhed, der har bevilling til afgiftsgodtgørelse, jf. § 8, til brug om bord på søfartøjer, for hvilke et rederi er registreret for afgift efter emissionsafgiftsloven for CO2-udledninger fra det konkrete søfartøj.

Afgiften indfases, se § 9 e, stk. 2, som indsat ved lov nr. 683 af 11. juni 2024, se afsnit E.A.4.6.1.7◄ 

Se også

Se også afsnit E.A.4.1.8 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse efter mineralolieafgiftsloven► og afsnit E.A.4.9 CO2e-emissioner◄.

Varer, der leveres til fly

Jetfuel kan leveres uden CO2-afgift til brug i luftfartøjer (fly), der anvendes erhvervsmæssigt.

Varerne kan leveres uden afgift af registrerede virksomheder eller af virksomheder med bevilling til afgiftsgodtgørelse efter CO2AL § 8.

Se CO2AL § 7, stk. 1, nr. 1.

►Bemærk vedrørende fritagelsen jetfuel at ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 ændres bl.a. CO2-afgiftslovens § 7, stk. 1, nr. 1 fra den 1. januar 2025.

Ved ændringen begrænses afgiftsfritagelsen for jetfuel til fra den 1. januar 2025 at omfatte
- levering af jetfuel til luftfartøjer, der anvendes i erhvervsmæssig udenrigsfart, og
- levering af jetfuel til brug i luftfartøjer til flyvninger, for hvilke et luftfartsselskab er registreret for afgift efter emissionsafgiftsloven for CO2-udledninger fra det konkrete luftfartøj.

Se § CO2AL § 7, stk. 1, nr. 1 og 5, som affattet ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 med ikrafttrædelse den 1. januar 2025◄.

CO2-afgiften kan godtgøres af andre varer end jetfuel, jf. CO2AL § 7, stk. 1, nr. 1. Dette gælder for disse andre varer, som bruges i luftfartøjer, der anvendes erhvervsmæssigt. Se CO2AL § 7, stk. 4, nr. 4.

CO2-afgiften godtgøres i samme omfang, som der er afgiftsgodtgørelse efter MINAL § 9, stk. 6, nr. 3.

Begrebet "der anvendes erhvervsmæssigt" skal forstås som levering af tjenesteydelse med fly mod vederlag.

►Bemærk vedrørende reglerne om godtgørelse for afgiftspligtige varer leveret til brug i luftfartøjer til flyvninger i CO2-afgiftsloven ændres ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 fra den 1. januar 2025.

Herefter ydes der godtgørelse af CO2-afgift for jetfuel og andre afgiftspligtige varer leveret alene til brug i luftfartøjer til flyvninger, hvoraf der skal betales afgift efter emissionsafgiftslovens § 8,

For andre afgiftspligtige varer end jetfuel er godtgørelsen betinget af, at varerne anvendes til brug i luftfartøjer, der anvendes erhvervsmæssigt.

Se § CO2AL § 7, stk. 4, nr. 4 og 6, som affattet ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 med ikrafttrædelse den 1. januar 2025

Afgiften indfases, se § 9 e, stk. 2, som indsat ved lov nr. 683 af 11. juni 2024, se afsnit E.A.4.6.1.7◄.

Se også

  • Afsnit E.A.4.1.8 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse for fly/luftfartøjer efter mineralolieafgiftsloven.
  • ►Afsnit E.A.4.9 CO2e-emissioner◄
  • Blanket 23.004, der anvendes ved ansøgning om godtgørelse af energi- og CO2-afgift.

Olie og gas til produktion af elektricitet

Der er afgiftsfrihed for afgiftspligtige varer efter

  • CO2AL § 2, stk. 1, nr. 1-4 og 17 (gas- og dieselolie, fuelolie, fyringstjære, petroleum og metanol af syntetisk oprindelse)
  • CO2AL § 2, stk. 1, nr. 8-10 (LPG-gas og raffinaderigas),
  • CO2AL § 2, stk. 1, nr. 11, 1. pkt. (naturgas, dog ikke tillægsafgift/metanafgift af naturgas),
  • CO2AL § 2, stk. 1, nr. 18, og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19,

der anvendes til produktion af elektricitet i kraftværker og kraftvarmeværker, som har tilladelse til udledning af CO2 efter CO2-kvoteloven.

Kravet om tilladelse til udledning af CO2 efter CO2-kvoteloven indebærer, at der ikke er afgiftsfrihed efter CO2-afgiftsloven for ikke-kvoteomfattet el-produktion.

Der gælder derudover de samme regler for afgiftsfrihed for olie og gas til produktion af elektricitet som efter MINAL § 9, stk. 2, og GASAL § 8, stk. 2.

Se CO2AL § 7, stk. 1, nr. 2.

Se også

Se også afsnit E.A.4.4.10 om afgiftsregler om produktion af elektricitet og kraftvarme.

Kul til produktion af elektricitet

Der er afgiftsfrihed for afgiftspligtige varer efter CO2AL § 2, stk. 1, nr. 5-7 (stenkul, jordoliekoks og brunkul) og nr. 12 (bitumen), der anvendes til fremstilling af elektricitet i kraftværker og kraftvarmeværker, som har tilladelse til udledning af CO2 efter CO2-kvoteloven.

Derudover kan kvoteomfattede kraftværker og kraftvarmeværker opnå afgiftsfrihed for ikke bionedbrydeligt affald omfattet af § 2, stk. 1, nr. 14, der anvendes til fremtilling af elektricitet. Se CO2AL § 5, stk. 2.

Kravet om tilladelse til udledning af CO2 efter CO2-kvoteloven indebærer, at der ikke er afgiftsfrihed efter CO2-afgiftsloven for ikke-kvoteomfattet el-produktion.

Der gælder derudover de samme regler for afgiftsfrihed for kul til produktion af elektricitet som efter KULAL § 7, stk. 1.

Se CO2AL § 7, stk. 1, nr. 3.

Værker, som forbruger varme leveret fra en ekstern varmeproducent med tilladelse til udledning af COefter lov om CO2-kvoter, som indebærer betaling af CO2-afgift efter § 2, stk. 1, nr. 14, kan få godtgørelse for afgiften af den andel af varmen, der anvendes til fremstilling af elektricitet, hvoraf der skal betales afgift efter lov om afgift af elektricitet. Andelen beregnes som forholdet mellem på den ene side energiindholdet i den elektricitet, der er fremstillet i perioden, og på den anden side summen af energiindholdet i den elektricitet og varme, der er fremstillet i perioden.

Se CO2AL § 7, stk. 8.

Se også

Se også afsnit E.A.4.4.10 om afgiftsregler om produktion af elektricitet og kraftvarme.

Dampskibsfart og jernbanedrift

Der er afgiftsfrihed for afgiftspligtige varer efter CO2AL § 2, stk. 1, nr. 5-7 (stenkul, jordoliekoks og brunkul) og nr. 12 (bitumen), der anvendes til dampskibsfart og jernbanedrift. Se CO2AL § 7, stk. 1, nr. 3.

CO2-afgiften godtgøres i samme omfang, som der er afgiftsgodtgørelse efter KULAL § 7, stk. 6.

Der er derimod ikke afgiftsfrihed efter CO2-afgiftsloven for mineralolieprodukter til jernbanedrift.

Varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer mv.

Der er afgiftsfrihed for varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer, internationale institutioner mv., der er omtalt i TDL § 4, samt personer, der er knyttet til disse.

Varerne (olie og kul) kan leveres uden afgift af registrerede virksomheder eller af virksomheder med bevilling til afgiftsgodtgørelse efter CO2AL § 8. Der gælder den samme særlige ordning som efter mineralolieafgiftsloven for oplagshavere af benzin og olieprodukter, så oplagshaverne kan få godtgjort CO2-afgiften af den benzin og olie, som diplomater med flere køber hos dem på deres tankstationer.

Muligheden for afgiftsfrihed for repræsentationer med videre gælder også for fjernvarme fremstillet på basis af afgiftspligtige varer.

Se CO2AL § 7, stk. 1, nr. 4.

Administration af afgiftsfriheden afhænger dog nærmere af arten af den enkelte vare. Der er nedenfor redegjort nærmere herom for gas og fjernvarme.

Se også

  • Afsnit E.A.4.1.8 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse for benzin og olie efter mineralolieafgiftsloven
  • Afsnit E.A.4.2.9 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse for kul efter kulafgiftsloven
  • Blanket (23.006), der anvendes ved anmodning om godtgørelse af bl.a. elafgift, energiafgift og CO2-afgift på gas og afgiften på varme.

Gas

Af praktiske hensyn administreres ordningen med afgiftsfrihed for gas som en godtgørelsesordning. Dette indebærer, at bestemmelsen ikke direkte berører gasnetvirksomhedernes opkrævning af afgift.

Repræsentationer mv. kan efter ansøgning til Skattestyrelsen få godtgjort CO2-afgiften og energiafgiften.

Se også

Se også afsnit E.A.4.4.9 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse for gas efter gasafgiftsloven.

Fjernvarme

Diplomatiske repræsentationer, konsulater og her repræsenterede internationale organisationers kontorer kan få godtgjort afgiftsbelastningen på den leverede fjernvarme.

Repræsentationer mv. kan efter ansøgning til Skattestyrelsen få godtgjort afgiften på varme.

Brændsler til produktion af tilsvarende brændsler (raffinaderier mv.)

Fritaget for CO2-afgift er brændsler (energiprodukter) omfattet af CO2AL § 2, stk. 1, der direkte medgår til produktionen af et tilsvarende energiprodukt.

Fritagelsen gælder kun for energiprodukter, som er produceret på virksomhedens område.

Fritagelsen gælder dog ikke for energiprodukter, der anvendes som motorbrændstof

En forholdsmæssig del af brændslerne kan henregnes som forbrugt til produktion af et tilsvarende energiprodukt i de tilfælde, hvor samme anlæg både forsyner anvendelser til dette formål og til andre anvendelser i virksomheden. Det er en betingelse for afgiftsfriheden, at en sådan fordeling kan opgøres.

Ved denne fordeling skal reglerne i § 9 a, stk. 3, i CO2AL anvendes.

En tilsvarende fordelingsbestemmelse findes også i MINAL § 11, stk. 5, nr. 4, og fordelingen af afgiftspligtige og afgiftsfritagne brændsler bør efter Skattestyrelsens vurdering ske efter principperne i MINAL § 11, stk. 5, nr. 4.

Se CO2AL § 7, stk. 2.

Se også

Se også afsnit

  • E.A.4.1.8 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse efter mineralolieafgiftsloven
  • E.A.4.4.9 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse efter gasafgiftsloven.

Biobrændstoffer

Biobrændstoffer, der anvendes som motorbrændstof, er fritaget for afgift.

Biobrændstoffer er flydende eller gasformige brændstoffer, der anvendes som motorbrændstof, fremstillet på baggrund af biomasse.

Se CO2AL § 7, stk. 3.

Færgedrift

CO2-afgiften godtgøres af varer omfattet af afgiftspligten efter CO2AL § 2, stk. 1, nr. 1-4, nr. 8-10, nr. 15 og nr. 18, og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19, der anvendes til færgedrift(mineralolieprodukter), der anvendes til færgedrift.

Se CO2AL § 7, stk. 4, nr. 2.

Varerne kan dog i særlige tilfælde leveres uden afgift fra en registreret oplagshaver i lighed med bestemmelserne i MINAL § 9, stk. 9. Se CO2AL § 7, stk. 5.

►Bemærk at ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 ændres CO2-afgiftslovens § 7, stk. 4, nr. 2, og der tilføjes nyt stk. 3, fra den 1. januar 2025.

Som følge af ændringerne gives fra den 1. januar 2025 godtgørelse for afgiftspligtige varer omfattet af CO2AL § 2, stk. 1, nr. 1-4, nr. 8-10, nr. 15 og nr. 18, og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19, der anvendes til udenrigsfærgefart, og varer omfattet af CO2AL § 2, stk. 1, nr. 1-4, nr. 8-10, nr. 15 og nr. 18, og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19, leveret til brug ombord på søfartøjer, og hvoraf der skal betales afgift efter emissionsafgiftslovens § 8. Jf.  § CO2AL § 7, stk. 4, nr. 2 og 3, som affattet ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 med ikrafttrædelse den 1. januar 2025.

Afgiften indfases, se § 9 e, stk. 2, som indsat ved lov nr. 683 af 11. juni 2024, se afsnit E.A.4.6.1.9◄

Se også

Se også afsnit E.A.4.1.8 om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse efter mineralolieafgiftsloven.

Benzin

CO2-afgiften godtgøres af benzin og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19 i det omfang, der kan ydes godtgørelse efter mineralolieafgiftsloven.

Et eksempel er benzin, der anvendes i fartøjer ved erhvervsmæssigt fiskeri eller i fartøjer til anden erhvervsmæssig sejlads bortset fra lystfartøjer.

Se CO2AL § 7, stk. 4, nr. 3.

Se også

Se også afsnit E.A.4.1.8 om afgiftsgodtgørelse for benzin til erhvervsmæssigt fiskeri eller anden erhvervsmæssig sejlads efter mineralolieafgiftsloven.

Anden afgiftsgodtgørelse efter CO2-afgiftsloven

CO2-afgiften godtgøres af varer omfattet af afgiftspligten efter CO2AL § 2, stk. 1, nr. 1-7 og nr. 8-12 og nr. 15, nr. 18 og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19 (mineralolie, kul og gas), som anvendes af en virksomhed til erhvervsmæssig sejlads med skibe og fartøjer, der ikke er omfattet af CO2AL § 7, stk. 1, dog bortset fra lystfartøjer, eller anvendes på anden måde end som motorbrændstof eller brændstof til fremstilling af varme eller anvendes til fremstilling af elektricitet, som er afgiftspligtig efter lov om afgift af elektricitet.

CO2-afgiften godtgøres dog ikke for varer anvendt til produktion af elektricitet på anlæg, som ikke er omfattet af CO2-kvoteloven, § 9. Andelen af afgiftspligtige varer, som er forbrugt til produktion af elektricitet i kraftvarmeværker, der afsætter elektricitet, opgøres efter reglerne i MINAL § 9, stk. 2, KULAL § 7, stk. 1, eller GASAL § 8, stk. 2.

Afgiften godtgøres i samme omfang, som virksomheden har fradragsret for indgående moms for varerne. Dette gælder dog ikke for CO2-afgift af brændstof, der anvendes til erhvervsmæssig sejlads med skibe og fartøjer.

Se CO2AL § 7, stk. 4, nr. 1.

►Bemærk at ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 ændres CO2-afgiftslovens § 7, stk. 4, nr. 1 fra den 1. januar 2025.

Ved ændringen begrænses godtgørelsen for varer omfattet af afgiftspligten efter CO2AL § 2, stk. 1, nr. 1-12 og nr. 15, nr. 18 og tilsvarende afgiftspligtige varer efter § 2, stk. 1, nr. 19, som anvendes af en virksomhed til erhvervsmæssig sejlads med skibe. Godtgørelsen omfatter ikke sejlads med skibe, der er omfattet af CO2AL § 7, stk. 1, og lystfartøjer, indenrigsfærger og fiskerfartøjer. Jf.  § CO2AL § 7, stk. 4, nr. 1, 1. pkt., som affattet ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 med ikrafttrædelse den 1. januar 2025.

Afgiften indfases, se § 9 e, stk. 2, som indsat ved lov nr. 683 af 11. juni 2024, se afsnit E.A.4.6.1.9◄

Se også

Se også afsnit E.A.4.1.8 om afgiftsgodtgørelse for mineralolieprodukter til erhvervsmæssig sejlads med skibe og fartøjer efter MINAL § 9, stk. 6, nr. 1.

Andre bestemmelser om afgiftsfrihed

Der ydes afgiftsfrihed for afgiftspligtige varer i samme omfang som efter MINAL § 9, stk. 7-10. Se CO2AL § 7, stk. 5.

Et eksempel er benzin og olie, som tages med fra udlandet til brug i et køretøjs normale brændstoftank.

Fra 1. januar 2018 afgiftsfritages gassen der er indeholdt i lightere, som indføres fra udlandet. Det betyder, at der ved indførsel ikke vil skulle betales CO2-afgift af gas, der er indeholdt i lightere. Se MINAL § 9, stk. 7, 3. pkt.

►Bemærk at som følge af lov nr. 683 af 11. juni 2024 skal der fra den 1. januar 2025 ikke betales CO2-afgift af brændstof i søfartøjers standardtanke og luftfartøjers standardtanke, når brændstoffet er frigivet til brug i et andet medlemsland eller tanket uden for EU. Ved standardtanke forstås den definition, som er i artikel 24, nr. 2 i energibeskatningsdirektivet.

Efter artikel 24, nr. 2 er standardtanke tanke, der af konstruktøren er indbygget i alle transportmidler af samme type som det pågældende transportmiddel, og hvis permanente anbringelse muliggør direkte brug af brændstoffet som drivmiddel både for køretøjet og eventuelt for køleanlæg eller andre anlæg under transporten. Gastanke, der er påmonteret transportmidler konstrueret med henblik på direkte brug af gas som brændstof, samt tanke, der er påmonteret andre anlæg på transportmidlet, anses ligeledes for at være standardtanke.

Det omfatter desuden tanke, der af konstruktøren er indbygget i alle beholdere af samme type som den pågældende beholder, og hvis permanente anbringelse muliggør direkte brug af brændstoffet som drivmiddel under transporten for de køleanlæg eller andre anlæg, som de særlige beholdere er udstyret med.

Ved særlige beholdere forstås enhver beholder udstyret med specielt indrettet apparatur til kølesystemer, iltningssystemer, varmeisolationssystemer eller andre systemer.

Fritagelsen skal bl.a. ses i sammenhæng med, at der fra den 1. januar 2025 skal betales CO2-afgift ved brug af brændstoffer i fiskefartøjer og visse flyvninger.

Se CO2AL § 11 a, som indsat ved lov nr. 683 af 11. juni 2024 med ikrafttrædelse den 1. januar 2025.◄

Se også

Se også afsnit E.A.4.1.8 om andre afgiftsfritagelser for mineralolieprodukter.

Se også afsnit E.A.4.6.5 om bundfradrag i betaling af CO2-afgift.

Afgiftslempelse for fjernvarme (el-patronordningen)

Varmeproducenter har på visse betingelser ret til afgiftslempelse for fjernvarme, der produceres af afgiftspligtige brændsler. Se CO2AL § 7, stk. 6 og 7.

Ordningen, der også kaldes "el-patronordningen", findes også i elafgiftsloven, gasafgiftsloven, kulafgiftsloven og mineralolieafgiftsloven.

►Der indføres en særlig afgiftsberegning vedrørende kvoteomfattede brændsler til rumvarme mv. fra den 1. januar 2025, jf. lov nr. 683 af 11. juni 2024.◄

Se også

Se også afsnit E.A.4.3.9 om afgiftslempelse for fjernvarme (el-patronordningen).

Godtgørelse af energiafgifter og CO2-afgift (momsregistrerede virksomheder)

Momsregistrerede virksomheder har på visse betingelser ret til hel eller delvis godtgørelse af energiafgifter på energiprodukter, der anvendes til procesformål. Se fx GASAL § 10, § 10 a, § 10 b, § 10 c og § 10 d.

Momsregistrerede virksomheder har også på visse betingelser ret til hel eller delvis godtgørelse af CO2-afgift på energiprodukter. Se CO2AL § 9 a, § 9 b og § 9 c.

►Bemærk at ved lov nr. 683 af 11. juni 2024, ændres § 9 a (lempelse for kvoteomfattet rumvarme), § 9 c (bundfradraget) ophæves og lovens tilføjes § 9 e (indfasning af afgiftsforhøjelse af CO2-afgiften for ikke-kvoteomfattet proces). Se afsnit E.A.4.6.4.2 for en overordnet gennemgang af lov nr. 683 af 11. juni 2024.◄

Se også

Se også afsnit E.A.4.6, hvor alle regler om godtgørelse af energiafgifter og CO2-afgift til momsregistrerede virksomheder er beskrevet.

Bevilling til afgiftsgodtgørelse - ikke-registrerede virksomheder

Virksomheder, der ikke er registreret efter CO2AL § 3 (enten autoriseret som oplagshavere efter mineralolieafgiftsloven eller registreret som oplagshavere efter kulafgiftsloven), kan få bevilling til godtgørelse af CO2-afgift af varer, der er afgiftspligtige efter henholdsvis mineralolieafgiftsloven eller kulafgiftsloven, og som

  • leveres til virksomheder, der er registreret efter mineralolieafgiftsloven eller kulafgiftsloven for fremstilling, afsætning og forbrug af samme varer
  • leveres til udlandet, eller
  • fritages for afgift efter CO2AL § 7, fx til brug om bord på skibe i udenrigsfart og fiskerfartøjer på 5 BT og derover eller 5 BRT og derover, dog bortset fra lystfartøjer.

Se CO2AL § 8.

Der gælder de samme betingelser for at få bevilling efter CO2-afgiftsloven som efter mineralolieafgiftsloven og kulafgiftsloven. Se MINAL § 10 og KULAL § 7, stk. 4.

►Bemærk, at afgiftsfritagelsen for skibe mv. ændres fra den 1. januar 2025, jf. lov nr. 683 af 11. juni 2024.◄

Se også

  • E.A.4.1.8 om andre afgiftsgodtgørelser efter mineralolieafgiftsloven (Ikke autoriserede eller registrerede virksomheder)
  • E.A.4.2.9 om godtgørelse til ikke-registrerede virksomheder ved levering til udlandet og registrerede oplagshavere.

Tilbagebetaling af moms af CO2-afgift

Hvis en virksomhed ikke kan fradrage moms af afgifter som indgående moms i sit momsregnskab, når selve afgiften godtgøres, kan der ske tilbagebetaling af momsen af afgiften efter ML § 45, stk. 16.

Dette kan eventuelt være relevant i forbindelse med momsfrie erhvervsmæssige aktiviteter.

Se også afsnit D.A.12.6.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse Afgørelsen i stikord Kommentarer
EU-domme

C-833/21

Artikel 14, stk. 1, litra a), andet punktum, i energibeskatningsdirektivet skal fortolkes således, at en national lovgivning, der bestemmer, at der pålægges afgift på kul, der bruges til produktion af elektricitet, opfylder betingelsen om, at afgiften skal være indført "af miljøpolitiske hensyn", såfremt der består en direkte forbindelse mellem anvendelsen af indtægterne fra og formålet med den pågældende afgift, eller såfremt denne afgift, uden at forfølge et rent budgetmæssigt formål, for så vidt angår dens struktur, herunder beregningsgrundlaget eller afgiftssatsen, er udformet på en sådan måde, at den påvirker de afgiftspligtiges adfærd i en retning, der gør det muligt at sikre en bedre miljøbeskyttelse.

C-49/17

Vedrørende rækkevidden af afgiftsfritagelsen i artikel 21, stk. 3, 1. pkt., i energibeskatningsdirektivet. Dommen fastslår, at denne afgiftsfritagelse ikke omfatter forbrug af energiprodukter på et område, der tilhører en virksomhed, der har produceret dem, med henblik på fremstilling af andre energiprodukter i en situation, hvor de energiprodukter, der fremstilles som den pågældende virksomheds hovedaktivitet, anvendes til andet end motorbrændstof og brændsel til opvarmning.

 
C-31/17 Artikel 14, stk. 1, litra a), i energibeskatningsdirektivet skal fortolkes således, at den obligatoriske fritagelse i denne bestemmelse gælder for energiprodukter, der anvendes til elproduktion, når sådanne produkter anvendes til kombineret produktion af elektricitet og varme i henhold til artikel 15, stk. 1, litra c), i nævnte direktiv.
Landsretsdomme

SKM2017.155.ØLR

Landsretten tiltrådte, at der ikke var adgang til afgifts- og momsrefusion for appellanten efter henholdsvis godtgørelsesreglerne i elektricitetsafgiftslovens § 11, stk. 1, og kuldioxidafgiftslovens § 9, stk. 2, samt momslovens § 37, stk. 1, eftersom afgiftsbeløbene ikke var betalt og appellanten heller ikke var forpligtet til at betale disse. Appellanten havde således ikke båret nogen afgiftsbyrde, som der kunne ske afgiftsgodtgørelse henholdsvis fradrag for.

Stadfæstelse af SKM2015.257.BR.

Landsskatteretskendelser

SKM2019.38.LSR

Landsskatteretten fandt ikke, at selskabets forbrug af dieselolie til drift af råstofpumper på selskabets skibe var godtgørelsesberettiget efter mineralolieafgiftslovens § 9, stk. 6, nr. 1, CO2-afgiftslovens § 7, stk. 4, nr. 1, 1. pkt., svovlafgiftslovens § 9, stk. 5 og NOx-afgiftslovens § 9, stk. 4.

 
Skatterådet

SKM2023.191.SR

LBG (Liquefied Biogas) fremstilledes ved kraftig nedkøling af biogas. Nedkølingen bevirkede, at biogassen skiftede tilstand fra gasformig til flydende tilstand, dvs. til LBG.

Skatterådet kunne bekræfte, at der ikke skulle betales afgift efter CO2-afgiftsloven for LBG, der anvendtes som motorbrændstof.

SKM2014.638.SR

Skatterådet bekræfter, at naturgas anvendt i en fermenteringsproces kan anses for omfattet godtgørelsesbestemmelsen i CO2-afgiftslovens § 7, stk. 4, nr. 1, da naturgassen ikke kan anses for anvendt som brændsel til fremstilling af varme.