| ForskudsregistreringAfgørelser om grundlaget for det foreløbige skattetilsvar træffes af SKAT, jf. KSL § 55 B, stk. 1. Afgørelsen kan påklages til skatteankenævnet, jf. KSL § 55 B, stk. 2 og SFL § 5, stk. 1, nr. 1. Der er ikke mulighed for at klage til Landsskatteretten i den type sager, jf. KSL § 55 B, stk. 2, og SFL § 11, stk. 1, nr. 1 og nr. 3 modsætningsvis.
AcontoskatSKAT træffer afgørelser om acontoskat, jf. selskabsskattelovens § 29 A, stk. 2. SKATs afgørelse herom kan påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1.
GaveafgiftAfgørelser om gaveafgift træffes af SKAT i 1. instans. Der er klageadgang til skatteankenævnet, jf. SFL § 5, stk. 1, nr. 2. Skatteankenævnets afgørelser kan videreklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 3.
Skatteansættelser for fysiske personer og dødsboerKlager over SKATs afgørelser om skatteansættelser af indkomst for fysiske personer og dødsboer, behandles af skatteankenævnene, jf. SFL § 5, stk. 1, nr. 2. Skatteankenævnets afgørelser kan påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 3.
I sager om skatteansættelsen for fysiske personer og dødsboer er der hjemlet adgang til at klage direkte til Landsskatteretten, således at klagebehandlingen ved skatteankenævnet springes over, jf. SFL § 5, stk. 2. Den skattepligtige kan frit vælge, hvilken løsning der findes mest hensigtsmæssig i den konkrete sag.
Såfremt SKAT i henhold til SFL § 2, stk. 2, har henlagt en sag om ansættelsen for en fysisk person eller et dødsbo til afgørelse ved Skatterådet, er der klageadgang til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 2.
Skatteansættelser for juridiske personer, bortset fra dødsboer(selskaber)Skatteansættelsen af juridiske personer, bortset fra dødsboer(selskaber) foretages af SKAT. Klager over SKATs afgørelser om skatteansættelser af indkomst for juridiske personer, bortset fra dødsboer, behandles af Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 1.
SkatteforbeholdSKatteforbehold påklages på samme måde som den ansættelse forholdet knytter sig til.
TilsynSkatterådet kan efter indstilling fra SKAT ændre en åbenbart ulovlig afgørelse, der er truffet af et skatteankenævn eller et vurderingsankenævn, jf. SFL § 2, stk. 3. Skatterådets afgørelser kan påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 2.
Genoptagelse ved told- og skatteforvaltningen eller Skatterådet på skatteyderens foranledningEn anmodning om genoptagelse af skatteansættelsen kan fremsættes af den skattepligtige med hjemmel i SFL §§ 26 og 27. Bestemmelserne er en videreførelse af skattestyrelseslovens §§ 34 og 35. Der henvises herom til afsnit G.1.
Det er SKAT, der er kompetent med hensyn til en skatteyders anmodning om genoptagelse i henhold til SFL §§ 26 og 27 om ordinær og ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen.
Et afslag på en anmodning om genoptagelse kan påklages gennem klagesystemet på samme måde som en skatteansættelse.
For fysiske personer og dødsboer vil en afgørelse om nægtelse af genoptagelse herefter kunne påklages til skatteankenævnet, jf. SFL § 5, stk. 1, og videre til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 3. Som beskrevet ovenfor under klage over skatteansættelsen vedrørende fysiske personer og dødsboer, er der i stedet mulighed for at springe klagen til skatteankenævnet over og klage direkte til Landsskatteretten, jf. SFL § 5, stk. 2.
Dersom Skatterådet i medfør af SFL § 2, stk. 2, har truffet afgørelse om skatteansættelsen, skal en anmodning om genoptagelse rettes dertil. Et afslag på en anmodning om genoptagelse skal i disse tilfælde ligeledes påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 2.
For juridiske personer bortset fra dødsboer vil en afgørelse om nægtelse af genoptagelse kunne påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 1, hvis det er SKAT, der har truffet afgørelsen, og med hjemmel i SFL § 11, stk. 1, nr. 2, hvis det i medfør af lovens § 2, stk. 2, er Skatterådet, der har truffet afgørelsen.
Hvis en anmodning om genoptagelse imødekommes, og sagen genoptages af SKAT, følger en evt. klage over den nye ansættelse den sædvanlige instansfølge. Det betyder, at afgørelsen kan påklages til skatteankenævnet og/eller Landsskatteretten afhængig af, om ansættelsen vedrører fysiske personer og dødsboer eller selskaber. I førstnævnte tilfælde vil klagevejen desuden afhænge af, om skatteyder benytter sig af muligheden for med hjemmel i SFL § 5, stk. 2, at springe klagebehandlingen til skatteankenævnet over, ligesom der i førstnævnte tilfælde skal ske klage direkte til Landsskatteretten, såfremt Skatterådet har truffet afgørelse i første instans.
Hvis en klage over afslag på genoptagelse imødekommes af et skatteankenævn eller af Landsskatteretten, vil SKAT, eller Skatterådet i henhold til SFL § 2, stk. 2, blive pålagt at genoptage skatteansættelsen. Et skatteankenævn har dog mulighed for at genoptage ansættelsen, hvis klageren er enig heri, jf. SFL § 36, stk. 8. Der er ikke en tilsvarende hjemmel for Landsskatteretten til selv at foretage genoptagelsen.
Genoptagelse på skatteyderens foranledning ved skatteankenævnet eller ved Landsskatteretten
En skatteyders mulighed for at få genoptagelse ved skatteankenævnet eller ved Landsskatteretten reguleres efter reglerne i SFL §§ 37 og 46. Nægter skatteankenævnet at imødekomme en ansøgning om genoptagelse ved nævnet i henhold til SFL § 37, kan nægtelsen påklages til Landsskatteretten. Såfremt Landsskatteretten nægter at imødekomme en ansøgning om genoptagelse ved retten i henhold til SFL § 46, vil afgørelsen alene kunne indbringes for domstolene.
Bindende svarKlage over bindende svar afgivet af SKAT vedrørende fysiske personer og dødsboer skal indgives til skatteankenævnet, jf. SFL § 5, stk. 1, nr. 3. ►Vedrørende stedlig kompetence henvises til SKM2006.19.SKAT, der er omtalt nærmere under H.1.◄ Skatteankenævnets afgørelse kan påklages videre til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 3.
Fysiske personer og dødsboer kan i stedet for at klage til skatteankenævnet vælge at klage over et bindende svar direkte til Landsskatteretten, jf. SFL § 5, stk. 2.
Endelig skal klage over et bindende svar for fysiske personer eller dødsboer, der er afgivet af Skatterådet i henhold til SFL § 21, stk. 4, jf. § 2, stk. 2, påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 2.
Klage over bindende svar afgivet af SKAT vedrørende juridiske personer bortset fra dødsboer skal indgives til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 1. Er afgørelsen truffet af Skatterådet i henhold til lovens § 21, stk. 4, jf. § 2, stk. 2, skal der ligeledes indgives klage til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 2.
En afgørelse om afvisning af en anmodning om bindende svar, jf. SFL § 24, stk. 1 og 2, kan ikke påklages, jf. lovens § 24, stk. 3. En afgørelse om afvisning af en anmodning om bindende svar under henvisning til andre bestemmelser end SFL § 24, stk. 1 og 2, kan påklages på sædvanlig vis, jf. bestemmelserne i SFL § 5, stk. 1, nr. 3 og § 11, stk. 1, nr. 3.
Bevillinger og dispensationerI en række bevillings- og dispensationsbestemmelser fremgår betingelserne for at anvende den pågældende bestemmelse direkte af loven. I disse tilfælde skal der ikke søges om tilladelse eller dispensation for at anvende den pågældende bestemmelse. Spørgsmål om, hvorvidt betingelserne for at anvende sådanne bestemmelser er opfyldte, afgøres af SKAT. Afgørelser herom kan normalt indbringes for Landsskatteretten i henhold til SFL § 11, stk. 1, nr. 1.
Skattefri aktieombytning, skattefri fusion, spaltning og tilførsel af aktiverSKAT er den kompetente myndighed i 1. instans i samtlige sager om omstruktureringer. Som eksempel kan nævnes reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 13, om tilladelse til skattefri ombytning af aktier, reglerne om skattefri spaltning i fusionsskattelovens 15 b, stk. 5, og reglerne i fusionsskattelovens § 15 d, stk. 5, om skattefri tilførsel af aktiver. Hovedreglen er, at klage over afgørelser vedrørende omstrukturering skal indgives til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 1.
Afgørelser truffet af arbejdsgiverkontrollenSKAT er 1. instans i samtlige afgørelser, der træffes vedrørende arbejdsgiverkontrol, herunder i sager omfattet af arbejdsmarkedsfondsloven eller KSL. Som eksempel forestår told- og skatteforvaltningen i henhold til KSL § 86 kontrollen med, at de indeholdelsespligtige overholder de pligter, der som indeholdelsespligtige er pålagt efter kildeskatteloven eller andre skattelove. Et andet eksempel er afgørelser om hæftelse i henhold til kildeskattelovens bestemmelser.
Med hjemmel i SFL § 11, stk. 1, nr. 1, er Landsskatteretten klagemyndighed i relation til SKATs afgørelser efter kildeskatteloven og arbejdsmarkedsfondsloven.
Hvis en lønmodtager ønsker at klage over en afgørelse truffet af arbejdsgiverkontrollen vedrørende afsluttede indkomstår skal klage indgives til skatteankenævnet, jf. SFL § 5, stk. 1, nr. 2.
Hvis arbejdsgiverkontrollen for en virksomhed tillige har truffet afgørelse vedrørende lønmodtagere, der ikke hører til det samarbejde, som virksomheden er tilknyttet, har de pågældende lønmodtagere klageadgang til det skatteankenævn, i hvis område virksomheden er hjemmehørende på afgørelsestidspunktet. ►Der er tale om en undtagelse fra hovedreglen om stedlig kompetence, jf. SKM2006.19.SKAT, der er nærmere omtalt under H.1.◄
I sager om arbejdsgiverkontrol kan der være flere parter. I henhold til SFL § 36, stk. 1, og § 40, stk. 1, kan klage til henholdsvis skatteankenævnet og Landsskatteretten indgives af enhver, der har en væsentlig, direkte og individuel interesse i den afgørelse, der klages over. Bestemmelsen indebærer, at lønmodtageres klageadgang over afgørelser, der er rettet mod deres arbejdsgivere som led i arbejdsgiverkontrol, nu er lovfæstet i det omfang lønmodtageren har en væsentlig, direkte og individuel interesse i afgørelsen.
Afgørelser om moms, lønsum og afgifterSamtlige afgørelser træffes i 1. instans af SKAT. Afgørelser om moms, afgifter og lønsum kan påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 1. Der kan aldrig ske klage til skatteankenævnet over afgørelser vedrørende moms, lønsum og afgifter.
Afgørelser om toldSamtlige afgørelser træffes i 1. instans af SKAT. Afgørelser om told kan påklages til Landsskatteretten, jf. SFL § 11, stk. 1, nr. 1. Der kan aldrig ske klage til skatteankenævnet over afgørelser vedrørende told.
|