Henstand med selvangivelsenHvor særlige grunde taler derfor, kan told- og skatteforvaltningen efter anmodning give henstand med selvangivelsesfristen. Told- og skatteforvaltningens afgørelse kan ikke påklages. Henstand kan gives, hvis der ikke kan selvangives rettidigt fx på grund af sygdom eller fordi nødvendige oplysninger af grunde, der ikke kan tilregnes den selvangivelsespligtige, ikke kan fremskaffes til tiden. Det er den skattepligtige, der skal dokumentere tilstedeværelsen af de forhold, der kan begrunde henstand. En henstand gælder også for skatteyderens eventuelle ægtefælle. Er der indrømmet henstand med selvangivelsen, gives der skattetillæg fra den dag, henstanden udløber.

SkattetillægSelvangiver en fysisk person ikke rettidigt, beregnes der i medfør af SKL § 5, stk. 1, et skattetillæg på 200 kr. for hver dag, selvangivelsesfristen overskrides, dog højst 5.000 kr. i alt. Såfremt den skattepligtige indkomst ikke overstiger bundfradraget for mellemskatten efter PSL § 6 a, beregnes der et skattetillæg på 100 kr. pr. dag, dog højest 2.500 kr. i alt. Efterfølgende forhøjelse eller nedsættelse af den skattepligtige indkomst til henholdvis større eller mindre end denne beløbsgrænse medfører en tilsvarende regulering af skattetillægget.

Der beregnes ikke skattetillæg for fysiske personer, der har fået tilsendt en fortrykt selvangivelsesblanket. Dette gælder, selv om den skattepligtige har haft udenlandsk indkomst, indkomst fra selvstændig virksomhed eller lignende.

Fritagelse for skattetillæg gælder også personer, der på grund af ægtefællens skattemæssige forhold, herunder deltagelse i anpartsprojekter, ikke kan anvende selvangivelsesfristen den 1. maj. Fritagelsen for skattetillæg gælder ikke personer, der det pågældende år har fravalgt ordningen med en fortrykt selvangivelse, selv om den skattepligtige får tilsendt en fortrykt selvangivelsesblanket.