Told- og skattefogderne har den saglige kompetence til at inddrive erstatning for skatte- og afgiftsbeløb omfattet af en straffedom samt bøder i tilknytning hertil.

Dette følger af RPL § 997, stk. 1, sammenholdt med INDL § 3.

RPL § 997, stk. 1, fastslår at politmesteren drager omsorg for straffedommes fuldbyrdelse. Dette skal forstås således, at politiet har pligt til at gøre skadelidte bekendt med, at et erstatninskrav kan rejses, hvorefter politiet har en klar forventning om, at skadelidte selv sikrer kravet. INDL § 3 fastslår, at udlæg for ydelser, der opkræves eller inddrives af de statslige told- og skattemyndigheder kan foretages af told- og skattefogder.

Politikredsene oversender normalt straffedomme vedrørende skatte- og afgiftskrav til inddrivelse ved de regionale told- og skattemyndigheder, da ToldSkat råder over et velfungerende inddrivelsessystem. Støtte hertil findes bl.a. i UfR 1992, 175 VLK. Af denne sag fremgår det, at politimesteren ikke er berettiget til som rettergangsfuldmægtig at iværksætte tvangsinddrivelse af erstatninger tilkendt ved straffedom.

Hvis politiet inddriver bøden, har politiet - ulovhjemlet - accepteret, at politiets ressourcer også bruges til inddrivelse af et skatte- og afgiftskrav, men med respekt af, at udlægskompetencen ligger hos hos told- og skattefogderne og kreditorbeføjelserne for erstatningskravet for skatter og afgifter hos de statslige told- og skattemyndigher, fx eftergivelseskompetencen.

Tilsvarende gør sig gældende, hvis en straffedom omfatter toldbeløb.