Den saglige kompetence beskriver told- og skattefogdens kompetence i forhold til den stedlige fogedret samt omfanget af fordringer told- og skattefogden kan foretage udlæg for.
Krav, der i lovgivningen er tillagt udpantningsret (afsnit D 1.2), kan umiddelbart inddrives ved udlæg, jf. RPL § 478, stk. 2. Told- og skattefogden kan således umiddelbart foretage udlæg for offentligretlig krav, i det omfang kravet i lovgivningen er tillagt udpantningsret.
Told- og skattefogden kan foretage udlæg for skatte- og afgiftskrav mv., der opkræves i henhold til opkrævningsloven, toldloven og selskabsskatteloven. For så vidt angår kildeskatteloven, kan told- og skattefogden foretage udlæg for udbytteskat, royalty og indeholdte ikke afregnede lønindeholdte beløb herunder lønindeholdte ikke-afregnede beløb for kommunale og andre statslige krav end skattekrav.
Told- og skattefogden kan endvidere foretage udlæg for aktieafgift (D.1.6.1), bo- og gaveafgift (D.1.6.2), spilleautomatsafgift og -gebyr (D.1.6.4), stempelafgift (D.1.6.5), tillægsafgift efter pensionsbeskatningsloven (D.1.6.6) og tinglysningsafgift (D.1.6.7). Hertil kommer bøder, som er behandlet særskilt i afsnit D.1.5, og erstatning for skatte- og afgiftskrav omfattet af en straffedom, der er omtalt under afsnit D.1.7.
Udpantningsretten omfatter foruden selve kravet også krav på efterbetalinger af for lidt betalte beløb, samt renter, gebyrer, ekspeditionsafgifter, retsafgifter, tinglysningsomkostninger m.m.
Tilbagesøgning af for meget udbetalt afgift er ligeledes omfattet af udpantningslovens § 1, stk. 1, nr. 1, jf. UfR 1994, 968 H (kendelse), der fastslår, at for meget udbetalt negativ moms er omfattet af udpantningslovens § 1, stk. 1, nr. 1, sammenholdt med ML § 34, stk. 1, hvorfor udlægget nød fremme efter RPL § 478, stk. 2.
Told- og skattefogden kan derimod aldrig foretage udlæg for krav af privatretlig karakter, så som erstatningskrav og sagsomkostninger tilkendt ved dom, se herom i afsnit D.1.8 Krav der ikke er tillagt udpantningsret.
Ved kongelig resolution af 27. november 2001 blev inddrivelsen af statslige restancer overflyttet til ToldSkat København, Inddrivelsesenheden, fra Finansstyrelsen. Told- og skattefogden har også den saglige kompetence til at inddrive disse krav, jf. INDL § 3, i det omfang kravene er tillagt udpantningsret i særlovgivningen.