åben Vis oversigt med domme, kendelser og afgørelser, som Skatteforvaltningen har valgt ikke at indarbejde i vejledningens tekst. Vi gør opmærksom på, at materialet i denne oversigt ikke nødvendigvis er udtryk for gældende ret.

PBL § 53 A gælder for pensionsordninger m.v., uanset om de er oprettet i Danmark eller udlandet og omfatter derfor også ordninger oprettet af danskere, der aldrig har været udlandsdanskere.

Der er ikke fradragsret eller bortseelsesret for indbetalinger til ordninger omfattet af bestemmelsen, hvilket modsvares af, at udbetalinger er skattefri, jf. PBL § 53 A, stk. 2 og stk. 5. Foretages der indbetalinger til en ordning omfattet af PBL § 53 A af en arbejdsgiver eller en tidligere arbejdsgiver, skal præmien/bidraget medregnes i arbejdstagerens skattepligtige indkomst, jf. PBL § 53 A, stk. 2, 2. pkt.

Ved en tilføjelse til PBL § 53 A, stk. 2, er det på tilsvarende vis sikret, at indbetalinger fra en udsendt medarbejders arbejdsgiver til en pensionsordning for den udsendte medarbejders ægtefælle m.fl. skal medregnes ved opgørelsen af ægtefællens m.fl´s skattepligtige indkomst (og således ikke ved opgørelsen af den udsendte medarbejders skattepligtige indkomst), forudsat at de beskrevne betingelser er opfyldt.

Er den medfølgende ægtefælle skattemæssigt hjemmehørende i udlandet, og er den udsendte medarbejders arbejdsgiver dansk, anses pensionsbidraget fra dansk side for værende indkomst omfattet af OECD-modeloverenskomstens artikel 15 (privat arbejdsgiver) eller 19 (offentlig arbejdsgiver) for den udsendte medarbejder. Hvorvidt bopælslandet anser pensionsbidraget for skattepligtigt, og i givet fald hos hvilken ægtefælle, afhænger af bopælslandets lovgivning. Disse særlige skattemæssige konsekvenser af en pensionsordning for ægtefællen m.fl. til en udsendt medarbejder har virkning fra og med indkomståret 1999, jf. lov nr. 170 af 15. marts 2000.

Det løbende afkast af de omfattede ordninger er som udgangspunkt indkomstskattepligtigt som kapitalindkomst, jf. PBL § 53 A, stk. 3, samt PSL § 4, stk. 1, nr. 15, se endvidere nedenfor.

Hvilke ordninger Følgende ordninger er omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 A, stk. 1:

  • livsforsikring, der ikke omfattes af kapitel 1,
  • livsforsikring, der opfylder betingelserne i kapitel 1, men hvor forsikringens ejer ved ordningens oprettelse har givet afkald på beskatning efter reglerne i afsnit I,
  • pensionskasseordning, der ikke omfattes af kapitel 1,
  • pensionskasseordning, der opfylder betingelserne i kapitel 1, men hvor den pensionsberettigede ved ordningens oprettelse har givet afkald på beskatning efter reglerne i afsnit 1, og
  • syge- og ulykkesforsikring, der ejes af den forsikrede.

Det bemærkes, at rene risikoforsikringer er omfattet af den nye bestemmelse. Rene risikoforsikringer er livsforsikringer, som alene kan komme til udbetaling ved den forsikredes død, invaliditet eller livstruende sygdom, i en forud aftalt periode, der senest skal udløbe første policedag efter forsikredes fyldte 80. år. Som en særregel skal der ikke ske afkastbeskatning af rene risikoforsikringer, jf. PBL § 53 A, stk. 4.

Bestemmelsen omfatter endvidere både livsforsikringer med løbende udbetalinger og kapitallivsforsikringer, herunder rateforsikring og arverente, hvor forsikringssummen/ydelserne udbetales i levende live, f.eks. ved opnåelse af en bestemt alder eller ved indgåelse af ægteskab.

At en dansk forsikring eller pensionskasseordning  ikke er omfattet af pensionsbeskatningslovens kapitel I,  kan f.eks. skyldes, at der er aftalt udbetaling før det fyldte 60. år, eller at indsættelse af begunstigede ikke opfylder betingelsen i PBL § 5, stk. 2. 

I SKM2001.159.LSR fandt Landsskatteretten, at udbetaling fra den frivillige dagpengesikring ikke var skattefri efter pensionsbeskatningslovens § 53 A. Denne regel måtte antages kun at angå ordninger oprettet i private forsikringsselskaber o.lign. og ikke en offentligt administreret ordning som den omhandlede frivillige dagpengesikring.

►En direktørpensionsordning vil være omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 A, hvis ordningen ikke skattemæssigt kan anses som en uafdækket ordning, se nærmere afsnit A.C.3.1.3.◄  

I en senere bindende forhåndsbesked har Ligningsrådet fastslået, at direktørpensionsordninger kun kan behandles skattemæssigt som uafdækkede ordninger, hvis direktøren løber en reel risiko for at miste pensionsydelsen, jf. SKM2003.515.LR. Da virksomheden skulle tegne en kapitallivsforsikring på direktørens liv, hvor direktøren ville få  forsikringspolicen i håndpant, måtte den pågældende ordning anses for en afdækket ordning omfattet af § 53 A.

En landmands tegning af vikarforsikring var ikke omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 A, jf. SKM2003.187.LR. Udgiften var derfor fradragsberettiget, se afsnit A.C.2.1.