Efter KGL § 28, stk. 1, skal livsforsikringsselskaber ved opgørelsen af gevinst og tab på fastforrentede fordringer til og med indkomståret 2001 anvende realrenteafgiftslovens opgørelsesprincipper. Det vil sige realrenteafgiftslovens regler for hvilken metode, der skal anvendes ved opgørelsen af gevinsten eller tabet.
Dette betyder, at livsforsikringsselskaberne ved opgørelsen af gevinst og tab skal anvende den matematiske kursopskrivningsmetode på obligationer i danske kroner, samt at gevinster og tab, der realiseres ved salg, skal indgå på en særlig saldo - den såkaldte 20 pct.'s saldo. For fordringer i fremmed valuta skal lagerprincippet anvendes. ►KGL § 28, stk. 1, er ændret ved lov nr. 959 af 20. december 1999, med virkning fra og med indkomståret 2002. Herefter skal selskaber, der er omfattet af pensionsafkastbeskatningslovens § 1, stk. 1, anvende lagerprincipept, jf. KGL § 33, stk. 1, ved opgørelsen af gevinst og tab på fastforrentede fordringer..◄ Det vil sige, at lagerprincippet skal anvendes både for fordringer i danske kroner og for fordringer i fremmed valuta. Om lagerprincippet se under A.D.2.13.3.
Efter § 28, stk. 2, skal livsforsikringsselskaberne ved opgørelsen af gevinst og tab på indeksregulerede obligationer medregne urealiserede ændringer i kursværdien, dels af forkortelsen af restløbetiden (svarende til den matematiske kursopskrivning), dels af indeksreguleringen. Ved opgørelsen af denne værdiregulering anvendes de regnskabsmæssige principper, der er fastsat af Finanstilsynet.
Livsforsikringsselskaberne skal anvende de nævnte opgørelsesprincipper. De i § 25 nævnte opgørelsesmåder kan således ikke anvendes, ligesom der ikke vil kunne opnås tilladelse til anvendelse af andre opgørelsesmåder.
 
►Ved lov nr. 959 af 20. december 1999 er samtidig indsat nye overgangsbestemmelser i KGL § 41, stk. 18 og 19, der vedrører henholdsvis indkomstårene 2000-2001 og 2002..
I henhold til KGL § 41, stk. 18, skal selskaber som nævnt i § 28, som for indkomstårene 2000 og 2001 anvender opgørelsesprincipperne i realrenteafgiftslovens § 4, stk. 3 og 4, ved opgørelsen af gevinst og tab på fastforrentede fordringer, anvende de samme principper ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. I tilfælde, hvor realiserede tab og gevinster medregnes fuldt ud i pensionsafkastgrundlaget efter pensionsafkastbeskatningsloven § 35, stk. 4, nr. 3, skal samme realiserede tab og gevinster medtages fuldt ud ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst uden at medtages på saldoen.
Efter § 41, stk. 19, skal et selskab som nævnt i § 28, der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for indkomståret 2002 skifter til lagerprincippet ved opgørelsen af gevinst og tab på fastforrentede fordringer, medtage ultimoværdien for indkomståret 2001 som primoværdi for indkomståret 2002. Ultimoværdien for indkomståret 2001 opgøres efter de indkomstskattemæssige regler, der gælder for selskabet for indkomståret 2001. En eventuel resterende saldo ved udgangen af indkomståret 2001 medregnes i den skattepligtige indkomst for indkomståret 2002.◄