Efter KGL § 33, stk. 1 skal gevinst/tab på kontrakter mv., der er omfattet af KGL § 29, medregnes efter lagerprincippet.
Anvendelse af lagerprincippet kan i ganske særlige tilfælde give betydelige problemer, og der er derfor i loven indført en dispensationsadgang. Skatteministeren kan herefter give tilladelse til, at virksomheder i sådanne tilfælde kan anvende realisationsprincippet, jf. § 33, stk. 2.
Kompetencen til at meddele dispensation er tillagt TSS, jf. ►bek. nr. 1070 af 17. dec. 1999 om sagsudlægning, § 6. stk. 1, nr. 4.◄ TSS´s afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed, jf. sagsudlægningsbekendtgørelsens § 11, stk. 4.
Det bemærkes, at § 33, stk. 2 svarer til § 8 E, stk. 2 i den tidligere gældende KGL.
Den del af den tidligere gældende bestemmelse der vedrørte tilladelse til anvendelse af realisationsprincippet ved opgørelse af gevinst/tab på valutakurssikringskontrakter, der var indgået som led i sædvanlige aftaler om vareleverancer mv. i fremmed valuta, er nu omfattet af KGL § 30, stk. 1, nr. 7.
 
Efter KGL § 33, stk. 2 er der 2 betingelser knyttet til dispensationsbestemmelsen.
Det er for det første, at den pågældende kontrakt indgås som led i virksomhedens primære drift, for at sikre leverancer til eller fra virksomheden. Der vil typisk være tale om valutaterminskontrakter og kontrakter vedrørende virksomhedens råvarer eller produkter. Kontrakter med obligationer eller aktier som underliggende aktiver vil derimod ikke kunne omfattes af en dispensation.
Den anden betingelse er, at beskatning efter § 33, stk. 1 vil være til væsentlig økonomisk ulempe for virksomheden. Dette indebærer blandt andet, at der skal være betydelige omkostninger forbundet med at frigøre likviditet til skattebetalinger, fx ved at realisere gevinster på kontrakten og eventuelt indgå en ny kontrakt. Det indebærer endvidere, at dispensation normalt kun vil blive givet for kontrakter med lang løbetid, hvor lagerprincippet betyder en væsentlig fremrykket beskatning i tilfælde af gevinst. Denne betingelse vil ikke være opfyldt, såfremt gevinst på kontrakten realiseres inden det tidspunkt, hvor skatten af den lagerbeskattede gevinst forfalder. Den anden betingelse for dispensation er endvidere, at virksomheden ikke har tegnet modgående kontrakter, der i store træk neutraliserer den fremtidige risiko på den oprindelige kontrakt. Det skyldes, at lagerprincippet ved modgående kontrakter ikke medfører en likviditetsmæssig belastning, da gevinst på den ene kontrakt modsvares af tab på den modgående kontrakt.