LL § 5, stk. 4Ifølge LL § 5, stk. 4, er periodisering af renteindtægter og -udgifter gjort obligatorisk for:
  • selskaber omfattet af lov om visse selskabers aflæggelse af årsregnskab mv.,
  • banker,
  • sparekasser,
  • selskaber omfattet af kapitel 3 b i lov om banker og sparekasser mv.   
  • forsikringsselskaber omfattet af lov om forsikringsvirksomhed,   
  • investeringsforeninger, der er skattepligtige efter reglerne i SEL § 1, nr. 5 a (akkumulerende investeringsforeninger),
  • fonde omfattet af lov om erhvervsdrivende fonde,   
  • institutter, der er skattepligtige efter reglerne i SEL § 1, stk. 1, nr. 5  b og   
  • andelskasser og sammenslutninger af andelskasser efter kapitel 4 D i lov om banker og sparekasser mv.
 
Opregningen betyder, at bestemmelsen gælder generelt for aktie- og anpartsselskaber.
Periodisering er ligeledes obligatorisk for hovedaktionærer og hovedanpartshavere i de nævnte selskaber, hvis de har mellemregning med selskabet. Dette giver skattemyndighederne mulighed for at sammenholde selskabets og hovedaktionærens eller hovedanpartshaverens indkomstopgørelser. Den obligatoriske periodisering omfatter kun renter vedrørende mellemregningskontoen, ikke hovedaktionærens eller hovedanpartshaverens private lån i fx et pengeinstitut.
En hovedaktionær, der havde en aftalt uforrentet mellemregningskonto med selskabet, var ikke pligtig at periodisere renteudgiften på et privat banklån, idet han ikke blev anset for omfattet af LL § 5, stk. 4, jf. Skat 1990.2.130 (TfS 1990, 87).
 
VirksomhedsordningenPeriodisering af renter er obligatorisk for skattepligtige, der benytter virksomhedsordningen, jf. virksomhedsskattelovens § 6, stk. 2. Dette krav om periodisering omfatter alene renter af fordringer og gæld, der indgå i virksomheden. Om periodisering af renter i forbindelse med virksomhedsordningen, se endvidere E.G.2.7.2.
 
LL § 5, stk. 5Ligningsrådet har med hjemmel i ligningslovens § 5, stk. 5, 3. pkt., vedtaget, at bogførings- og regnskabspligtige kan vælge at periodisere renter således, at de beregnede renter fra sidste forfaldsdag til statustidspunktet medregnes ved indkomstopgørelsen.
Det er en forudsætning herfor, at samtlige renteindtægter og renteudgifter periodiseres, samt at der til det regnskab, der vedlægges selvangivelsen, gives en specifikation af, hvorledes de renter, der er forfaldne i indkomståret, er reguleret med skyldige, henholdsvis tilgodehavende renter ved årets begyndelse og slutning. Det én gang valgte princip kan kun ændres efter tilladelse fra de stedlige ligningsmyndigheder.
Den skattepligtige skal ved indkomstopgørelsen for overgangsåret medregne dels årets forfaldne renteudgifter, dels beregnede renteudgifter fra sidste forfaldsdag og indtil statustidspunktet. Ligeledes skal den skattepligtige det pågældende år indtægtsføre årets forfaldne renteindtægter tillige med beregnede renteindtægter fra sidste forfaldsdag og indtil statustidspunktet.
Ifølge LL § 5, stk. 5, er der mulighed for, at også skattepligtige, der ikke er bogførings- eller regnskabspligtige, kan opnå Ligningsrådets tilladelse til at fordele renteindtægter og -udgifter over den periode, renten vedrører. Ligningsrådet, der har bemyndiget Told- og Skattestyrelsen til at træffe afgørelse i disse sager, kan tillade periodisering for både visse nærmere angivne grupper af skattepligtige og for enkelte skattepligtige. § 5, stk. 5, har kun betydning for de skattepligtige, der ikke er omfattet af § 5, stk. 4, jf. ovenfor.
Efter § 5, stk. 5, skal både renteindtægter og renteudgifter fordeles efter dette periodiseringsprincip. Er periodiseringsprincippet anvendt i et indkomstår, kræves Ligningsrådets tilladelse til, at den skattepligtige i senere år kan gå over til at anvende forfaldsprincippet. Ud over disse almindelige betingelser kan Ligningsrådet fastsætte nærmere vilkår for tilladelsen.
Tilladelse til renteperiodisering gives normalt ikke til lønmodtagere. I praksis bliver der som udgangspunkt foretaget en hovedsondring mellem om en ansøgning er:
  1. Konkret begrundet - ofte i personlige forhold. Skiftet er midlertidig med henblik på at udligne en konkret forfalden renteudgift eller renteindtægt.
  2. Forretningsmæssigt begrundet. En reel interesse i at foretage et varigt skift.
 
Ad 1. Principskiftet bliver med tilbagevirkende kraft og der gives kun tilladelse til at foretage periodisering af renteindtægter fra erstatninger for personskade ved færdselsuheld, fejloperationer o.l. Denne praksis er begrundet med, at de pågældende skatteydere ikke har haft mulighed for vilkårligt at bestemme beskatningstidspunktet for renterne.
Et erstatningskrav for personskade er ofte omtvistet, indtil der falder endelig dom om kravets berettigelse eller beløbets endelige størrelse. Ved den endelige retserhvervelse forfalder et rentebeløb, der beregnes over den periode, som er forløbet fra skadestidspunktet til erstatningens udbetaling. Sådanne renter er skattepligtige på forfaldstidspunktet.
En overgang fra forfaldsprincippet til periodiseringsprincippet skal omfatte samtlige renteindtægter og renteudgifter i perioden. Tilladelserne vil endvidere normalt være betinget af, at ansøgeren vender tilbage til at opgøre renteindtægter og renteudgifter efter forfaldsprincippet, det førstkommende indkomstår efter erstatningsbeløbets udbetaling.
  
EksempelPersonskaden indtræffer i 1995. Erstatningen erhverves ved endelig dom i 1999. Der beregnes rente fra skadestidspunktet i 1995 frem til udbetalingstidspunket. Renterne der beregningsmæssigt vedrører årene 1995, 1996, 1997 og 1998 kan fordeles over disse år.
 
Ad. 2. Forretningsmæssigt begrundede anmodninger om principskifte kan som hovedregel tillades, dog kun med fremtidig virkning. Kan der drives erhvervsmæssig virksomhed under reglerne i virksomhedsskatteloven skal renter vedrørende den erhvervsmæssige formue og gæld periodiseres. Det er i disse tilfælde muligt at ansøge om - og kan være hensigtsmæssigt - ligeledes at periodisere renter af privat gæld og formue
 
Nye objektiverede regler◄Ved lov nr. 166 af 24. marts 1999 er LL § 5 stk. 5 ændret, således at periodiseringsreglen deles op i 2 stk.'er - LL § 5, stk. 5 og stk. 6. Stk. 5 vedrører erhvervsdrivende, som er bogførings- og regnskabspligtige. Stk. 6 omfatter skadelidte personer, der modtager en erstatning med tillæg af renter. Efter loven kan den skattepligtige vælge periodiseringen af renter uden en tilladelse hertil. Bestemmelserne træder i kraft 1. jan. 2000.