Legater, der ydes som hjælp til gennemførelse af en uddannelse, er skattepligtig indkomst, uanset om udbetalingen sker efter lov om Statens Uddannelsesstøtte eller fra private legatmidler, jf. lsr. 1956.20.
Det forhold, at et legat er bundet til anvendelse til bestemte studieudgifter (fx et boglegat) medfører ikke, at legatet kan anses for skattefrit, medmindre der er tale om rejse- og opholdsudgifter ved en studierejse, jf. A.B.6.5.2.
Med hensyn til stipendier, der udbetales efter lov om Statens Uddannelsesstøtte, foretages der hvert år en kontrol af, hvorvidt de studerende, der har modtaget stipendier, har opfyldt betingelserne herfor med hensyn til størrelsen af andre indkomster mv. Hvis modtagerne skal tilbagebetale stipendier helt eller delvis, skal tilbagebetalingen fratrækkes i det indkomstår, hvor det for meget modtagne støttebeløb kan opgøres endeligt.
Told- og Skattestyrelsen har offentliggjort en meddelelse om den skattemæssige behandling af tilbagebetaling af stipendier fra SU, se TOLD•SKAT Nyt 1993.16.764 (TfS 1993, 431).
 
Værdien af fribolig på studenterkollegier skal medregnes ved indkomstopgørelsen, men der udvises traditionelt stor tilbageholdenhed ved værdiansættelsen. Den omstændighed, at uddannelsessøgende bor på et relativt billigt kollegieværelse giver normalt ikke anledning til nogen beskatning. For bolig på nyere studenterkollegier ydes der normal betaling.
 
I henhold til bekendtgørelse nr. 622 af 14. juli 1997 om folkehøjskoler, landbrugsskoler, husholdningsskoler og efterskoler kan der ydes statsligt og kommunalt tilskud til nedsættelse af elevbetalingen.
 
Ifølge Ligningsrådets vedtagelse skal offentlige tilskud i form af nedsat egenbetaling for ophold og undervisning til børn og unge under 18 år ikke anses for indkomstskattepligtige på følgende skoler:
  • folkehøjskoler
  • ungdomshøjskoler
  • landbrugsskoler
  • husholdningsskoler
  • efterskoler
  • ophold på en kostafdeling ved en friskole, en privat grundskole og en privatgymnasieskole.
 
Tilskud til pensionisters ophold på folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler er skattefri i medfør af LL § 7, litra ø. LL § 7, litra ø er ændret ved lov nr. 133 af 25. feb. 1998.
Ligningsrådet har vedtaget, at statens generelle ø-tilskud til unges videreuddannelse ikke skal anses for indkomstskattepligtige for unge under 18 år. Det er en betingelse, at de udgifter, tilskuddene tilsigter at dække, rent faktisk er afholdt af den uddannelsessøgende.
Fylder den unge 18 år i den periode, tilskuddet skal dække, er den del af tilskuddet, som vedrører tiden efter det fyldte 18. år, skattepligtigt.
 
For de tilskud, der fortsat skal beskattes, afhænger beskatningstidspunktet af forholdene i de enkelte tilfælde.
Hvis tilskuddet bevilges med et samlet beløb uden forbehold for hele skoleopholdet, skal det beskattes i det indkomstår, hvor der ved underretning til eleven eller skolen gives endeligt tilsagn om tilskuddet.
Bevilges tilskuddet derimod som en løbende ydelse med betaling til de for skoleopholdet gældende betalingsterminer og i øvrigt betinget af elevens fortsatte tilstedeværelse og deltagelse i undervisningen, skal tilskuddet beskattes i de indkomstår, hvori tilskudsydelserne forfalder til betaling, jf. lsr. 1981.189.
 
Legater er indkomstskattefrie, når de ydes til en stipendiat under midlertidigt ophold her i landet. Dette gælder, hvis stipendiaten, når denne påbegynder opholdet her i landet, både er statsborger og hjemmehørende i et udviklingsland. Ligningsrådet fastsætter, hvilke lande der efter denne bestemmelse skal anses for udviklingslande, jf. LL § 7 K, stk. 7, se D.F.3.